Opdateret 13:40 Efter artiklen er udgivet, er Movia vendt tilbage med informationen om, at spærringen i forbindelse med optankning af pendlerkortet kun skulle kunne finde sted, såfremt der ikke er en aktiv fastpris-periode på periodekortet. Artiklen er opdateret, så den afspejler dette.
Hvis du er en af dem, der anvender de nye plastic-periodekort med rejsekort-teknologi, så er det med at holde tungen lige i munden, hvis du forsøger at tanke penge på dit almindelige rejsekort.
Hvis du ved en fejl kommer til at vælge periodekortet i stedet for rejsekortet - uanset om optankningen foregår ved en maskine eller online - så risikerer du, at periodekortet bliver spærret.
Det fremgår af en side med spørgsmål og svar om de nye periodekort på rejsekort.dk.
Version2 har spurgt Eskil Thuesen - centerchef hos en af Rejsekort A/S-ejerne, Movia - om det virkeligt kan passe, at periodekortet bliver spærret, hvis man forsøger at sætte penge ind på det.
»Det kan virkelig passe. Vi har besluttet, at pendlerkortet skal være et adskilt kort fra det almindelige rejsekort. Man kan godt købe en ny periode på det, men hvis man tanker op, så prøver man at bruge det (pendlerkortet, red.) som et rejsekort classic. Og det er noget kludder, det kan ikke finde ud af at være to kort på én gang,« forklarer centerchefen.
I en opfølgende mail forklarer Eskil Thuesen, at 'kunden først kan komme til at tanke pendlerkortet op, når fastprisperioden er udløbet. Og dermed er det ikke muligt at komme i en situation, hvor det bliver spærret, mens man har en gyldig periode på kortet'.
Fastpris-perioden skal altså være udløbet på kortet, før optankningen, der spærrer kortet, kan finde sted. Til gengæld er det dog også muligt faktisk at sætte penge ind på det inaktive pendlerkort, der så bliver spærret. Kunden kan få beløbet refunderet, hvis kortet bliver spærret, oplyser Eskil Thuesen.
Ikke med fra starten
Han fortæller, at pendlerkort-funktionaliteten ikke har været en del af rejsekort-systemet fra begyndelsen, men at det er noget, der er købt til sidenhen.
»Så derfor er alt jo ikke tænkt igennem fra starten med, at man har sådan en adskillelse af produkterne. Derfor er der noget af det, der er lidt kludret stadigvæk,« siger han.
Uanset hvad så er den nuværende situation, hvor kunder risikerer at få spærret deres pendlerkort, ikke hensigtsmæssig, erkender Eskil Thuesen.
»Det er jo ikke særlig smart, at man kan komme til at gøre noget, som vi ikke vil have, man skal gøre. Det er alt andet lige lettere for kunden og for os, hvis den mulighed ikke er til stede.«
Finder I en måde at gøre det på, så man ikke risikerer at få spærret sit pendlerkort?
»Vi har det klart på listen i forhold til at få fundet en løsning, men jeg kan ikke love, hvornår den kommer.«
Indtil der bliver fundet en løsning på problemet, er det for øjeblikket teknisk muligt at komme til at tanke pendlerkortet op både i automater og på rejsekort.dk.
Rejsekortselskabet er i dialog med leverandøren om en mulig teknisk løsning, oplyser Eskil Thuesen.
Han påpeger desuden, at det bliver forklaret på rejsekort.dk og i det velkomstbrev, der følger med pendlerkortet, at man ikke må tanke op på pendlerkortet. Desuden skulle formaningen komme til at stå på selve plasten i næste udgave af pendlerkortet.
Kombikort i 17
Som Version2 tidligere har fortalt, blev periodekort med rejsekort-teknologi lanceret 27. september. Og i løbet af første halvår 2017 bliver det - efter planen - slet ikke nødvendigt at rode rundt mellem pendler- og rejsekort.
Til den tid forventer Eskil Thuesen i hvert fald, at et såkaldt kombi-kort vil blive lanceret - det vil sige et rejsekort, der både indeholder den almindelige rejsekort-funktionalitet og et periodekort.
Foreløbig er det muligt at anvende pendlerkortet til interne rejser i Hovedstadsområdet og i Vestsjælland. Fra november i år er det meningen, det også skal være muligt at anvende kortet på strækninger mellem de to områder. Og fra 15. januar bliver Sydsjælland og Lolland-Falster også en del af periodekortområdet.
Det nuværende pendlerkort adskiller sig fysisk fra rejsekortet ved, at der står på kortet, at det er et pendlerkort.
I kommende udgaver skulle pendlerkortet også få en anden farve, så det er lettere at kende forskel på de to kort, og 'så man ikke kommer til at gribe det forkerte kort', som Eskil Thuesen tidligere har formuleret det.
Men indtil da er det altså med at holde øjnene åbne og stikke det rigtige kort i optankningsmaskinen.