Det er ikke revolutionerende, at man kan gemme sine filer i skyen og hente dem fra forskellige computere. Men det fem år gamle firma Dropbox har med omfattende gravearbejde og teknologisk perfektionisme gjort det så nemt at bruge, at Dropbox nu er de facto-standard på markedet og har 50 millioner brugere.
Magasinet Forbes fortæller historien om to unge fyre fra det amerikanske tekniske universitet M.I.T, som får løst de mange softwaremæssige forhindringer gennem lange nætter med reverse engineering af styresystemer og nu er i superligaen blandt Silicon Valleys it-iværksættere.
Dropbox er vurderet til 22 milliarder kroner, og da firmaet i august inviterede en række venturekapitalfonde ind for at give et tilbud, endte det med at udløse 1,36 milliarder kroner i hånden til at udvikle firmaet.
Manden bag Dropbox er Drew Houston, et it-mæssigt vidunderbarn som begyndte at rode med computere som fem-årig og som 14-årig blev ansat af et spilfirma til at finde sikkerhedshuller i spillene. Han fik ideen til Dropbox en dag i 2006, hvor han havde glemt sin USB-nøgle og måtte overleve en fire timers bustur uden at kunne arbejde videre på sine kode-projekter.
Med makkeren Arash Ferdowsi, og 15.000 dollars i startkapital fra ventureselskabet Y Combinator fik han udviklet tjenesten med tæt integration til de mest almindelige styresystemer.
Perfektionismen hos Dropbox betød for eksempel, at de skaffede en svensksproget udgave af Windows, fordi der her findes en helt særlig linje kode, der kunne give problemer for Dropbox-integrationen. Og arbejdet nede i maven på Mac OS X fik Steve Jobs til at bemærke det fremadstormende firma. At det lykkes Dropbox at klistre et logo på en mappe i OS X kræver nemlig mere snilde end de fleste hos Apple selv kan opvise, lyder historien.
Dropbox-fyrene mødtes med Apples topchef i 2009, men begyndte mødet med at afvise alle ideer om et opkøb. De vil selv bygge Dropbox op til at være et stort firma. Steve Jobs forklarede, at Apple vil gå ind på samme marked, og at Dropbox ikke er uundværlig. Tjenesten er en enkeltstående feature, ikke et fuldt produkt, siger han. I juni 2011 afslørede Apple det modsvar, iCloud, og ved præsentationen nævnte Steve Jobs specifikt Dropbox som en løsning, der ikke er god nok til formålet.
Indtil milliardindsprøjtningen i august havde Dropbox klaret sig med så få medarbejdere som muligt og 39 millioner kroner i opstartskapital. Firmaet bruger Amazons sky og kunne håndtere to millioner kunder med blot 14 medarbejdere i alt i 2010.
I dag er medarbejderstaben på 70, men planen er at vokse til 200 inden længe. Dropbox er blevet integreret i 18 forskellige styresystemer, fire browsere, tre mobilplatforme og hver gang, der sker en ændring i nogle af disse, skal koden tjekkes for problemer.
325 millioner filer bliver gemt i Dropbox’ tjeneste hver dag, og der kommer en ny bruger til hvert sekund. Og selvom tjenesten er gratis som udgangspunkt, har fire procent af brugerne opgraderet til mere plads, hvilket betyder, at indtægterne for 2011 er anslået til 1,3 milliarder kroner.
Men selvom Dropbox ligner en gigantsucces, kan det hurtigt vende.
Ligesom Apple har lanceret iCloud, forventes også andre store spillere som Google og Microsoft at gå ind på samme marked. Med et slag kan Dropbox være irrelevant, vurderer David Coursey fra Forbes.