DTU køber supercomputer med 16.768 kerner

Lige nord for DTU Risø står Danmarks største computere i et hold containere, der kan ses fra luften. Illustration: Google Maps
Fordelt på 524 servere får DTU Vindenergi en ny supercomputer med hele 16.768 kerner.

Der bliver investeret massivt i regnekraften hos DTU i øjeblikket. DTU Vindenergi har netop afsluttet et udbud af et nyt high performance computing-klynge, også kendt som en supercomputer, der især skal bruges til forskning inden for vindenergi med Computational Fluid Dynamics (CFD)-beregninger.

Når man investerer i omegnen af 20 millioner kroner, kan man få en supercomputer med 16.768 kerner. Konkret er man landet på AMD's x86 server processor Epyc.

»Vi er i færd med at planlægge installationen, der kommer til at bestå af i alt 524 servere med tilsammen 16.768 kerner. Valget er faldet på AMD Epyc 7351-processor, der ved en række benchmarktest, vi har kørt i forbindelse med tilbudsevalueringen, har vist sig at performe rigtigt godt,« siger Michael Rasmussen, Head of section, Research IT ved DTU.

Læs også: DTU køber ny supercomputer: søger flest beregninger i sekundet for 20 mio. kr.

Den nye computer-klynge på DTU Vindenergi bliver placeret på DTU Risø ved Roskilde, som i forvejen også kører Computerome, DeiC's nationale lifescience supercomputer på 15.000 kerner og med tilknyttet lager på 8 PB.

Kan ses fra luften

Som en af de få computere i Danmark er det faktisk muligt at se den nye supercomputer fra luften på eksempelvis Google Maps. Den fylder nemlig en hel container.

»Det nye cluster vil blive installeret i en ny servercontainer på serverpladsen på DTU Campus Risø. Vi forventer at benytte 30 racks til installationen,« siger Michael Rasmussen.

For nylig har DTU's Institut for Fysik også indhentet tilbud på en ny klyngearkitektur til intensive numeriske simuleringer.

Læs også: DTU’s nye supercomputer kører Python og C i klynger

Den kommende supercomputer skal bruges til en blanding af store parametriske studier med relativt korte single-processor-forløb, parallelle kørsler, der udnytter et begrænset antal CPU'er med et højt hukommelseskrav, og massive parallelle kørsler med balancerede hukommelseskrav. Det er især DTU Vindenergi, der skal bruge den nye store beregningskraft.

Systemet er Linux-baseret, og computerklyngen kører på den seneste udgave af CentOS 7 eller RedHat7.

Læs også: USA genindtager supercomputer-tronen med nyt monster

Alle servere i computerklyngen har Lustre klient installeret, så man kan tilgå forskellige filsystemer baseret på en Lustre-lagerklynge.

DTU Fysik og DTU Vindenergi har i forvejen dedikerede maskiner på henholdsvis 11.800 og 6.400 kerner. Derudover findes der en generel maskine på 8.500 kerner, hvoraf 3.400 kerner også er anvendelige for studerende.

Læs også: Rigshospitalet: DNA-data fra syge beskyttes med kryptering under overførsel til Risø

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder