Et af tidens varmeste 'buzzwords' er Internet of Things eller blot IoT for de indviede, og alle står i kø for ikke at gå glip af den næste bølge af revolutionerende teknologi. Men det er stadig svært at få svar på, hvad IoT rent faktisk er for en størrelse.
»Det er så nyt, at du næsten kan putte alt ind under Internet of Things,« siger direktør Jon Bille fra Bluefragments til Version2.
Bluefragments startede på den nuværende bølge af it-innovation, som er drevet af smartphones, men har nu også bevæget sig ind på Internet of Things.
Og der er stort potentiale for IoT, hvis man spørger analytikerne. IDC forudsiger, at markedet for IoT vil være på 11,5 billioner kroner i 2020. Nej, det er ikke en dårlig oversættelse, IDC mener virkelig billioner som i 11.500.000.000.000 kroner.
Det er ikke en påstand, IDC står alene med. Konkurrenterne hos Gartner vurderer, at der i 2015 vil være 4,9 milliarder enheder, der er forbundet til internettet. I 2020 vil antallet være femdoblet til 25 milliarder. Det vil altså vel at mærke ske inden for de næste fem år, hvis man skal tro analytikerne.
Derfor er det ikke underligt, at alle i it-branchen vil forsøge at være med på IoT-bølgen, når den rammer. Når Microsoft lancerer Windows 10, så vil selskabet også gøre opmærksom på, at Windows 10 er klar til IoT. Men ligesom IoT kan være svært at sætte konkrete eksempler på, så er Microsofts bud på IoT også lidt tåget lige nu.
»Den eneste ting, jeg har set, er en Raspberry Pi, som jo sådan set bare er en pc. Jeg ved ikke, hvordan Windows 10 skal virke med eksempelvis en sensor, der kan måle støjforurening,« siger Jon Bille.
Netop data fra sensorer er dér, hvor IoT lige nu manifesterer sig. Det er en videreudvikling af den automatisering og overvågning af eksempelvis energiinfrastrukturen eller produktionsanlæg, som allerede eksisterer, men kan få tilført en ekstra dimension, når data kan indsamles ved hjælp af de teknologier, der kendes fra internettet.
Det kan også være dér, hvor it-leverandører som Microsoft kan komme ind i billedet. Windows har i mange år været brugt til styring af industrisystemer, selvom selve sensorerne og ventilerne ikke har kørt Windows, men i stedet været forbundet til en simpel styrecomputer, som igen har været forbundet til en pc.
IoT handler dog ikke blot om at koble industrielle kontrolsystemer til internettet. Det handler mere om, hvad man kan, når alle disse enheder er forbundet til internettet.
Det ses eksempelvis i IBM's Smart Cities-program, hvor netværk af forskellige sensorer kan levere data om luftkvalitet, støjforurening og trafik. Disse data kan fodres i moderne databaser, hvor maskinlæringsalgoritmer kan opdage mønstre i dataene, som kan omsættes til eksempelvis intelligent trafikstyring.
»Vi taler med kunder, som har fanget, at det kan bruges til at 'disrupte' markedet. Men vi har også andre, som bare gerne vil have noget hjælp. Der var mange it-afdelinger, der blev kørt helt over af mobility-bølgen. Nu har de chancen for at være på forkant,« siger Jon Bille.
Internet of Things handler på den ene side om at installere smarte sensorer og indsamle data, men det handler også om at få det rigtige ud af datamængderne, og det kan være dér, en leverandør som Microsoft kan få foden indenfor.
Mens de enkelte sensorer næppe kommer på markedet med Windows 10, så vil Microsoft kunne bruge Azure til at samle data op fra sensorerne og kombinere det med de maskinlæringsalgoritmer, der er tilgængelige på Azure. Og det vil kunne tilgås af ikke-eksperter med hjælp fra Cortana i Windows 10.
Det er i hvert fald sådan, Microsoft forestiller sig det. Men konkurrenter som IBM har talt om IoT endnu længere, og mange af de mest brugbare data opsamles allerede af systemer fra SAP og Oracle.
Og hvis IoT skal give mening for dem, der implementerer det, så kræver det, at det giver forretningsmæssig mening, påpeger chefanalytiker Jim Tully fra Gartner. Så selvom det ser ud til at komme til at gå meget stærkt for IoT, så vil det først accelerere, når der dukker klare eksempler op inden for forskellige brancher.