DTU Fysik shopper ny klynge-supercomputer med Linux

Illustration: Jesper Stein Sandal
12 millioner på højkant til nyt klynge-system til atomforskning.

DTU's Institut for Fysik er på shoppingtur efter et nyt Linux-klynge High Performance Computersystem, der skal bruges til kommatals-baserede intensive numeriske simuleringer ved hjælp af forskernes egenudviklede kode samt kommerciel software. Det skal koste 12 millioner kroner.

Det skriver universitetet i et udbud.

Det væsentligste forskningsfokus er på studier af materialer og materialers design i atomskala ved hjælp af kvantemekaniske beregninger.

Tilbudsgiverne forventes at tilbyde meget hurtige processorer og beregningsnoder til den slags applikationer. Systemet skal være luftkølet og have en kompakt formfaktor og et simpelt design. Gulvplads for en række på op til otte racks vil blive gjort tilgængelig i et eksisterende serverrum. Et par ekstra rackpladser i en anden række kan stilles til rådighed, hvis mere end 8 racks tilbydes.

Klyngen skal have et højtydende 100 Gbit-netværk med lav latency (signalforsinkelseIse) ud over et 1 Gbit Ethernet-netværk. De eksisterende lagringsservere bruger NFS via Ethernet, Omni-Path og Infini-band.

Den maksimale tilgængelige effekt er 20 kW pr. rack, og derfor skal hvert rack indeholde højst 40 noder ud over netværksudstyret.

Tilbudsgiverne opfordres i udbuddet til at give flere tilbud, baseret på forskellige x86_64-kompatible CPU'er, mv.

I forbindelse med indgivne tilbud vil systemerne blive evalueret med en såkaldt GPAW-benchmark, som er DTU's eget Python-program til atomar simulering.

Systemet skal kunne fungere med DTU's eksisterende Linux-klynge Niflheim.

Fristen for modtagelse af bud eller ansøgninger om deltagelse er den 20. august.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Morten Fordsmand

"Kommatals-baserede intensive numeriske simuleringer."

Jeg ville tro at begreber som flydende tal nok er nærmere til DTUs intentioner. Ellers kommer man jo til at tro der er tale om et krav om at hardwaren skal understøtte den gode gamle COBOL COMP-3 format?

 • 0
 • 0
#2 Martin Storgaard Dieu

Nu er deres simulering jo skrevet i Python, så det ville være oplagt at de har skrevet et custom implementering af Decimal (eller en Python udgave af GMP), hvor de kommatals-baserede intensive numeriske simuleringer vil have uendelig/vilkårlig præcision - modsat float/double.

 • 1
 • 0
#4 Troels Henriksen

Nu er deres simulering jo skrevet i Python, så det ville være oplagt at de har skrevet et custom implementering af Decimal (eller en Python udgave af GMP), hvor de kommatals-baserede intensive numeriske simuleringer vil have uendelig/vilkårlig præcision - modsat float/double.

Det ville undre mig meget - sådanne repræsentationer er enormt langsomme i forhold til almindelige IEEE enkelt/dobbeltpræcisionstal, der jo altid er implementeret direkte i hardware.

Der er to ting der undrer mig ved udbuddet:

 • Kravet om x86. Bevares, det er klart det mest almindelige (og billigste), men der findes stadigvæk hurtige maskiner med IBM's Power-CPUer rundt omkring. En god del af de hurtigste maskiner på Top500 bruger Power9.

 • Intet ønske om GPUer? De er ikke velegnede til alting, men de giver ret meget rå kraft til dumme opgaver, til forholdsvist få penge.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere