»Du kan næsten putte alt ind under Internet of Things lige nu«

27. juli 2015 kl. 06:2911
Ligesom smartphonen vendte op og ned på flere brancher, så har Internet of Things potentiale til at gøre det samme. Men det er stadig uklart, hvad Internet of Things er.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et af tidens varmeste 'buzzwords' er Internet of Things eller blot IoT for de indviede, og alle står i kø for ikke at gå glip af den næste bølge af revolutionerende teknologi. Men det er stadig svært at få svar på, hvad IoT rent faktisk er for en størrelse.

»Det er så nyt, at du næsten kan putte alt ind under Internet of Things,« siger direktør Jon Bille fra Bluefragments til Version2.

Bluefragments startede på den nuværende bølge af it-innovation, som er drevet af smartphones, men har nu også bevæget sig ind på Internet of Things.

Og der er stort potentiale for IoT, hvis man spørger analytikerne. IDC forudsiger, at markedet for IoT vil være på 11,5 billioner kroner i 2020. Nej, det er ikke en dårlig oversættelse, IDC mener virkelig billioner som i 11.500.000.000.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke en påstand, IDC står alene med. Konkurrenterne hos Gartner vurderer, at der i 2015 vil være 4,9 milliarder enheder, der er forbundet til internettet. I 2020 vil antallet være femdoblet til 25 milliarder. Det vil altså vel at mærke ske inden for de næste fem år, hvis man skal tro analytikerne.

Derfor er det ikke underligt, at alle i it-branchen vil forsøge at være med på IoT-bølgen, når den rammer. Når Microsoft lancerer Windows 10, så vil selskabet også gøre opmærksom på, at Windows 10 er klar til IoT. Men ligesom IoT kan være svært at sætte konkrete eksempler på, så er Microsofts bud på IoT også lidt tåget lige nu.

»Den eneste ting, jeg har set, er en Raspberry Pi, som jo sådan set bare er en pc. Jeg ved ikke, hvordan Windows 10 skal virke med eksempelvis en sensor, der kan måle støjforurening,« siger Jon Bille.

Netop data fra sensorer er dér, hvor IoT lige nu manifesterer sig. Det er en videreudvikling af den automatisering og overvågning af eksempelvis energiinfrastrukturen eller produktionsanlæg, som allerede eksisterer, men kan få tilført en ekstra dimension, når data kan indsamles ved hjælp af de teknologier, der kendes fra internettet.

Det kan også være dér, hvor it-leverandører som Microsoft kan komme ind i billedet. Windows har i mange år været brugt til styring af industrisystemer, selvom selve sensorerne og ventilerne ikke har kørt Windows, men i stedet været forbundet til en simpel styrecomputer, som igen har været forbundet til en pc.

IoT handler dog ikke blot om at koble industrielle kontrolsystemer til internettet. Det handler mere om, hvad man kan, når alle disse enheder er forbundet til internettet.

Det ses eksempelvis i IBM's Smart Cities-program, hvor netværk af forskellige sensorer kan levere data om luftkvalitet, støjforurening og trafik. Disse data kan fodres i moderne databaser, hvor maskinlæringsalgoritmer kan opdage mønstre i dataene, som kan omsættes til eksempelvis intelligent trafikstyring.

»Vi taler med kunder, som har fanget, at det kan bruges til at 'disrupte' markedet. Men vi har også andre, som bare gerne vil have noget hjælp. Der var mange it-afdelinger, der blev kørt helt over af mobility-bølgen. Nu har de chancen for at være på forkant,« siger Jon Bille.

Internet of Things handler på den ene side om at installere smarte sensorer og indsamle data, men det handler også om at få det rigtige ud af datamængderne, og det kan være dér, en leverandør som Microsoft kan få foden indenfor.

Mens de enkelte sensorer næppe kommer på markedet med Windows 10, så vil Microsoft kunne bruge Azure til at samle data op fra sensorerne og kombinere det med de maskinlæringsalgoritmer, der er tilgængelige på Azure. Og det vil kunne tilgås af ikke-eksperter med hjælp fra Cortana i Windows 10.

Det er i hvert fald sådan, Microsoft forestiller sig det. Men konkurrenter som IBM har talt om IoT endnu længere, og mange af de mest brugbare data opsamles allerede af systemer fra SAP og Oracle.

Og hvis IoT skal give mening for dem, der implementerer det, så kræver det, at det giver forretningsmæssig mening, påpeger chefanalytiker Jim Tully fra Gartner. Så selvom det ser ud til at komme til at gå meget stærkt for IoT, så vil det først accelerere, når der dukker klare eksempler op inden for forskellige brancher.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
27. juli 2015 kl. 14:48

"IoT" er hand-jobs og lip-service til investorer fordi kendte markeder er mættede.

Lars Jensen har ret. Det er blot julegaveindpakning på kendte teknologier; ligesom "cloud" var det.

"IoT" er et koncept. "5G" er et koncept. Eksisterer ikke.

Hvis disse enhjørninge skal blive realitet, må sikkerhed være #1 prioritet og hvis producenten ikke vil stå som ansvarlig: air-gap.

Vi har indtil nu kun set at sikkerhed i internet-forbundne enheder er en fjern eftertanke. Kameraer og hospitalsudstyr. Endda fly og biler! I tilfælde af både fly og biler blev de hacket via "underholdningen". WTF?

Mht. biler gør det nu ondt på Chrysler der må tilbagekalde og patche 1.4 mio Jeeps.

Skal respiratoren kunne tweete?

Det er ligesom den gamle joke: "Et computerprogram tilføjes features indtil det kan sende email. Hvis det ikke gør, vil det blive erstattet med et program der kan".

IT-branchen mangler et opgør med "fordi vi kan" mentaliteten.

7
27. juli 2015 kl. 19:15

IT-branchen mangler et opgør med "fordi vi kan" mentaliteten.

Ja og nej.

Det overrasker tit, hvordan systemer bliver brugt til andre formål og på andre måder, end kravstillerne, kunderne, arkitekterne og udviklerne havde forestillet sig det, så derfor er der ofte resonoment i at følge "fordi vi kan" mentaliteten - især når vi taler om uudforskede teknologier. Det kunne jo være, at det var smart at pacemakeren kunne sende emails, selvom ingen læger havde forestillet sig, at det kunne bruges til noget fornuftigt.

Derfor er det også fint, at IoT lige nu er en tåge af muligheder i stedet for en fastlagt standard. Som mange skriver, så lad os se, hvad det konkret kan bruges til, før vi tager stilling til det.

Helt enig i at sikkerhed må være #1 prioritet og bygges ind som en integreret del af IoT fra starten, men også tænkes rigtigt igennem, så man kan nemt kan skifte sikkerhedsteknologien ud på eksisterende kørende systemer uden at skulle stoppe produktionen og sammenhængen i netværket for at skifte paradigme.

6
27. juli 2015 kl. 18:39

Hej Kim, En fin pointe, men...

Har du nogensinde hørt om en læge der sagde ja til at indoperere en ekstra lever fordi patienten skulle til happy-hour? ;)

Det kommer tilbage til it-branchens opfattelse af ansvar: at sige nej!.

Steve Jobs solgte bling og derfor virkede hans "one more thing".

Med "IoT" taler vi f.eks. om forbinde borgernes el- og gas forsyning til internet. Lidt mere seriøst end den næste iPlop.

Der var også en tidlig version af Microsoft Excel der indeholdt en easter-egg flysimulator, mens selve regneark delen (anvendt af finans, ingeniører osv.) havde bugs.

Hvis folk virkelig ønsker at skubbe samfundet over på et digitalt fundament, skal sikkerheden tages max. seriøst. Det er mere et spørgsmål om proces end teknologi.

8
27. juli 2015 kl. 20:29

Hej Henrik,

Jo, med 20+ års IT erfaring, har jeg set en masse ting. Og jo, der er fortsat mange der synes at det er fedt at lave ekstra unødigt fedt.

Men IT er jo heldigvis også ved at være en moden branche, hvor man ikke længere kan blive senior arkitekt med blot 1 års erhvervserfaring - tiden hvor man tog den bedste IT person i teamet og gjorde vedkommende til manager er også ved at være passé.

IoT kan være interessant, men uden fornuftige sikkerheds paradigmer, så duer det ikke. Chrysler eksemplet er faktisk meget rammende - og derfor er det også så vigtigt at man får specielt politikerne til at forstå at de skal tage IT seriøst og ikke anvende det som potte træning.

Virksomheder forfølger kundernes penge, men kun politikerne kan svinge en pisk over virksomhederne, så de opfører sig ordentligt. Det er herligt at se hvordan Vestager kan svinge pisken over større firmaer, blot trækker det ned at selvsamme Vestager forsøgte at tvinge E-valg igennem.

/Kim

9
28. juli 2015 kl. 13:22

@Kim Jensen,

...blot trækker det ned at selvsamme Vestager forsøgte at tvinge E-valg igennem

Enig! Og i dette tilfælde sagde danske it-professionelle samstemmigt: nej!

@Jens Krabbe,

Det overrasker tit, hvordan systemer bliver brugt til andre formål og på andre måder, end kravstillerne, kunderne, arkitekterne og udviklerne havde forestillet sig det...

Absolut korrekt. F.eks bruger de fleste mobiltelefoner og tablets forkert. Fabrikanterne beskriver korrekt brug ved at man til enhver tid skal holde en minimum sikkerhedsafstand mellem hele kroppen og enheden - dvs. også øret og huden på hænderne. Det står bagerst i manualerne - ofte med en lille skrifttype.http://www.showthefineprint.org/

3
27. juli 2015 kl. 12:13

Som jeg ser det i privatmarkedet så mangler der integration. Jeg kan idag styre termostater, alarmer og ventilation i hjemmet via min smartphone. Fint nok. Men det er ikke der potensialet ligger. Ser ud til at alle leverandører udvikler egne vertikalt integrerede løsninger med HW, network interface, cloud / data storage og user interface / smartphone app. Det bliver imidlertid først interessant og relevant når systemerne kan samarbejde uden min medvirken. Medmindre dette løses ved standardisering så vil potentialet i IoT være begrænset og slagmarken ligger åben for et middleware klondyke...

2
27. juli 2015 kl. 10:36

Jeg mangler stadig at se ét eneste sted hvor IoT er et nyt produkt, og ikke bare en kendt teknologi der bliver kaldt noget nyt. Buzz word og varm luft er nok det der dækker bedst over IoT. Vi har arbejdet med sensorer på Ethernet og med CIP protokol i 20 år. Nu er det pludselig noget nyt?