Drupal skal levere 60 mio. sidevisninger for bt.dk
Sidst på eftermiddagen tirsdag fik det tekniske hold bag dagbladet B.T.s website, bt.dk, avisens nye webplatform i luften. Dermed er et større skifte fra CMS-delen af avis-systemet Saxotech til open source-systemet Drupal en realitet for et af Danmarks mest besøgte websites.
Drupal benyttes i forvejen af en række andre avis-sites, herunder sporten.dk og erhvervsbladet.dk, der i lighed med B.T. er en del af Berlingske Media.
B.T. er med omkring 850.000 brugere og 60 millioner sidevisninger hver måned dog det hidtil største danske website baseret på Drupal.
Lige nu ligger der forskellige varianter af Drupal bag de forskellige Berlingske-sites, men det er planen, at alle Berlingske Medias websites skal køre på den nye Drupal-platform, som Berlingske Media selv har haft omkring 10 udviklere til at bygge.
»Det er første gang, vi laver et CMS-fundament, som alle Berlingskes sites skal over på. Det vil være den samme backend til alle sites, når de er flyttet over,« siger Bo Christensen, online-chef hos B.T.
Utilfredshed med Saxotech
Tilfredsheden med det tidligere Saxotech-system var til at overskue. Her var det især ydelsen, som lod meget tilbage at ønske. Berlingske Medias print-medier byggede på en tidligere version af Saxotech, og dermed gik huset glip af de forbedringer, som siden er kommet til.
Teknisk projektleder Jacob Bøegh fortæller, at det var erfaringerne med Berlingskes eksisterende Drupal-sites, som var baggrunden for valget. Herunder fleksibiliteten i forhold til, hvor nemt systemet kunne tilpasses, både i forhold til præsentationen og i forhold til indholdsleverandørernes brugerflader.
Men prisen på nul kroner for selve Drupal-softwaren var også én af parametrene bag valget af Drupal.
Et af succeskriterierne for Bo Christensen er flere brugere på sitet. Tidligere har det været et problem "breaking news", da der kunne gå 15 minutter, før en artikel var online. Det skal det nye system løse.
En bedre brugerflade for journalister og andre indholdsleverandører er også en faktor.
»Det kommer også til at betyde meget, hvor hurtigt det er at arbejde med. Det er i hvert fald ikke der, der ligger hindringer i vejen,« fortæller Bo Christensen.
Billigere end kommercielle hyldevarer
Det danske open source-system Typo3 var blandt de andre systemer, som Berlingske testede. Men det føltes ikke så nemt at arbejde med som Drupal, siger Jacob Bøegh.
Kommerciel hyldevare var en tredje mulighed. Men selv med de mere omfattende tilretninger, der typisk skal til med open source-produkter, kan Drupal snildt stå distancen.
Men også her var det på fleksibiliteten, at Drupal kunne slå de kommercielle rivaler. Det var især vigtigheden af at kunne dele indhold på tværs af sites, hvor de kommercielle programmer ikke rigtigt kunne være med.
»I forhold til de systemer, vi kiggede på, vurderede vi, at vi var længere fremme på mange områder,« siger Jacob Bøegh.
De store udvikleropgaver betyder også, at Berlingske Media næsten bliver et softwarehus, så længe projektet står på. Men den fase skulle være overstået i løbet af indeværende år. Derefter bliver udviklerne sat i gang med at skabe nye sites.
