DTU forbereder shoppingtur efter supercomputer

22. september 2017 kl. 08:09
DTU forbereder shoppingtur efter supercomputer
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Bio-supercomputeren Computerome 2.0 er hovedpersonen i forhåndsmeddelelse om udbud.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

DTU er på vej med udbud om ny supercomputer.

Universitetet har udsendt en såkaldt 'forhåndsmeddelelse', som er et forskræp på et udbud. Bekendtgørelsen har til formål at reducere tidsfristen for modtagelse af bud.

I bekendtgørelsen skriver DTU:

»Computerome Center søger efter en meget vellykket treårig produktionskørsel at udvide sin kapacitet til sin nuværende generation af supercomputer ved at etablere anden generation af en national supercomputer for biovidenskab. Computerome Center mener, at ingen infrastruktur af denne art nogensinde har bragt så mange grupper sammen på en enkelt samarbejdsplatform, da Computerome er vært for over 370 aktive projekter. Den nye supercomputer (...) vil bygge oven på dette fundament i forbindelse med personlig medicin og desuden være et grundlæggende instrument til, hvordan eksperterne kan reagere på patientpleje og epidemier,« forklarer forhåndsmeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Udrulningen af Computerome 2.0 bygger på et modulært design. Fleksibilitet er nøglen. Den nye facilitet vil være så bæredygtig som muligt. DTU ønsker at opnå lavest mulig PUE (et mål for energieffektivitet, red.) såvel som den højest mulige pålidelighed.«

Systemets arkitektur og mål beskrives således:

»Fleksible systemer er nøglen for at maksimere den landsdækkende platform til kreativ og hurtig implementering af nye ideer, samtidig med at give mulighed for maksimal beregningsdynamik for algoritmisk design, implementering og udrulning. Der er også et sæt data- og hukommelsesintensive problemer som f.eks. algoritmer, der kræver adgang til en komplet 'data-sø' (en datasamling af unormaliserede data, red). Disse opgaver kræver hurtig og pålidelig adgang til data og store hukommelsesnoder for at hjælpe brugerne, der skal fokusere på output, og ikke på forstyrrende programmeringsopgaver. På Computerome Center er vi platformafhængige og åbne for nye arkitekturer, der vil give forretningsfordele til vores ledende position i segmentet.«

Forhåndsmeddelelsen angiver ikke nogen prisramme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DTU vil ikke kommentere forhåndsmeddelelsen overfor Version2, da universitetet ikke mener, det er relevant på nuværende tidspunkt.

Den foreløbige dato for offentliggørelse af udbudsbekendtgørelse angives til 22. september, altså i dag.

Supercomputere har kun en levetid på ca. fire år.

Det skyldes, at omkostningerne til en supercomputer ud over hardwareindkøb, som udgør cirka af 50 procent, udgøres af den løbende drift, som primært er strøm.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger