Der var en del løftede øjenbryn, da Version2 i februar kunne fortælle, at DSB pønsede på en ny app til DSB-kunder til en samlet pris på 33 millioner kroner.
Nu viser et nyt EU-udbud, at det nationale transportselskabs planer på app-området er langt større - og dyrere - end først antaget. DSB søger i det nye udbud leverandører til en rammeaftale, som over de næste otte år har en forventet værdi af 25 millioner euro - eller omkring 186 millioner kroner.
Formålet med udbuddet er at lave forbedringer og udviklinger oven på den eksisterende app-infrastruktur, forklarer Aske Wieth-Knudsen, der er chef for forretningsudvikling i DSB.
Ingen app-billet mellem Slagelse og Korsør
Rammeaftalen skal dække ‘udvikling, vedligehold og drift af mobile løsninger for både begrænset og offentlig brug’, skriver DSB i udbudsmaterialet. Ovenstående skal inkludere opgaven med at udvikle en ny DSB-app til de rejsende danskere.
I dag sælger DSB otte ud af ti billetter via diverse selvbetjeningsløsninger, fortæller Aske Wieth-Knudsen. I app’en er der dog stadig en række begrænsninger i forhold til, hvad hjemmesiden tilbyder, siger han til Version2.
»I år har vi udvidet app’en så man kan have sit pendlerkort på mobilen og købe klippekort i app’en. Og fremadrettet er der flere funktioner, vi gerne vil tilføje.«
For eksempel har app’en i dag den ulempe, at man ikke kan købe det, som DSB kalder indenamtslige rejser, fordi de hører under de regionale trafikselskaber. Det betyder, at du kan købe en billet fra Aarhus til Korsør, men ikke fra Slagelse til Korsør.
It-systemet passer ikke til takst-bureaukratiet.
På samme måde kan man heller ikke købe en billet fra Flensborg til Aarhus - som man ellers godt kan på hjemmesiden, fortæller Aske Wieth-Knudsen.
Men hvorfor er app’en lavet med de begrænsninger til at starte med?
»Man skal starte et sted. Sådan er al udvikling. Helt praktisk har det historisk været sådan, at takstkompetencen for de indenamtslige rejser ligger hos de enkelte trafikselskaber. I det tilfælde er det organisatoriske forhold der gør, at de underliggende systemer ikke har været forberedt på det. Så de skal udvikles,« forklarer han og fortsætter:
»Det er klart, at det er lige meget for kunden, der bare vil have et simpelt system. Men for os betyder det, at vi skal udvikle systemer, der går ud over den måde, som takstsystemet bureaukratisk er bygget op.«
Legacy-systemer fordyrer app-udvikling
Ifølge Aske Wieth-Knudsen er der flere grunde til at DSB budgetterer med 187 millioner kroner over otte år.
Dels skal app’en fungere op imod grænseflader til en række it-systemer af ældre dato - herunder billet og plads-systemet Rosa, som stod over for en modernisering allerede i 1999.
Dels skal en app ikke kun tale med DSB’s systemer, men også med it-systemerne hos samtlige regionale trafikselskaber - hvis de føromtalte bureaukratisk barriere skal brydes ned.
»Ideen med app’en er at gøre det enkelt at være kunde. Men det, der ligger bagved, er ikke enkelt,« konstaterer Aske Wieth-Knudsen.
»Samtidig er der tale om en app, der håndterer betalinger og billetter, der gerne skal være rigtige hver eneste gang. Det sætter krav til sikkerhed og kvalitetstest,« fortsætter han.
Mere agilitet med rammeaftale
Med udbuddet vil DSB lave en aftale med tre leverandører, der derefter løbende kan deltage i miniudbud om de forbedringer og opgaver, som DSB ønsker på app-fronten.
Aske Wieth-Knudsen satser på, at strategien kan gøre det muligt at arbejde mere økonomisk, fordi udbyderne er inde i opgaven, men på samme tid i konkurrence med hinanden.
»Samtidig slipper vi for at lave et fuldt EU-udbud hver gang. Det store slag tager vi nu, og så har vi mindre omkostningstunge processer fremadrettet,« forklarer han.
Rammeaftalen skal også gøre det mulig at arbejde mere agilt, siger Aske Wieth-Knudsen.
»Det nytter ikke noget, at kunderne efterspørger en funktion, og vi skal bruge to år på et EU-udbud før den bliver færdigudviklet.«
Version2 har samlet en liste over nogle af de største igangværende it-projekter i Danmark. Kender du til et projekt, som mangler på listen? Skriv en kommentar - eller en mail til mab@version2.dk (PGP)

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.