DSB klokker i app-opdatering til iPhone: Nu står der 'demo' på gyldigt periodekort

17. januar 2017 kl. 14:108
Ved en fejl har DSB skubbet det forkerte skærmbillede ud i forbindelse med en app-opdatering af iOS-versionen af Din Offentlige Transport.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Bruger du et digitalt periodekort i forbindelse med offentlig transport på en iPhone, har du måske de seneste dage lagt mærke til et demo-stempel på skærmbilledet, selvom kortet er gyldigt. Konkret drejer det sig om app'en fra DOT - Din Offentlige Transport.

Det er et samarbejde mellem DSB, Movia og Metroselskabet om at skabe en bedre og mere sammenhængende offentlig transport på Sjælland og Øerne, fremgår det af organisationens hjemmeside.

Ifølge Version2's oplysninger skyldes problemet, at DSB har udstyret app'en i iPhone-udgaven med et forkert skærmbillede. Og da Apple først skal godkende en ny udgave af app'en med det rigtige skærmbillede, går der nogle dage, før en opdateret udgave uden demo-tekst finder vej ud til brugerne.

Solutions architect og partner i app-virksomheden iDeal Development Esben Bjerregaard fortæller, at der tidligere har været forsøg på falsk markedsføring i forhold til apps i Apples App Store, og at det har foranlediget en mere grundig godkendelsesproces, som typisk tager nogle dage:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det varierer meget. Det kan være alt fra tre til ti dage afhængig af, hvor uheldig man er. Man kan bede om at få et expedited review, hvor det så går lidt stærkere. Typisk én til to dage.«

Ifølge Esben Bjerregaard koster det ikke noget af få fremskyndet sagsbehandlingen hos Apple.

»Men der er en begrænsning på, hvor ofte man kan bede om det; man kan også godt få afslag på det.«

Esben Bjerregaard fortæller, at der ikke er samme godkendelsesproces i forhold til apps hos Google Play, hvor app-ændringer slår igennem næsten med det samme.

DSB beklager gener

Det har ikke været muligt at få et egentlig interview med DSB, som er den virksomhed i samarbejdet, der ifølge Movia udtaler sig i sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af en mail sendt via DSB's presseafdeling fremgår det, at forretningsudviklingschef i tog-transportvirksomheden Aske Wieth-Knudsen udtaler følgende:

»Vi oplever i øjeblikket, at der står Demo på iOS-udgaven af DOT-app'en, og jeg vil gerne beklage de gener, det giver vores kunder, indtil skærmbilledet er rettet. Problemet opstod, da app'en blev opdateret med de nye takster under Takst Sjælland.«

Selvom der står demo i app'en, så er kortet stadigvæk gyldigt og vil ikke blive afvist i bus, tog og metro, fremgår det af DOT-hjemmesiden.

»App'en fungerer, som den skal. Barkoden, som er den, der viser togpersonalet, at billetten er gyldig, er ikke påstemplet demo,« lyder det videre i det skriftlige svar fra Aske Wieth-Knudsen, som fortsætter:

»Fejlen har ikke været på Android-telefoner. Den er begrænset til iPhones, hvor en bug i app'en har medført, at der står Demo på skærmene. DSB har gjort Apple opmærksom på udfordringen, og vi forventer, at der kommer en ny version af app'en i indeværende uge.«

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
24. januar 2017 kl. 17:32

Du har ret - jeg burde ikke kun råbe af DOT for dette, men af Android generelt.

6
18. januar 2017 kl. 13:07

DOT kaster en del af ansvaret på Apples App Store, hvor en godkendelsesproces åbenbart tager nogle dage. Men hvorfor faen skal vi kunder tvinges til at blive brugere og installere hhv Apples og Googles tunge og besværlige systemer til download, når DOT blot kunne lægge deres apps direkte frem på egen hjemmeside?

4
17. januar 2017 kl. 15:54

Sidst DOT kvajede en app opdatering, så den crashede under opstart, da var svaret fra DSB at vi var tvunget til at købe kontantbilleter og så (håbe på at) få dem refunderet efterfølgende.

2
17. januar 2017 kl. 14:57

Jeg har siden de afskaffede den automatisk opdatering af papir-periodekortet forsøgt at få deres periode-app til, automatisk at forny mit periodekort.

Mange af månederne har jeg fået en besked om at et nyt periodekort var klar til download, kun for at konstatere at der aldrig kom noget nyt periodekort. Og jeg har naturligvis ikke turde forny manuelt, når der tilsyneladende var et nyt på vej automatisk.

Men måned efter måned er der sket det samme: Midt om natten, den dag mit periodekort burde være blevet fornyet, har jeg i stedet fået en mail : "Automatisk fornyelse på dit Mobilperiodekort er blevet annulleret".

Andre måneder er der ikke sket nogen former for forsøg på automatisk fornyelse. Kun mail om, at automatisk fornyelse var blevet annulleret.

De første mange måneder har jeg haft kontaktet dem, men uden at nogen har kunnet give mig en forklaring på, hvorfor den automatisk fornyelse var blev annulleret.

De fleste gange har jeg fået beskeden at de ikke har kunnet se at jeg har haft kontaktet dem før og at de ikke havde hørt fra andre kunder der havde problemer med den automatiske fornyelse. Og det på trods af ikke mindre end to kolleger i min afdeling der havde præcist samme problemer. Den ene fik tilmed en bøde (afgift) for at køre uden billet, fordi han ikke var opmærksom på, at hans periodekort ikke var blevet fornyet som det skulle.

Flere gange er jeg blevet lovet, at de ville vende tilbage eller at jeg ville blive kontaktet af udviklerne vedr. fejlsøgning. Jeg har aldrig hørt tilbage fra dem.

Den ene gang jeg kontaktede dem fik jeg tilmed rådet at gå tilbage til papir-periodekort, men det ville jo ikke løse mit behov for automatisk fornyelse.

Jeg har forsøgt at geninstallere app, jeg har (af andre årsager) skiftet smartphone siden, jeg har genoprettet betalingskort, og måned efter måned har jeg forsøgt at gen-tilmelde mig automatisk fornyelse kun for at blive afmeldt igen ved næste fornyelse.

Og nu har DOT 'løst' problemet med automatisk fornyelse. Forleden modtog jeg denne SMS:

Auto-fornyelse af Mobilperiodekort er ikke muligt efter d. 14.1 2017. Fremadrettet skal du forny dit periodekort manuelt.
Mvh.
DOT

Men det er naturligvis også en måde at løse problemerne med en nøgle-funktion i en app: Man fjerner simpelthen de dele man ikke kan få til at fungere.

At de så også får fnucket op i app'en så den viser demo-data er det mindste af de problemer DOT burde få styr på.

1
17. januar 2017 kl. 14:40

Man kan også teste sine apps inden man sender dem til review.