DTU køber supercomputer med 16.768 kerner

Lige nord for DTU Risø står Danmarks største computere i et hold containere, der kan ses fra luften. Illustration: Google Maps
Fordelt på 524 servere får DTU Vindenergi en ny supercomputer med hele 16.768 kerner.

Der bliver investeret massivt i regnekraften hos DTU i øjeblikket. DTU Vindenergi har netop afsluttet et udbud af et nyt high performance computing-klynge, også kendt som en supercomputer, der især skal bruges til forskning inden for vindenergi med Computational Fluid Dynamics (CFD)-beregninger.

Når man investerer i omegnen af 20 millioner kroner, kan man få en supercomputer med 16.768 kerner. Konkret er man landet på AMD's x86 server processor Epyc.

»Vi er i færd med at planlægge installationen, der kommer til at bestå af i alt 524 servere med tilsammen 16.768 kerner. Valget er faldet på AMD Epyc 7351-processor, der ved en række benchmarktest, vi har kørt i forbindelse med tilbudsevalueringen, har vist sig at performe rigtigt godt,« siger Michael Rasmussen, Head of section, Research IT ved DTU.

Læs også: DTU køber ny supercomputer: søger flest beregninger i sekundet for 20 mio. kr.

Den nye computer-klynge på DTU Vindenergi bliver placeret på DTU Risø ved Roskilde, som i forvejen også kører Computerome, DeiC's nationale lifescience supercomputer på 15.000 kerner og med tilknyttet lager på 8 PB.

Kan ses fra luften

Som en af de få computere i Danmark er det faktisk muligt at se den nye supercomputer fra luften på eksempelvis Google Maps. Den fylder nemlig en hel container.

»Det nye cluster vil blive installeret i en ny servercontainer på serverpladsen på DTU Campus Risø. Vi forventer at benytte 30 racks til installationen,« siger Michael Rasmussen.

For nylig har DTU's Institut for Fysik også indhentet tilbud på en ny klyngearkitektur til intensive numeriske simuleringer.

Læs også: DTU’s nye supercomputer kører Python og C i klynger

Den kommende supercomputer skal bruges til en blanding af store parametriske studier med relativt korte single-processor-forløb, parallelle kørsler, der udnytter et begrænset antal CPU'er med et højt hukommelseskrav, og massive parallelle kørsler med balancerede hukommelseskrav. Det er især DTU Vindenergi, der skal bruge den nye store beregningskraft.

Systemet er Linux-baseret, og computerklyngen kører på den seneste udgave af CentOS 7 eller RedHat7.

Læs også: USA genindtager supercomputer-tronen med nyt monster

Alle servere i computerklyngen har Lustre klient installeret, så man kan tilgå forskellige filsystemer baseret på en Lustre-lagerklynge.

DTU Fysik og DTU Vindenergi har i forvejen dedikerede maskiner på henholdsvis 11.800 og 6.400 kerner. Derudover findes der en generel maskine på 8.500 kerner, hvoraf 3.400 kerner også er anvendelige for studerende.

Læs også: Rigshospitalet: DNA-data fra syge beskyttes med kryptering under overførsel til Risø

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Hans Nielsen

Ved godt at man på et tidspunkt skal beslutte sig. Men der jo en helt nye generation af CPU-'er fra Ryzen på vej.

De vil sikkert ikke spare så mange penge, eller give det dobbelt antal CPU per kr. Men jeg tror de ville spare en hel del på strømforbruget.

Hvis man ikke skal bruge det hele, eller man have mulighed for at vente lidt, så kunne man skifte CPU i en del. I forhold til Intel så kan man med AMD jo "genbruge" sit MOBO og alt andet over flere generation af CPU'er

Man kunne så starte med at bruge en del af den nye klynge, og når resten med den nye mere effektiv del af klynge kom op. Så kun bruge den ved "normal"brug hvor der ikke er brug for alt regnekraft. Og dermed spare el.

"Built on a 12-nanometre process, the new Threadripper continues to use the same Socket TR4 as its predecessor; however, it has a new Zen+ architecture."

Hvis man også gerne vil spille, så skal man vente lidt. Tager helt ud af sammenhæng :-)

"The company also showed off its 7-nanometre Radeon Instinct GPU set to launch later this year"

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere