Bliv hackernes skræk: DTU laver masteruddannelse i it-sikkerhed

Illustration: leowolfert/Bigstock
DTU tilbyder nu en uddannelse som master i Computer Security. Uddannelsen begynder til september.

For første gang i Danmark tilbyder DTU Compute nu, at kandidatstuderende kan specialisere sig i it- og internet-sikkerhed. Konkret er der tale om et målrettet studieforløb under Informationsteknologi kaldet Computer Security, og uddannelsen optager studerende fra september.

De studerende på Computer Security kan tilvælge tre sammenhængende fag og modtage et særligt diplom i Cyber Security. Derved kan de specialisere sig yderligere inden for internetsikkerhed. Og det er noget, der har vakt interesse i erhvervslivet.

»Vi gik i gang på opfordring af blandt andre IBM og forsvarets Center for Cybersikkerhed. De er interesserede i at få gode kandidater ud i branchen, da der i lang tid har været stor efterspørgsel på specialiserede fagfolk i internet-sikkerhed«, siger professor Lars Ramkilde Knudsen til Version2.

Han er sammen med lektor Christian Damsgaard Jensen ansvarlig for Cyber Security-delen, som inden for det seneste halve år er blevet til i tæt samarbejde med blandt andet interesseorganisationen CFIR (Copenhagen Finance IT Region) og store revisions- og konsulenthuse som DeLoitte og PwC er også blevet inddraget i processen.

»Faktisk vil de særlige fag i Cyber Security primært blive undervist af folk fra branchen, da de har en større praktisk erfaring, som teorien ikke kan dække. Kurset er meget praktisk orienteret, fordi det målrettet skal forberede de studerende på at kunne opsætte både fysiske og virtuelle sikkerhedsforanstaltninger«, siger Christian Damsgaard Jensen til Version2.

Manglen på danske it-sikkerhedsspecialister har blandt andet ført til, at it-sikkerhedsvirksomheden CSIS sammen med it-fagforeningen Prosa og kursusvirksomheden New Skills oprettede deres egen it-sikkerhedsuddannelse.

Læs også: Arbejdsløs udvikler? Bliv it-sikkerhedsspecialist på 8 uger

Uddannelsen var blandt en reaktion på, at virksomheder som CSIS beskyldte staten for at stjæle dyrt uddannede medarbejdere ved at tilbyde dem en løn, privatsektoren umuligt kunne hamle op med.

Læs også: CSIS klager til Folketinget: Staten går på strandhugst blandt vores it-sikkerhedsfolk

Med den nye masteruddannelse er det håbet, at DTU kan rette op på den skævvridning af konkurrencen, og forhåbentlig vil uddannelsen give et løft i arbejdskraften på det tørstende område.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ove Larsen

Det kan godt være at journalister har lyst til at skærpe overskrifter, men hvis man er journalist ved et sted der frekventeres af IT folk, så er der altså nødt til at være bare et minimum af fornuft/faglighed.

Denne brug af ordet / begrebet hackere som overskrift - er det jeg normalt læser de moralske overskrifter i f.eks. Berlingske.

Dagens IT-professionelle i f.eks. OWASP betragtes ofte som white-hat hackers - og det er vel bla. det som de skal uddannes til - så hvis jeg læser overskiften - så er det en uddannelse der skal være deres egne skræk ?

 • 2
 • 3
#2 Morten K. Thomsen

Det er undertegnede, der er ansvarlig for den omtalte overskrift. Vi er alle på Version2-redaktionen bekendt med hacker/cracker-dikotomien, men har for længst erkendt, at kampen om sproglig distinktion i dette tilfælde er tabt - i hvert fald på dansk. Og således også på version2.dk.

Se i øvrigt http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=hacke&select=hacke

Mvh Morten, redaktør Version2.

 • 6
 • 2
#4 Martin Bernth Editor

Den er heller ikke at finde på DTU's hjemmeside endnu. Jeg har talt med to af de ansvarlige for Cyber Security-delen, som også optræder i artiklen, og ifølge den ene, så skulle det hele ligge klar til at blive offentliggjort på hjemmesiden.

 • 0
 • 0
#6 Rasmus Petersen

Jeg tror måske mere, at det handler om, at man bruger vendingen "Bliv hackernes skræk". Det er meget sensationspræget - og måske en kende i overkanten for et medie som Version2 (hvad Ove Larsen sikkert også hentyder til)!

Mht. linjen, så er den medtaget i en ny version af studiereglerne, som kan læses her: http://www2.compute.dtu.dk/~jovi/Rules.pdf

 • 3
 • 0
#8 Mike Mikjær Blogger

"Vi er alle på Version2-redaktionen bekendt med hacker/cracker-dikotomien, men har for længst erkendt, at kampen om sproglig distinktion i dette tilfælde er tabt - i hvert fald på dansk. Og således også på version2.dk."

Tak for den udmelding, hvis i så også ville følge den udmelding selv og lade være med at bidrage til forvirringen ved at bruge nogle udtryk der ikke kan mistolket. Som f.eks. "IT Kriminelle" som ville have været korrekt her.

Dernæst er den primære anke på denne, og mange andre overskrifter, at i forsøger at gøre ekstrabladet efter. Det får i altså ikke noget ud af ... udover utilfredse læsere that is.

 • "DTU Udbyder masteruddannelse i IT Sikkerhed"

Jeg havde med 100% sandsynlighed klikket ind på ovenstående, og så er jeg egentlig ellers ligeglad med hvad de har forsøgt at bilde jer ind på journalisthøjskolen. Ekstrablads overskrifterne er infantile og virker frastødende på jeres målgruppe.

Noget andet der virker frastødende på jeres målgruppe er jeres misbrug af internet jargonen, det er fint nok hvis i vælger at melde jer ud af hacker/cracker debatten - men det er ikke det i har gjort, i har valgt side og i har valgt den modsatte side af jeres primære målgruppe.

Det er ikke bare dumt, det er hamrende uintelligent.

 • 2
 • 2
#10 Robert Larsen

Noget andet der virker frastødende på jeres målgruppe er jeres misbrug af internet jargonen, det er fint nok hvis i vælger at melde jer ud af hacker/cracker debatten - men det er ikke det i har gjort, i har valgt side og i har valgt den modsatte side af jeres primære målgruppe.

Er du vores talsmand? Hvornår havde vi afstemningen om, hvad den rigtige side er, for jeg fik godt nok ikke stemt...havde jeg nået det, var jeg på linje med dansk sprogrnævn, som skriver: "hacke vb., -r, -de, -t (IT skaffe sig ulovlig adgang til et computersystem)"

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere