Dansk forsker klar med kommerciel superfiber inden for få år

Verdens hurtigste fiber er blevet forlænget til 1.500 kilometer og sætter ny verdensrekord i ydelse over afstand. Den banebrydende forskning bliver foretaget af en japansk professor ved DTU, der mener, at teknologien kunne være kommercielt tilgængelig om fem år.

Verdens førende forskning inden for optisk kommunikation bliver udført ved DTU i Lyngby, hvor et forskerhold sidste år havde held til at overføre data med en hastighed på 1 petabit i sekundet over en distance på 50 kilometer. Det er en verdensrekord, der stadig står i dag. Med sådan en hastighed kan du for eksempel overføre hele Danmarks Radios historiske arkiv på 32 sekunder.

Nu, et år senere, har der ikke været fremgang i hastigheden. Til gengæld er det lykkedes at gøre fiberen mere end 30 gange længere end sidste år og stadigvæk holde høje overførselshastigheder, på trods af at fiberens kapacitet bliver svagere over afstand. Ved et forsøg, der blev foretaget i september, var den målte hastighed på omkring 700 terabit/s over en afstand på mere end 1.500 kilometer.

Professor Toshio Morioka fra DTU Fotonik er en af hovedkræfterne bag den hurtige fiber, der fysisk befinder sig i Japan hos teleoperatøren NTT, der samarbejder med det danske universitet.

Selvom hastighedsnedsættelsen kan virke som et tilbageskridt, forklarer Toshio Morioka, at den forholdsmæssigt større forlængelse af fiberen opvejer kapacitetstabet.

Inden for optisk kommunikation er anvendeligheden af en fiber nemlig udtrykt ved produktet af kapacitet og afstand. Ved kapacitetsrekorden sidste år var produktet således 50 petabit/s gange kilometer.

»I virkeligheden er det et fremskridt i forhold til sidste år. Afstand er meget vigtig i optiske kommunikationssystemer. I det nye forsøg har vi introduceret optiske forstærkere, hvilket gjorde det muligt at forlænge afstanden og dermed længde-kapacitetsproduktet til omkring 1 exabit/s gange kilometer,« siger Toshio Morioka til Version2.

1 exabit/s gange kilometer er således også en ny verdensrekord målt på længde-kapactiet. Den specialudviklede fiber er designet med mange kerner i modsætning til traditionelle fibre, som kun har en enkelt kerne til at guide lyset.

Eksperimenterne nævnt ovenfor benyttede 12 kerner, men fibre med op til 19 kerner har været demonstreret.

Ifølge Toshio Morioka behøver det ikke vare mange år, før vi kan begynde at måle vores forbindelse i petabits.

»Det afhænger først og fremmest af teleoperatørerne, men teknologisk set vil det være muligt om fem år. Fiberen skal testes for modstandsdygtighed, og det tager som regel nogle år. Det indgår jo som en del af infrastrukturen, så den skal være pålidelig og have en levetid på omkring 20 år,« siger Toshio Morioka til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Baldur Norddahl

Med helt almindelig kommerciel WDM teknologi kan du køre 20 gange 100 gigabit/s = 2 terabit/s på en standard singlemode fiber. Det er kun 2 promille af det forskerne har lavet med almindelig fiber, men til gengæld er det udstyr du kan købe på EDBPriser.dk.

I internet sammenhæng, er der ikke ret meget der kræver så store hastigheder. Selv i backbonen er det meget. Dertil kommer at et standard kabel i backbonen har flere hundrede fiber indeni. Så kan man jo gange op.

Så indtil videre har det her kun anvendelse til specielle formål, og bliver følgeligt vanvittigt dyrt. Vi snakker søkabler og data fra CERN etc.

 • 1
 • 3
#6 Rasmus Nielsen

Med helt almindelig kommerciel WDM teknologi kan du køre 20 gange 100 gigabit/s = 2 terabit/s på en standard singlemode fiber. Det er kun 2 promille af det forskerne har lavet med almindelig fiber, men til gengæld er det udstyr du kan købe på EDBPriser.dk.

Dagens kommercielle teknologi var også engang forskning af den i artiklen nævnte karakter engang. Det er helt normalt at ny teknologi starter med ringe udbredelse (dyrt/specielle formål) for derefter, hvis der er et marked for det, at blive udbredt i en vekselvirkning mellem faldende pris og øgede anvendelsesmuligheder.

 • 3
 • 0
#7 Baldur Norddahl

hvis der er et marked for det,

Min pointe er at der ikke er marked for det. Ikke på nuværende tidspunkt eller i nærmeste fremtid. Selvfølgelig kan man ikke vide hvad der sker på lang sigt, men lige nu er forskerne langt foran kurven.

100 gigabit/s er ikke længere nyt, men det bliver ikke solgt vanvittige mængder. Behovet er der simpelthen ikke. Når man kun lige er ved at finde kunder til 100 gigabit/s, så er det naivt at tro at kunderne står på spring for at købe 700 000 gigabit/s.

Dertil kommer at vi ikke har teknologi til at lave effektive switche ved den hastighed.

 • 0
 • 3
#9 Tommy Apel

det primære område for 100Gbps er interconnect og der kan 1Ppbs også bruges jo mere kapacitet der er på backbone'en jo mere slutkapacitet er der til forbugerne, dvs. at hvis alle skal have 1Gbps i en mindre by så løber man ret hurtigt tør for kapacitet på en 100Gbps, der er ikke noget "specielt formål" i det overhoved, gruden til at du ikke ser så meget til 100Gbps er nok også at de WDM'er som skal bruges til det er ufatteligt dyre og det udstyr der kan bruge dem er om noget endnu dyrere og også primært forbeholds ISP'er.

 • 0
 • 0
#11 Rasmus Skovmand

Vi får a-l-d-r-i-g båndbredde nok... Muligheder der kræver store datamængder samt dataudveksling er nærmest uudtømmelige. Hvis man ikke stiller båndbredden til rådighed for markedet når det er muligt, vil man bremse udviklingen og dermed væksten. Markedet vil blive ved med at udnytte den båndbredde der bliver tilgængelig, men den skal være til stede først.

Men man må jo vente på at flaskehalsene bliver løst naturligvis.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere