Drupal-stifter: Sådan tjener vi millioner på gratis CMS

Med 80 millioner venture-kroner i ryggen skal Drupals stifter gøre sit open source-CMS til en funklende forretning. Indtil videre går det over al forventning - her er hans tip til open source-kollegaerne.

Guldrandede it-forretninger og open source-software kan nemt eksistere side om side. I hvert fald hvis det står til Dries Buytaert, der er på vej til at skabe et erhvervs-eventyr ud af det open source-baserede content management-system Drupal, som han selv har skabt.

Drupal-stifteren gjorde sit webpublicerings-system til open source i 2001, og i dag benyttes det til at køre adskillige hundredetusinde websites, heraf flere hundrede store websites i Danmark.

Den enorme udbredelse af Drupal tjener den 31-årige belgier umiddelbart ingen penge på, men det er til gengæld målet med hans firma Acquia, som han stiftede i 2007 og i dag er teknisk direktør for - ved siden af sit ansvar som leder af selve Drupal-projektet.

Acquia har fået omkring 80 millioner kroner i venturekapital, og ifølge Dries Buytaert har målet med firmaet været at hjælpe store virksomheder og organisationer med at komme i gang med Drupal.

»Vi har bygget produkter og tjenester omkring Drupal for at hjælpe organisationer med at tage Drupal i brug, som for eksempel vores support-abonnementer. De er essentielle for at understøtte Drupal på en måde, så store virksomheder føler, at de kan forbruge open source-software. På en måde får vi Drupal til at ligne traditionel software,« fortæller han til Version2.

Modellen kendes i forvejen fra firmaer som Red Hat, der på lignende vis har skabt en forretning på at understøtte styresystemet Linux.

Læs også: Han elsker Java - men satser millioner på PHP og Drupal

For Acquia og Dries Buytaert har de første år været intense, og selskabet tilbyder i dag virksomheder at købe et abonnement, som giver adgang til support - ikke bare til Drupal-kernen, men også til den kode, som virksomhederne selv har udviklet.

Derudover tilbydes produktet Acquia Hosting, som er baseret på Amazons cloud computing-tjeneste EC2 og blandt andet gør brug af caching-systemet Varnish, skabt af Version2-bloggeren Poul-Henning Kamp.

»Vi går både efter små og store virksomheder. Hvis du kigger på vores prismodel, har vi et support-abonnement, som begynder ved 350 dollar om året, hvilket er meget tilgængeligt for et mindre firma. Vi har abonnementer, der går helt op til store virksomheder, hvor du får service level agreements med meget kort responstid, og de er selvfølgelig meget dyrere og til virksomheder med forretningskritiske websites,« siger Dries Buytaert.

Blandt de mest omtalte kunder er Det Hvide Hus i USA, og Dries Buytaert fortæller, at selskabets omsætning overgår de interne mål, der er sat, selv om han ikke vil sætte konkrete beløb på. Acquia har også nogle enkelte danske kunder, og i 2011 åbner det Boston-baserede selskab et europæisk kontor for at tiltrække flere kunder i Europa.

**Læs også: **Månedlangt nationalsite-nedbrud skader populært open source-CMS

Acquia står ikke selv for at udvikle websites på Drupal, men har tilknyttet partnere, som får den opgave, heriblandt det danske konsulenthus Propeople.

I stedet for at udvikle sites direkte til kunder har Acquia senest satset på Drupal som en tjeneste, man blot kan abonnere på uden at skulle bekymre sig om installation eller opsætning. Drupal Gardens, som systemet hedder, baserer sig på den endnu ufærdige Drupal 7, og der er allerede omkring 15.000 websites kørende på beta-udgaven.

Drupal Gardens er et modsvar til Wordpress.com, der i dag driver millioner af Wordpress-baserede blogs og har været med til at sikre udbredelsen af det populære blogging-system, som ofte sammenlignes med Drupal, men som Drupal-stifteren har et meget venskabeligt forhold til.

Næste år kommer Drupal Gardens til at koste et månedligt abonnement, og for mange virksomheder vil det være en let måde at komme i gang med et website på. For Dries Buytaert er det vigtigt, at kunderne let kan komme videre fra Drupal Gardens og eksempelvis etablere sig på egen server, hvis de ønsker det.

»Vi har snakket med en masse store virksomheder, og en af deres bekymringer er platform lock-in. De ønsker ikke at blive låst til nogen form for hosted løsning, og det er derfor, jeg fandt på begrebet software-as-a-service baseret på open source-principper med muligheden for at eksportere sit site væk fra platformen. Med eksport mener jeg en virkelig eksport, ikke bare data, men også koden. Folk ser ægte værdi i det, og jeg tror, at det kan have afgørende betydning i forhold til andre software-as-a-service-platforme,« fortæller han.

Acquias satsning på udbredelsen af Drupal er begyndt at bære frugt med whitehouse.gov som prikken over i'et sidste år. Senest har konsulentfirmaet Capgemini valgt at basere en helt ny platform på Drupal, og firmaet har allerede indgået en stor millionaftale med britiske Royal Mail om det Drupal-baserede system.

Dermed melder Capgemini sig i rækken af selskaber og personer, som har gjort Drupal til en levevej, og for systemets stifter er det utroligt vigtigt, at det understøtter et økosystem, hvor folk kan tjene penge på at sælge tilknyttede tjenester.

**Læs også: **Kom gratis til Drupalcon i København

Hvis han nogensinde skulle stifte et nyt open source-projekt, var det en af de ting, som han ville være meget opmærksomme på som et middel til at sikre større udbredelse.

»Jeg tror, det er meget svært med desktop-miljøer som KDE eller Gnome at tjene penge og bygge store communities omkring projekterne, fordi muligheden for at tjene penge på KDE og Gnome er mindre. Det betyder ikke, at de er dårlige projekter, men jeg er selv mere interesseret i at opbygge noget, der er større, og jeg tror, at det kræver et økosystem, hvor folk kan tjene penge på det,« siger Dries Buytaert.

For Drupal-stifteren har den enorme succes dog også medført et alvorligt problem, som kan mærkes helt til Danmark. Det er som virksomhed således meget svært at finde personer med Drupal-kompetence, og det er et område, hvor der er brug for en indsats.

Dries Buytart kalder det selv for et af de allerstørste problemer for Drupal lige nu, og han mener, at der er brug for en bred indsats for at få flere personer til at fatte interesse for systemet. Et af midlerne til det er konferencen Drupalcon, som afholdes næste gang i København om halvanden uge.

Version2 er officiel mediepartner for Drupalcon, der afholdes i Bella Center i København 23. til 27. august. Klik her for at læse mere om Nordens største open source-konference, hvor Dries Buytaert er en af hovedtalerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Rasmus Schultz

"For Drupal-stifteren har den enorme succes dog også medført et alvorligt problem, som kan mærkes helt til Danmark. Det er som virksomhed således meget svært at finde personer med Drupal-kompetence, og det er et område, hvor der er brug for en indsats."

Helt enig - men ikke fra udviklernes side.

Det er da klart, at der ikke er nogen udvikler med respekt for sig selv, der vil arbejde med et system, der allerede haltede da det blev frigivet i 2001.

Drupal er bestemt ikke populært fordi det er en fornøjelse at arbejde med.

Jeg ser skuffet til mens Drupal bliver stadig mere udbredt. Hvorfor er der ingen i open source samfundet der har nosserne til at tage de gode ideer fra Drupal og starte på en frisk, men en moderne kodebase og sunde udviklingsprincipper?

Det ville for eksempel være sundt hvis det på nogen som helst måde var muligt at teste Drupal kode. Eller hvis det på nogen måde var muligt at skabe bare en lille smule separation mellem præsentation og funktionalitet... Bare et par af de "små" ting som dygtige software-udviklere sætter pris på.

Drupal trænger til en omskrivning, værre end noget andet open-source projekt jeg er bekendt med. Men det kommer nok aldrig, da en moderne omskrivning ikke ville være bagud-kompatibel med den eksisterende kodebase - og den eksisterende kodebase er den primære årsag til at Drupal stadig eksisterer...

 • 0
 • 0
Per Sikker Hansen

Du har helt ret i at Drupal halter på mange punkter, og at det kunne tåle godt af en omskrivning. Dog synes jeg du blæser problemet ud af proportioner.

Typo3, der kører efter lignende principper som Drupal, har de samme problemer, men i meget større udstrækning. Den er der imidlertid en total omskrivning af igang, med alt det hippe nye man kan med PHP nu om dage, fx namespaces og alle de der "fordi-jeg-kan" konventioner og hyppig brug af buzzwords det er blevet god stil at følge. Det lyder som om det er systemet for dig lige pt, så fat mod :)

 • 0
 • 0
Rasmus Schultz

Så det skulle være et minus, at følge sunde konventioner og bruge en terminologi der er anerkendt blandt software/web udviklere?

I min bog gør det ikke Drupal bedre, at de har opfundet deres eget (og ofte svært mislendende) "buzzword" for stort set alt hvad der findes i systemet - i stedet for at beskrive ting i anerkendte termer som erfarne udviklere kan forstå.

Når nogen af os vælger at bruge de ord, der bruges af professionelle software udviklere, er det ikke et forsøg på at starte en eksklusiv klub med et hemmeligt sprog. Om noget er det nok snarere tilfældet med Drupal...

 • 0
 • 0
Mikkel Høgh

Det er da klart, at der ikke er nogen udvikler med respekt for sig selv, der vil arbejde med et system, der allerede haltede da det blev frigivet i 2001.

Drupal er bestemt ikke populært fordi det er en fornøjelse at arbejde med.

Der er åbenbart delte meninger om hvad der kan betragtes som “en fornøjelse”.

Nu kommer du ikke med nogen konkrete argumenter for dine påstande, og det er derfor lidt svært at addressere dem, men personligt har jeg arbejdet med Drupal på fuld tid de sidste tre års tid, og er ganske glad for systemet som sådan.

Det kan godt være at du ikke bryder dig om Drupals måde at gøre tingene på, men jeg er endnu ikke stødt på et bedre system som på samme tid agerer gedigent CMS og godt udviklingsværktøj.

Det kan godt være at det ikke er ORM/MVC/OOP/XML/.NET/RAD/TDD/XP/HYPE-kompatibelt, men det er praktisk, og det giver i høj grad udvikleren frihed til at tilpasse systemet ud i alle hjørner. Og med hensyn til at skrive tingene helt om, så vil jeg bare henvise til Joel Spoolskys “Things You Should Never Do, Part I”: http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000069.html

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere