DTU-eksamen bliver med pen og papir: »Vores eksamensordninger er ikke indrettet efter ChatGPT«

20. marts kl. 09:5010
ChatGPT
Illustration: Ingeniøren.
»Det er et valg, vi har truffet, fordi vi er blevet overhalet af teknologien. Vores eksamensordninger, som de er nu, er ikke indrettet efter ChatGPT,« lyder det fra studiechef ved DTU Jørgen Jensen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har gjort det muligt for universitetets kursusansvarlige at ændre eksamensformen i det enkelte fag, således at de studerendes skriftlige afleveringer sker med pen og papir frem for computer. Det kommer eksempelvis til at ske i kurset bioresources.

Det skriver Politiken.

Læs også: Aalborg Universitets it-specialistuddannelser får 33 procent flere ansøgere på et år

»Det er et valg, vi har truffet, fordi vi er blevet overhalet af teknologien. Vores eksamensordninger, som de er nu, er ikke indrettet efter ChatGPT,« siger studiechef ved DTU Jørgen Jensen til Politiken. Han gør samtidig opmærksom på, at det er en midlertidig løsning, da ChatGPT i fremtiden skal inddrages i undervisningen og eksaminerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ny vismandsrapport: Automatisering øger den økonomiske ulighed mellem ansatte og virksomhedsejere

Henrik Nevers, der er formand for Danske Gymnasier og rektor på Roskilde Gymnasium, opfordrer på baggrund af ChatGPT's indtog til »en større, bredere diskussion af, hvad det egentlig er, man skal kunne som elev i fremtiden, hvad man skal lære, og hvordan vi underviser,« som det lød til Version2 i sidste måned.

V2 Security 2023 | 10.-11. maj

V2 Security 2023

Version2 byder endnu engang it-ansvarlige og -specialister velkommen til to spændende dage i København med 100 seminarer og mere end 3.000 deltagere, der mødes for at blive opdateret på den nyeste viden om it-sikkerhed, cloudløsninger og compliance.

TILMELD DIG HER

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
24. marts kl. 21:36

Nu er jeg med på at samtlige virksomheder ville elske hvis vi dog bare kunne uddanne nye ingeniører der var plug-and-play kompatible med virksomheden så der ikke skulle bruges tid på oplæring, men hvem af jer var det da I blev færdige?

Vi kan gøre vores bedste for at lære dem relevante emner men en stor del af den lærring de skal have er den klassiske "Den studerende skal lære at lære nyt".

Er der nogen foreslag til hvordan det skal lade sig gøre hvis de har adgang til fx AI til en skriftlig eksamen?

Og nu vi er igang, hvis det er gammeldags og bagud at DTU fyrer computeren til fordel for blyant, hvorfor er resten af de tilgængelige teknologier så ikke også fair play?

Hvem af jer har IKKE mulighed for at spørge en kollega til råds i jeres arbejde? Så skal de studerende vel også have lov til at arbejde sammen til en skriftlig eksamen?

Og hvem kan dog forestille sig ikke at have mulighed for at slå ting op på nettet? Lad os give dem adgang til dette også.

Måske er jeg ikke helt skarp på den bedste kolonne at bruge til min GC analyse, men det ved en eller anden ekspert fra et kolonnefirma da nok, så lad mig spørge dem. Så må de studerende vel også spørge alle mulige andre til råds undervejs?

[geshifilter-]<sarkasme> Ved I hvad, jeg er fan, det blir satme nemt at undervise dem når jeg ikke behøver henvise til andet end google.</sarkasme>[/geshifilter-]

9
25. marts kl. 11:37

en stor del af den lærring de skal have er den klassiske "Den studerende skal lære at lære nyt".

Nu er det ikke noget man behøver at lære da det er en medfødt evne. Evnen til at lære indgår i intelligens.

Er der nogen foreslag til hvordan det skal lade sig gøre hvis de har adgang til fx AI til en skriftlig eksamen?

Eksamen skal primært måle de studerendes intelligens og samvittighedsfuldhed, da det er de (medfødte) egenskaber arbejdsgiverne efterspørger. Hvad og hvordan de lærer er af mindre betydning.

10
25. marts kl. 14:27

Eksamen skal primært måle de studerendes intelligens og samvittighedsfuldhed, da det er de (medfødte) egenskaber arbejdsgiverne efterspørger. Hvad og hvordan de lærer er af mindre betydning.

Den tanke gjorde 12-tals "kulturen" grundigt op med. Men der er vel håb om at mennesker - engang efter "demokrati-4.0" og opgøret med klassesamfundet - igen finder ud af at lære - af egne fejltagelser.

3
21. marts kl. 10:30

Det har snarere noget at gøre med kvaliteten af de opgaver, der stilles. Mange - ikke bare eksamener men også daglige og ugentlige opgaver - tager ikke udgangspunkt i kreativitet og dybdeforståelse af emner, hvor der kan lægges fælder ind, som ChatGBT sandsynligvis vil dumpe i.

I stedet er der tale om nulfejlsprøver og ikke prøver, hvor flere svar er mulige.

Det svarer til i Blooms taksonomi at stille opgaver på de to nederste niveauer, der nærmest er rote learning = udenadslære - en variant af denne taksonomi er Structure of Observed Learning Outcomes (SOLO).

Det tredje niveau er anvendelse, som er det nederste niveau, som opgaver/eksamener bør tage udgangspunkt i. De to nederste skal overlades til studentens selvbedømmelse - ved anvendelse skal de nok finde ud af at genlæse lærebogsteksten, når det halter.

En parafrasering af lærebogsteksten er guf for ChatGBT - det rene Eliza.

Så opgaveudviklere skal udarbejde betydeligt sværere opgaver og tillade kreativ tænkning i besvarelserne og ikke nulfejlsprøver.

2
20. marts kl. 23:44

hmm..

»Det er et valg, vi har truffet, fordi vi er blevet overhalet af teknologien. Vores eksamensordninger, som de er nu, er ikke indrettet efter ChatGPT,«

Dejlig erkendelse. "Vi kan ikke længere følge med virkeligheden. Vi er simpelthen ikke indrettet til virkeligheden"

Så er det måske tid til selvransagelse, hvis ikke universitetet bare skal ligne en gydeplads for klassesamfundet/kaste systemet.

Som Socrates sagde for 2500år siden (og blev henrettet for, af eliten): (taget fra ChatGPT) "Education is the kindling of a flame, not the filling of a vessel." og "I cannot teach anybody anything, I can only make them think.", samt ikke mindst "the unexamined life is not worth living."

Jeg bilder mig ikke ind, at folk er blevet klogere i dag. Man kunne dog godt håbe at der en eller anden dag kom hele og harmoniske mennnesker, med evne til kritisk tankevirksomhed, passion og intusiasme ud i den anden ende.

Hvor karakter er noget du er, ikke noget du får for god opførsel.

4
21. marts kl. 20:07

Dejlig erkendelse. "Vi kan ikke længere følge med virkeligheden. Vi er simpelthen ikke indrettet til virkeligheden"

Jeg vil nu nærmere sige Kudos for at tage ansvar for at sikre at eleverne lærer noget.

Vi skulle jo gerne have folk ud på den anden side der kan tænke selv - ikke bare folk der kan tænde for et program.

5
21. marts kl. 22:52

Det er også fint at kunne benytte en kugleramme, kudos og al ære og respekt for det. Det må bare ikke gå hen og blive det vi konkurrere på alle sammen, hvad værdi har det? (fordi vi ikke kan lide lommeregnerens fremkomst)

Der er ikke noget smukt at holde fast i den fejlfinder kultur man har opbygget (0-fejls regime), som æder sig ind i samfundet på alle mulige måder. Som @Mogens Bluhme så fint skitsere.

6
23. marts kl. 21:02

Det er også fint at kunne benytte en kugleramme, kudos og al ære og respekt for det. Det må bare ikke gå hen og blive det vi konkurrere på alle sammen, hvad værdi har det? (fordi vi ikke kan lide lommeregnerens fremkomst)

Meget apropos så lærer man at netop at regne i hånden først.

Hvis man ikke har grundlaget i orden, kan man ikke se når lommeregneren etc. spytter et resultat der er helt i skoven grundet en tastefejl eks.

Hvem i alverden snakker om konkurrence? det her handler om læring.

7
23. marts kl. 22:28

Nu er lærring en relativ ting.

Hvis jeg står med en underviser fra Korea og hans overbevisning af lærring er gentagen repetition til det sidder på rygraden.

Eller lærer Andersen i 1930 der ville fortælle mig at det eneste sprog eleverne forstod var tæsk (ikke for at drage en parallel med de krige der konstant føres rundt omkring i verden).

Hvor vel tror du jeg vil være i at overbevise dem i noget som helst andet, end den histore de selv har opbygget. Det er måske lige præcis her at vi har en opgave i at nedbryde det pensum vi alle bliver givet og sjovt nok når samme konklusion.

1
20. marts kl. 16:20

Ja, der er mange, som er blevet overrasket over det dér IT