Et kompromisforslag mellem Europa-Parlamentet og Ministerrådet om retten til internetadgang var ikke godt nok for parlamentsmedlemmerne. 407 af dem stemte onsdag eftermiddag ja til det oprindelige forslag, mod 57 nej-stemmer, og dermed kom kompromisforslaget slet ikke på banen.
Dermed er der igen sat en stopper for den franske lov om, at internetudbydere skal lukke for en kundes internetadgang, hvis vedkommende bliver taget i at downloade ulovlige filer tre gange.
»Nu har man tre gange været frem og tilbage mellem Ministerrådet og Parlamentet, og hver gang har Parlamentet stået fast på retten til internetadgang. Det skal være en domstol, der afgør, om der er grund til at lukke for internetforbindelsen, ikke private firmaer,« fortæller Britta Thomsen, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet.
Stridspunktet mellem Ministerrådet, der består af ministre fra medlemslandene, og Parlamentet er kendt under navnet tillæg 138, selvom det siden har skiftet navn et par gange.
I dette lovtillæg slås det fast, at der skal en domstol ind over en beslutning om at lukke for internetadgangen, og dette tillæg er nu igen blevet vedtaget af Parlamentet med stort flertal, selvom der de seneste uger var forhandlet et kompromisforslag på plads, som Minsterrådet kunne acceptere.
Fælder hele telekom-pakken
Uenigheden på dette punkt betyder, at hele den samlede lovpakke om blandt andet liberalisering af telemarkedet nu falder til jorden med et brag. Telekom-pakken er nemlig en lovsamling, der skal vedtages i ét hug.
»Det er et lille hjørne, der har fået pakken til at falde, men et meget vigtigt hjørne, fordi det er principielt,« siger Britta Thomsen.
Afstemningen, der efter planen skulle overstås mellem kl. 12 og 13 onsdag, endte med at fortsætte hele eftermiddagen, for det er højst usædvanligt, at et kompromisforslag forkastes af Parlamentet efter så lange forhandlinger.
Bølgerne gik højt, og ordføreren, der har forhandlet på vegne af Parlamentet, var næsten grædefærdig, da et stort flertal fik det store lovarbejde til at smuldre, forklarer Britta Thomsen.
På grund af valget til Europa-Parlamentet d. 7. juni var det nemlig sidste chance for at få Telekom-pakken igennem. Nu tager medlemmerne tilbage til deres hjemlande og fører valgkamp, så det er ikke realistisk, at der kommer gang i nye kompromisforslag før engang til efteråret.
»Man har forhandlet i månedsvis og siddet dag og nat, fordi der snart er valg til Parlamentet. Nu ved vi ikke, hvad der skal ske,« siger Britta Thomsen.