Går det som Økonomi- og Indenrigsministeriet håber, vil ministerier, kommuner og andre offentlige institutioner fremover bygge nye hjemmesider med Go Basic-skabelonen, der bygger på CMS’et Umbraco.
Men hvorfor har man valgt Umbraco til sådan et projekt, spørger informationsarkitekt Simon Kampmann, der er bestyrelsesmedlem i Drupal Danmark og arbejder med Drupal-løsninger hos webfirmaet Headnet.
Der er nemlig allerede masser af offentligt samarbejde om Drupal-løsninger, hvor kommuner, biblioteker og mange andre deler kode og erfaringer, siger han.
»Der er masser af fællesoffentlige projekter, så hvorfor skal man opfinde noget helt nyt? Havde man taget udgangspunkt i Drupal, fik man et meget større community og mange flere moduler at vælge imellem. Der er allerede et eksisterende miljø,« siger han.
For eksempel samarbejder landets biblioteker gennem projektet DING, og flere kommuner har et samarbejde om Drupal-løsninger. Landets klart største kommune, København, er også ved at flytte både hjemmeside og intranet til Drupal.
»Man har forstået at organisere sig om Drupal nu. Syddjurs Kommune har for eksempel lavet et website bygget på en skabelon fra bibliotekerne,« forklarer Simon Kampmann, der dog også nævner nogle kommuner, som har et samarbejde om Umbraco.
Men hvor Umbraco er et mere dansk fænomen, er Drupal stort i hele verden, pointerer han, med hjemmesiden for Det Hvide Hus som det mest prominente eksempel.
En gammel platform
Umbraco, som blev fundamentet for statens Go Basic-projekt, er et danskudviklet open source-CMS, bygget på Microsofts .Net-teknologi. Den sidste version af CMS’et blev helt usædvanligt trukket tilbage efter lancering, fordi der var for store problemer med det, og derfor er Go Basic-projektet baseret på en tidligere version.
»Det betyder, at man bygger det i software, der er tre år gammel. Det virker mærkværdigt at finde på endnu et projekt og så bygge det på en platform fra 2008,« siger Simon Kampmann.
Rasmus Rudolf, der er projektleder på Go Basic, har forklaret Version2, at man valgte Umbraco primært fordi det var baseret på .Net. Mange af statens systemer er nemlig også .Net-udviklede, og så var integrationen lettere, sagde han.
Men den forklaring kan Simon Kampmann ikke forstå.
»Vi har integreret Drupal-løsninger til masser af forskellige systemer. Det plejer ikke at være et problem, og det har ikke så meget med platformen at gøre. Og hvis der er åbne snitflader er det jo lige meget,« siger han.
At vælge standard-CMS ud fra, hvad der står af lukkede Microsoft-systemer rundt omkring, synes han også er en forkert vej rundt, hvis skåltalerne om open source i den offentlige sektor skal give mening. For at bruge Umbraco-systemet Go Basic kræver det også en Windows-server, mens et CMS som Drupal kan køre på både Windows og Linux-servere.
Opdatering: Niels Hartvig, manden bag Umbraco, oplyser til Version2, at Go Basic er baseret på Umbraco 4.8, der er fra juli 2012, mens seneste 'major release' af Umbraco er fra 2010.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.