For 29 kroner - eller en billet i en DSB 1.-kupe - kan du få internet på togturen med DSB.
Men måden, DSB holder ikke-betalende væk fra internetadgangen, er så simpel at omgå, at det tilsyneladende har været en offentlig hemmelighed blandt DSB’s kunder, hvordan man kunne få forbindelse til omverden uden at betale. It-firmaet Emino skrev for eksempel om det i et blogindlæg, som Version2 omtalte.
Og sådan er systemet nu engang bare indrettet, for det var den eneste løsning, der levede op til kravet om nem adgang for kunderne på 1. klasse med det nuværende hardware, svarer DSB via en e-mail til Version2.
»Vi er klar over, at man kan logge sig på alle steder i toget med de rigtige numre fra en DSB 1. kupe. Med det nuværende udstyr er det den eneste mulige måde at gøre det på, hvis vi vil være sikre på at alle DSB ’1 kunder skal kunne komme direkte på uden at betale for det,« skriver DSB’s salgs- og marketingschef, Nicolai Eisenreich.
Han understreger, at det er at snyde sig til adgang, hvis man opgiver et andet sædenummer, end det man sidder på.
»Det er klart, at innovative hjerner som f.eks. ingeniører altid eksperimenterer med tekniske løsninger og derfor har fundet frem til denne metode. Jeg vil dog selvfølgelig understrege, at det dels er at snyde DSB og andre kunder at benytte vores netløsning uden betaling, dels er man faktisk med til at gøre den nuværende netløsning dårligere, da den ikke kan holde til et for stort pres – hvilket er årsagen til, at vi i første omgang har gjort det til en betalingsløsning, og at vi arbejder på en ny og teknologisk tidssvarende løsning, vi forventer at introducere til næste år,« lyder svaret.
DSB fik indbygget internetadgang i togene i 2007, i samarbejde med TDC, men siden da er der sket en udvikling i trafikmængderne på internettet. Netforbindelsen via DSB’s betalingsløsning er derfor kendt for at være notorisk langsom.
»Vi er fuldt ud klar over, at den nuværende seks år gamle løsning ikke fungerer tidssvarende, hvilket ikke er tilfredsstillende. Det er dog ikke et problem, vi kan løse alene. Derfor samarbejder vi lige nu med de førende udbydere inden for internetsystemer i tog med henblik på at få opbygget en velfungerende internetløsning til vores kunder. Indtil da kører vi videre med den nuværende løsning, som vi tilbyder kunder, der har købt billet til DSB 1 og alle andre til en pris af 29. kr.« svarer salgsdirektøren.
DSB havde faktisk allerede opgaven med internet i togene i udbud i 2005 og valgte i første omgang tyske T-Systems som leverandør. Men firmaets plan om at placere wifi-routere langs hele togstrækningen gik i vasken, og i stedet måtte DSB starte forfra med TDC som leverandør, hvor netforbindelse sker via teleselskabets sædvanlige 3G-netværk.