Droppede fax og kuglepen: Corona satte turbo på akut-udvikling i Sundhedsplatformen

18 kommentarer.  Hop til debatten
Droppede fax og kuglepen: Corona satte turbo på akut-udvikling i Sundhedsplatformen
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Covid-19 fik sat gang i udviklingshastigheden i Region Hovedstaden. Ny løsning betyder mere tid til kritiske intensivpatienter og kan redde menneskeliv, når det gælder.
24. juli 2020 kl. 02:56
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tilbage i marts måned var nerverne på højkant i hele Danmark.

Corona havde fat om danskerne, og antallet af smittede steg i en støt kurve. Det store spørgsmål var dengang, hvornår intensivkapaciteten på sygehusene ville løbe tør.

Også i hovedstadens akutberedskab tænkte man sig om en ekstra gang. Når intensivkapaciteten på regionens sygehuse skulle gøres op på en daglig basis, fungerede det ved at bruge fax-maskine, blok og kuglepen.

Log ind og få adgang
Du kan læse indholdet ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
27. juli 2020 kl. 11:00

Linket til Epic viser at de (selvfølgelig) kender til intensivafdelinger. Men de har åbenbart glemt den funktion der giver oversigt over belægningen på tværs af intensivafdelinger.

17
27. juli 2020 kl. 10:55

OPERATORS: No precedence, executed left to right, parenthesize as desired. 2+3*10 yields 50.

WTF!

Der er en god grund til at den er på daily WTF

16
26. juli 2020 kl. 20:36

Så kom sundhedsplatformen og den havde desværre ikke support for intensivafdelinger, så de måtte gå tilbage til papir og fax

Hvorfor tvivler jeg på at Epic "i sig selv" ikke skulle understøtte intensive afsnit? Nå jo...

https://www.epic.com/epic/post/reducing-icu-mortality-28-using-epic

Mon ikke snarere der er tale om tale om at interaktion med danske offentlige databaser ikke kommer af sig selv, og af djøferne betragtes som et must-have, ikke et nice-to-have. Der var lige et landspatientregister med en vejledning på flere hundrede sider (jeg har haft anledning til at kigge på den), og det er nok ikke den eneste.

15
26. juli 2020 kl. 16:40

Intensivafdelingerne på Sjælland havde faktisk en god IT-løsning før sundhedsplatformen (de havde den samme som anvendes i resten af Danmark). Så kom sundhedsplatformen og den havde desværre ikke support for intensivafdelinger, så de måtte gå tilbage til papir og fax. Så den forældede arbejdsgang blev først indført med sundhedsplatformen.

Man måber.

Tak for oplysning, Niels Dybdahl.

14
25. juli 2020 kl. 22:40

alligevel været nødsaget til at videreføre forældede arbejdsgange og anvende faxmaskiner, papirlister og telefoniske rundringninger.

Intensivafdelingerne på Sjælland havde faktisk en god IT-løsning før sundhedsplatformen (de havde den samme som anvendes i resten af Danmark). Så kom sundhedsplatformen og den havde desværre ikke support for intensivafdelinger, så de måtte gå tilbage til papir og fax. Så den forældede arbejdsgang blev først indført med sundhedsplatformen.

13
25. juli 2020 kl. 09:25

Jeg tanker, at det ville være en rigtig god idé om Region Sjælland også kom med på akutsystemet. Vi har jo oplevet alvorlige ulykker fx ved Roskilde Festival, og så ville det jo være godt om man hurtigt kunne bestemme hvilke ambulancer, der skal til Næstved og hvilke til Herlev.

Man kunne også have behovet ved større trafikulykke ved fx Ringsted eller terror angreb i fx Helsingør.

Med hensyn til fokusområder, så er jeg ganske sikker på, at et af dem er integration af videokonsultationer i Sundshedsplatformen.

12
24. juli 2020 kl. 16:30

... siden Sundhedsplatformen blev indført (i maj 2016).

Jeg kan oplyse, at CIMT (regionens IT-afdeling) også har andre forbedringsprojekter i gang.

Tilfældigt, i anden forbindelse, stødte jeg på et jobopslag, hvor CIMT søger en sekretær, der skal være tovholder på et nyoprettet ”fokusområde” vedr. Sundhedsplatformen.

Nemlig: Fokusområdet ”Forenkling af lægernes brugergrænseflade”:

Fokusområdet: ”Forenkling af lægernes brugergrænseflade” er lige startet op, og der er meget nyt, der skal planlægges og falde på plads.

Vi er ca. 50 medarbejdere fra CIMT, samt en gruppe af ledere og læger fra klinikken, der arbejder sammen om at forenkle lægernes brugergrænseflade gennem udvikling af nye samt oprydning i de allerede kendte funktionaliteter i SP[...]

Det er tanken, at den nye sekretær også med tiden skal:

”deltage i vores test af nye funktionaliteter” og ”være selvigangsættende og gerne byde ind med ideer til optimering og forbedring.”

Annoncen er ikke længere aktiv (gjaldt til 20.07.) men dette var linket:https://candidate.hr-manager.net/ApplicationInit.aspx?cid=342&ProjectId=225374&DepartmentId=11912&MediaId=5&SkipAdvertisement=False

4 år efter implementering!

”Vi går nu i gang med at justere på lægernes brugergrænseflade...” Efter at lægerne har døjet med problemet i 4 år.

Hvilke andre ”fokusområder” har man mon oprettet?

11
24. juli 2020 kl. 16:24

For intensivpatienterne betyder det nye system, at akut-koordineringen sparer tid.
»Alle intensivpatienter har en tidskritisk faktor i sig.
Vi vil meget nødig have dem ude på landevejene og hvor de ikke er bedst hjulpet.
Det betyder, at vi hurtigst mulig kan få patienterne derhen, hvor de er bedst hjulpet, uden at bruge vores tid på at ringe rundt. Det er tid fra den enkelte patient, men det er jo også tid som går fra de andre intensivpatienter på en afdeling, med de gammeldags metoder.«

Hurra for IT!

Ærligt talt. Jeg synes, regionens medarbejder fremstiller det som om, at IT er noget, der blev opfundet i forgårs, og systemet helt nyt.

Hvilket behændigt flytter fokus fra det egentlige – de ubehagelige fakta: At på trods af et 3 milliarder kroner dyrt IT-system, Sundhedsplatformen, man har haft i over 4 år nu, har medarbejderne, på patientkritiske områder (intensiv, fx.) alligevel været nødsaget til at videreføre forældede arbejdsgange og anvende faxmaskiner, papirlister og telefoniske rundringninger.

Simpelthen fordi IT-systemet – på en lang række punkter – ikke mestrer helt grundlæggende funktionalitet. (At skabe overblik, og at trække og præsentere tilgængelige data, som også i dette tilfælde).

Højtspecialiserede medarbejdere har i årevis været nødsaget til at fortsætte ”helt håbløse”, omstændelige, ”gammeldags metoder” – på trods af IT!

På trods af denne skatteborgerfinansierede milliardinvestering.

Så hvem er det, der er til grin?

10
24. juli 2020 kl. 12:07

MUMPS er (i mine briller) absolut det mindste problem i det, der sidder fortsat folk og koder i Cobol og Fortran rundt omkring. C er også ret bedaget - det kom sammen med UNIX - bare fordi noget er gammelt betyder ikke at det er forældet bare fortolkerne eller compilerne løbende udvikles så de understøtter hardwaren og OS'erne.

Det er vel nødvendigt at kode i de sprog, så længe der er systemer (forældede måske) som har disse sprog som basis, og for at minimere risici for nedbrud og fejl, der er nok mange systemer der skulle udskiftes, men der er hverken penge eller vilje "det virker jo" (måske ikke ift persondataforordningen, men det er der nok ingen der opdager) ! Samtidigt er det vel ikke nødvendigt at udskifte BARE fordi der er noget "nyt og bedre/smartere ?" !

9
24. juli 2020 kl. 11:59

Tak for den første gode Sundhedsplatforms historie ! Det ville være vildt fedt, hvis dette kunne blive startskuddet til at få optimeret på alle disse områder, hvor bruger-personalet spilder masser af tid på noget der KUNNE klares på sekunder, ved ordentlig programmering/brugerinddragelse/ansvarstagen/osv. Jeg hører alt for tit "det er ikke mit bord.....", "jeg ved ikke hvor jeg skal henvende mig", "det hjælper jo ikke alligevel" og til trods for at SP er ret få år gammelt, så "sådan har det altid været" ! Jeg har desværre brugt alt for meget tid i "sundhedssektoren" de sidste små 4 år, og bliver stadigt kastet retur til start, med nogle af de samme "begrundelser", og oftest ser jeg personalerne jeg er til "undersøgelse" hos, sidde og glo i en skærm i stedet for på mig, og høre det samme fra dem jeg taler med !

Jeg er nok her kendt for at være ret negativ, men det er ikke tilfældet i hverdagen, hvor jeg ser løsninger langt hellere end problemer, og jeg spilder ikke tid på kassetænkning. Desværre er der i det offentlige mere der ikke virker, end noget der virker, netop som skrevet i starten af denne artikel "tunge arb. gange" mildt sagt, og det piller squ ved min negativitet ! Tak til Anders Damm-Hejmdal og co, for at VISE at det er jo muligt. Og til Tania for at skrive om det !

Hav en super weekend alle !

8
24. juli 2020 kl. 11:46

Som idag bringer sin SVJV første positive SP-historie.

Det kunne skyldes at der var meget lidt positvt at skrive...

...og MUMPS er (i mine briller) absolut det mindste problem i det, der sidder fortsat folk og koder i Cobol og Fortran rundt omkring. C er også ret bedaget - det kom sammen med UNIX - bare fordi noget er gammelt betyder ikke at det er forældet bare fortolkerne eller compilerne løbende udvikles så de understøtter hardwaren og OS'erne.

7
24. juli 2020 kl. 11:43

takker fin forklaring som ikke er med i artiklen lige som TFA heller ikke er nævnt i artiklen

Så det er nok bare mig der ikke kan læse indenads og mellem linierne :-) ...

6
24. juli 2020 kl. 11:37

spændende artikel der desværre ikke fortæller hvad det spændende og udfordringerne var og hvad der blev lavet.</p>
<p>Så - venter stadig spændt på hvad der blev lavet - altså udover sideinfo om at man skrottede fax maskinen:-)</p>
<p>eller er det bare mig ??

Det er bare dig...

De har lavet et modul som bruger realtidsdatabasen i SP til at sammenkøre og præsentere intensiv pladsernes status i de forsk. sygehuse. Det svarer til et realtids pladsbookingssystem til hoteller, de har også flere mulige status for værelserne (typisk frit - klargøring - optaget - service). Årsagen til at tilsvarende system ikke har eksisteret i årevis er at det der var virkede fint lige indtil intensivpladserne blev en mangelvare og dette skyldes naturligvis Covid-19.

Alle de oplysninger er i TFA.

5
24. juli 2020 kl. 11:14

spændende artikel der desværre ikke fortæller hvad det spændende og udfordringerne var og hvad der blev lavet.

Så - venter stadig spændt på hvad der blev lavet - altså udover sideinfo om at man skrottede fax maskinen:-)

eller er det bare mig ??

4
24. juli 2020 kl. 11:05

Det de her fik gennemført, er det mange store firmaer forsøger at stræbe efter - en variant af agil udvikling, hvor man ikke spilder tiden på alle lagene ind imellem.

Det er den måde man burde håndtere alle opgaver - og netop lade en programmør bag SP være den første kontakt - da denne, rent faktisk kan vurdere om det der efterspørges er nemt og hurtigt at lave - eller om det er en tungere opgave (og kan estimere den korrekt og evt. fortælle opgavestiller at SP måske allerede kan understøtte behovet og lære lidt om hvordan brugervenligheden kan forbedres, så brugerne opdager det selv :)

Det ville IMHO være langt mere effektivt og man ville få et langt bedre billede som udvikler, af hvad ens brugere efterspørger- og den frustration der er udbredt blandt brugerne (efter de historier jeg hører), ville have langt større chance for at blive afhjulpet - og brugerne ville føle der var noget mere respekt om at SP jo faktisk gerne skulle HJÆLPE DEM - og ikke være en hæmsko, der gør det sværere for dem at udføre deres arbejde.

3
24. juli 2020 kl. 10:18

Keep in mind that MUMPS is not one of those esoteric joke languages. It should be, but it isn’t.

Epic bruges i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Ny kode i EPIC skrives i C#, men der er vist stadig meget kode i MUMPS

2
24. juli 2020 kl. 09:04

Hvis man er lidt træt af Python eller C# nogle gange (som er undertegnedes go-to sprog) så læs nedenfor om hvad de danske sygehuse i Region Hovedstaden har baseret deres it systemer på (er det ikke kun HS som bruger Epic?)

https://thedailywtf.com/articles/A_Case_of_the_MUMPS

1
24. juli 2020 kl. 06:23

Som idag bringer sin SVJV første positive SP-historie.

Det skrives i 'M-kode,' som er Epics sprog og som virksomheden har anvendt siden 60’erne og 70’erne.

Epic er fra 1979.https://www.epic.com/about'M-kode' står for MUMPS-programmeringssprog og er ganske rigtigt fra en 1966.https://en.wikipedia.org/wiki/MUMPSEn stor tak herfra, til Tania.