Clickbait er internettets tveæggede sværd. På ene side hader vi clickbait-overskrifter, fordi vi sjældent ender med at tabe underkæben ved punkt 7, og på den anden side virker de efter hensigten, fordi millioner klikker på dem. Derfor rangerer clickbait lavere i anseelse blandt journalistiske produkter end sladderblade og tabloidaviser.
Så hvad er mere nærliggende end at lade en computer generere clickbait-overskrifter? Og vel at mærke ikke bare ved at lave tilfældige sammensætninger af clickbait-brudstykker. Den norske programmør Lars Eidnes besluttede sig for at pudse et neuralt netværk på sagen.
Nærmere bestemt valgte han at bruge et Recurrent Neural Network, hvor resultatet fra én udregning bliver brugt som basis for den næste. Det kan bruges til at opbygge sætninger, så de foregående ord bliver brugt til at udvælge det næste ord i sætningen.
Det Neurale netværk gennemløb to millioner overskrifter
Neurale netværk skal oplæres ud fra datasæt for at opbygge et regellag, og Lars Eidnes satte sit neurale netværk til at arbejde med to millioner overskrifter fra medier som Buzzfeed og Upworthy.
De første gennemløb gav dog ikke ligefrem resultater, der vil vippe de to clickbait-sider af tronen. Sådan lød ét af de bedste bud fra algoritmerne:
»Dr 5 Gameplay : Oscars Strong As The Dead«
Ligesom børn som regel skal kravle, før de kan gå, så bliver neurale netværk også bedre, jo mere erfaring de får. Efter den grundlæggende træning lød resultaterne mere overbevisende, som eksempelvis:
»Kate Middleton , Prince William & Prince George Leave Kate For The Queen«
Eller:
»Taylor Swift Becomes New Face Of Victim Of Peace Talks«
Derefter eksperimenterede Lars Eidnes med at tilpasse modellen og endte med at tage resultatet fra en træning med to lags gentagelse, hvor hvert ord var en 200-dimensionel vektor og lægge den ind i en model med tre lags gentagelse, men uden at ændre ordvektorerne.
Endelig var der blot mere træning af netværket tilbage, hvorefter Lars Eidnes konstruerede sit eget clickbait-site, som med jævne mellemrum spytter artikler ud. Når man klikker på én af clickbait-overskrifterne får man en artikel, som ligeledes er genereret af det neurale netværk, men resultatet er nok overraskende, men ikke som du ville tro.