Du er ikke anonym: 8 ud af 10 browsere har unikt fingeraftryk

En browser sladrer om alt fra Flash-version til installerede fonte, og dermed får din computer et unikt fingeraftryk på nettet. 84 procent af alle computere har en helt unik konfiguration.

Det er næsten umuligt at være anonym på nettet. Selvom man sletter cookies, forbinder til nettet gennem en proxy-server og ikke har en konto hos Google, vil ens browser nemlig stadig sladre om så mange forskellige indstillinger, at det for de fleste efterlader et helt unikt spor.

84 procent af verdens internetbrugere har således en unik konfiguration, viser forsøget Panopticlick, som den amerikanske organisation Electronic Frontier Foundation (EEF) stod bag. Her blev folk bedt om at besøge en webside, der så ville registrere hvilke spor, browseren efterlod og sammenligne fingeraftrykket med alle andre besøgende.

Fordi der efterhånden er så mange forskellige oplysninger, en browser videregiver, er kombinationsmulighederne uanede og sandsynligheden for at ramme en unik konfiguration altså stor.

Blandt andet fortæller browseren hvilke fonte, der er installeret på maskinen, og hvilke versionsnumre de installerede plugins har. Information om browserversion, skærmopløsning og styresystem er selvfølgeligt også med i pakken, som browseren efterlader.

Det unikke fingeraftryk bliver brugt af webside-ejerne til at spore de besøgendes interesser og besøgsmønstre, og software til formålet reklamerer direkte med, at browser-fingeraftrykket er rigeligt til at identificere næsten alle brugere.

Panopticlick-eksperimentet viste også, at har man Flash og Java installeret, stiger chancen for et unikt fingeraftryk til 94 procent.

Muligheden for at bruge internettet uden at blive identificeret har været i fokus hos politikerne i Europa-Parlamentet, som sidste år foreslog, at brugeren aktivt skulle godkende samtlige cookies. Forslaget blev droppet, men også i andre sammenhænge er der kommet mere røre om muligheden for registrering, for eksempel hos Google.

Google Analytics, et meget solidt og gratis værktøj til webanalyse, bliver i dag brugt af hovedparten af de mest besøgte websider i verden. Det giver Google mulighed for at samle informationer om internetbrugerens færden i enorm skala, hvilket kan kombineres med oplysninger om hvad folk søger på i firmaets søgemaskine.

Men kritik af omfanget har fået Google til at love et browserplugin, som kan gøre en browser usynlig for Google Analytics-softwaren. I marts lød det, at lanceringen ville ske i løbet af uger, men der er endnu ikke nyt om, hvornår plugin'et bliver frigivet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Martin Slot

Hvad kan man bruge det til?Det kan godt være at jeg kan registreres lige nu, men hvad nu hvis jeg tilføjer en font eller en ny version af Flash. Så starter det hele jo forfra, da jeg kommer til at figurere som en helt ny. Eller er det mig der har misforstået noget?

  • 0
  • 0
Ove Andersen

Tænkte det samme.. Det kan godt være man er unik i øjeblikket, men hvis man er "ny" unik øjeblikket efter, så er det vel ikke så skidt.

Og mange brugere kommer jo fra forskellige IP adresser, så det er jo den første og simpleste måde at identificere brugere på, herefter kommer det med det unikke setup. Eller har de helt undladt adressen i deres undersøgelse?

84 procent af verdens internetbrugere har således en unik konfiguration, viser forsøget Panopticlick, som den amerikanske organisation Electronic Frontier Foundation (EEF) stod bag. Her blev folk bedt om at besøge en webside, der så ville registrere hvilke spor, browseren efterlod og sammenligne fingeraftrykket med alle andre besøgende.

Kunne også være interessant at vide, hvor mange der var med (100/1000/10000/100000?) i den undersøgelse?

  • 0
  • 0
Jesper Kildebogaard

Omkring en halv million var med i undersøgelsen.

Folkene bag Panopticlick skriver i øvrigt, at deres undersøgelse ikke gik så dybt som de værktøjer, man kan købe til at identificere brugere.

vh.

Jesper
Version2

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize