DTU køber ny supercomputer: søger flest beregninger i sekundet for 20 mio. kr.

En ny supercomputer til omkring 20 millioner kroner skal hjælpe forskere på DTU til at lave endnu bedre modellering af vindenergi
16. januar 2018 kl. 05:12
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

DTU har netop offentliggjort et EU-udbud på en ny high performance computing-klynge, også kendt som en supercomputer, der især skal bruges til forskning inden for vindenergi med Computational Fluid Dynamics(CFD)-beregninger.

Den nye supercomputer forventes at koste omkring 20 millioner kroner.

»Det er en fornyelse af en eksisterende infrastruktur ,som vi etablerede for fire år siden. Nu er vi klar til at investere i den næste generation af High Performance Computing (HPC),« sige Steen Pedersen, it-chef på DTU.

DTU har længe benyttet supercomputing på flere forskningsområder og haft forskellige computersystemer placeret i tilknytning til institutterne. Men i 2015 blev en ny infrastruktur specielt dedikeret til formålet indviet i det nordligste hjørne af Risø Campus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Området er 3.500 m2 stort med plads til mindst otte store containere, som hver kan rumme op til flere hundrede computere forbundet i stærke netværk.

Det nye udbud er lavet som en såkaldt beauty contest, hvor leverandørerne har en nogenlunde fast udbudssum og så byder ind med, hvor meget de hver især kan levere for det beløb.

»Vi har sendt opgaven i udbud, og så må vi se, hvor mange kerner per node, antal CPU'er og antal beregninger i sekundet, vi kan få for det samlede beløb, der er omkring 20 millioner kroner, « siger Steen Pedersen.

Fire års levetid

HPC-supercomputere har ofte kun en levetid på ca. fire år. Det skyldes, at halvdelen af omkostningerne til en supercomputer er den løbende drift, primært strøm.

DTU skriver i udbudsmaterialet, at de typiske arbejdsopgaver er en blanding af store parametriske studier med en relativt korte single-processor forløb, parallelle kørsler, der udnytter et begrænset antal CPU'er med et højt hukommelseskrav, og massive parallelle kørsler med balancerede hukommelseskrav.

»Det er samme proces som i forbindelse med anskaffelse af de eksisterende løsninger, vi håber dog at vi med den teknologiske udvikling på serverområdet får en del mere beregningskraft pr. investeret krone og pr. forbrugt kWh,« siger Steen Pedersen.

Systemet skal være Linux-baseret og computerklyngen skal køre på den seneste udgave af CentOS 7 eller RedHat7, og computerklyngen skal sættes op med OpenHPC for noder og EasyBuild eller Spack til softwaren.

Alle servere i computerklyngen skal have Lustre klient installeret, så man kan tilgå forskellige filsystemer baseret på en Lustre-lagerklynge.

DTU anvender i dag både HPC-installationer dedikeret bestemte områder og generelt anvendelige.

DTU Fysik og DTU Vindenergi har dedikerede maskiner på henholdsvis 11.800 og 6.400 kerner. Derudover findes der en generel maskine på 8.500 kerner, hvoraf 3.400 kerner også er anvendelige for studerende.

DTU er også vært for DeiC's nationale lifescience supercomputer Computerome på 15.000 kerner og med tilknyttet lager på 8 PB.

Netop den lifescience-supercomputer er også på vej i nyt udbud. DTU sendte i september 2017 en forhåndmeddelelse om et nyt udbud på Computerome 2.0.

Steen Pedersen oplyser til Version2 udbuddet er nært forestående.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger