I den travle myldretid i går brød samtlige DSB salgsindgange ned. Dvs. alle andre end Rejsekort og mobilbilletter. Nedbruddet skyldtes et strømsvigt ved deres IT-leverandør NNIT.
Både DSB's app, billetautomaterne, afgangstavlerne og hjemmesiden gik ned. Og ved DSB erkender man, hvor afhængige man er i forhold til, at deres leverandører er oppe at køre.
»Hvis NNIT får et strømsvigt, så kommer vores ting til at gå ned. Alt er sårbart i den her digitale verden. Det har vi været ude at fortælle, og det kommer til at koste nogle penge, og der er nogle, som får bøder, de ikke skulle have,« fortæller pressetjenesten ved DSB til Version2, og uddyber:
»Det er svært at gardere sig 100 procent mod de her ting.«
Andre kunder havde forberedt sig
NNIT leverer dog ikke kun it til DSB, langt fra faktisk.
Eksempelvis ved Saxo Bank oplevede man også strømsvigtet, men satte hurtigt ind med en backup af systemet.
Steffen Wegner Mortensen, leder af PR afdelingen for Saxo Bank fortæller, at enkelte funktioner var påvirket i en kort periode.
»Vi har naturligvis back-up kapacitet, som vi skiftede til. Vi har et fuldt redundant datacenter-setup netop for at sikre mod denne type begivenheder,« oplyser han i en mail.
Også ved Digitaliseringsstyrelsen var man ramt af ustabiliteter i forbindelse med NemLog-in, men her havde man et andet driftscenter, som man kunne skifte over til.
For god ordens skyld skal det påpeges, at vi ikke har fået oplyst hverken størrelsen af de forskellige virksomheders it kapacitet, ej heller strukturen af ydelserne. Med andre ord kan DSB i princippet både være bedre og dårligere dækket ind end både Digitaliseringsstyrelsen og Saxo Bank.
Kan ikke oplyse omfanget
DSB kan heller ikke oplyse, hvor mange der var omfattet af nedbruddet. De oplyser dog, at der rejser omkring 550.000 mennesker dagligt. Af disse rejser 200.000 af dem via Rejsekort, og en stor del af de 550.000 er pendlere, som derved heller ikke har brug for at tilgå de flader, som var nede i går.
Hos DSB oplyser man i øvrigt, at man handlede hurtigt ift. de uvidende kontrollører ude i marken.
»Der gik ikke lang tid, før kontrollørerne blev informeret omkring situationen,« oplyser pressetjenesten ved DSB og uddyber, at det i alt strækkede sig over en periode på en time til halvanden, før kontrollørerne var med på, hvad der foregik. De uhensigtsmæssigt gældssatte kan kontakte kundeservice, og få deres bøde annulleret/refunderet.
Nogenlunde tilbage ved 20-tiden
Til TV2 oplyser NNIT, at de fleste af deres kundesystemer var oppe at køre i går aftes. Dog var der stadig problemer med systemet til togdisponering.
»Vi er meget opmærksomme på, at dette har konsekvenser for vores kunder og brugerne af disse systemer,« siger Ricco Larsen, vicepræsident i NNIT, til TV2.
Ifølge DSB var alle salgskanaler natten til torsdag atter i fuld drift.
Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra NNIT. Ligeledes tyder intet endnu på en sammenhæng mellem NNIT’s nedbrud og de nedbrud hos bankerne, som også fandt sted i går.