Sommerens ugelange sporarbejde mellem Frederikssund og Valby førte andet med sig end forsinkelser for tusindvis af danskere.
DSB gennemførte nemlig samtidig et analytics-projekt, der nu ligger til grund for et landsdækkende projekt, som netop er kommet i udbud. Med udbuddet vil DSB påbegynde en landsdækkende dataindsamling om de rejsende og skabe et nyt værktøj i kampen for at få kunder til den kollektive transport.
»Det skal gøre os klogere på mobiliteten i hele Danmark, både for al kollektiv trafik og for bilister. Hvis man kender rejse-strømmene, kan man bedre opdyrke et marked – og få nogle af dem, som ikke tager tog, til at tage det i fremtiden,« siger Aske Wieth-Knudsen, der er underdirektør i DSB Kommerciel.
Pilotprojekt med teleselskab
Når man skal lave omfattende sporarbejde, plejer man at indsætte togbusser mellem de berørte stationer for at kompensere for manglende tog.
Det ender altid med langsommere transport og forsinkelse. En logisk løsning, da DSB kun har data for transport mellem stationer.
Men folk rejser ikke fra station til station, fordi stationerne i sig selv er et besøg værd. Så det er ikke den bedste løsning.
»Vores data har hidtil kun har sagt noget om kundernes færden fra station til station, men siger intet om, hvor de store arbejdspladser ligger, om hvilken bus man stiger på, eller hvilket transportbehov kunden efterfølgende har – alt det har vi egentlig bare gættet os til,« siger Aske Wieth-Knudsen.
Så i sommeren 2018 forsøgte man sig med indsamling af mobilitetsdata fra et teleselskab. Med dette pilotprojekt kunne man se et langt større geografisk område og folks faktiske destinationer.
Aggregeret, anonymiseret data
DSB skal kun modtage datastrømme i form af store aggregerede datasæt. Ifølge Aske Wieth-Knudsen har det været en vigtig del af udbuddet, at DSB ikke selv skal sidde og sortere i data og udluge persondata.
»Vi vil absolut ikke have personhenførbar data, og den skal ikke deles ned på enkelte kunder. Vi vil kun have anonymiseret og aggregeret data om rejsemønstre fra flest mulige kunder, som vi så derefter kan bruge til at forbedre vores ydelse med,« siger han.
Samtidig har man ikke behov for specielt præcis data eller data i realtid. Det drejer sig kun om så store passagermængder, at man eksempelvis kan omlægge en busrute.
»Den her data giver ikke et særlig nøjagtigt billede. Man kan ikke sige, om der sidder 32 mennesker i en bus, og det er vi også ligeglade med – vi skal bare kunne se, hvor mange busser vi skal bruge,« siger han.