Drama i Strasbourg: EU-Parlamentet nedstemmer telekom-pakken

Retten til internetforbindelse skal der ikke pilles ved, vedtog Europa-Parlamentet med stort flertal i en afstemning onsdag eftermiddag. Dermed falder hele lovpakken om blandt andet teleliberalisering og bliver efter alt at dømme udskudt til efteråret.

Et kompromisforslag mellem Europa-Parlamentet og Ministerrådet om retten til internetadgang var ikke godt nok for parlamentsmedlemmerne. 407 af dem stemte onsdag eftermiddag ja til det oprindelige forslag, mod 57 nej-stemmer, og dermed kom kompromisforslaget slet ikke på banen.

Dermed er der igen sat en stopper for den franske lov om, at internetudbydere skal lukke for en kundes internetadgang, hvis vedkommende bliver taget i at downloade ulovlige filer tre gange.

»Nu har man tre gange været frem og tilbage mellem Ministerrådet og Parlamentet, og hver gang har Parlamentet stået fast på retten til internetadgang. Det skal være en domstol, der afgør, om der er grund til at lukke for internetforbindelsen, ikke private firmaer,« fortæller Britta Thomsen, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet.

Stridspunktet mellem Ministerrådet, der består af ministre fra medlemslandene, og Parlamentet er kendt under navnet tillæg 138, selvom det siden har skiftet navn et par gange.

I dette lovtillæg slås det fast, at der skal en domstol ind over en beslutning om at lukke for internetadgangen, og dette tillæg er nu igen blevet vedtaget af Parlamentet med stort flertal, selvom der de seneste uger var forhandlet et kompromisforslag på plads, som Minsterrådet kunne acceptere.

Fælder hele telekom-pakken

Uenigheden på dette punkt betyder, at hele den samlede lovpakke om blandt andet liberalisering af telemarkedet nu falder til jorden med et brag. Telekom-pakken er nemlig en lovsamling, der skal vedtages i ét hug.

»Det er et lille hjørne, der har fået pakken til at falde, men et meget vigtigt hjørne, fordi det er principielt,« siger Britta Thomsen.

Afstemningen, der efter planen skulle overstås mellem kl. 12 og 13 onsdag, endte med at fortsætte hele eftermiddagen, for det er højst usædvanligt, at et kompromisforslag forkastes af Parlamentet efter så lange forhandlinger.

Bølgerne gik højt, og ordføreren, der har forhandlet på vegne af Parlamentet, var næsten grædefærdig, da et stort flertal fik det store lovarbejde til at smuldre, forklarer Britta Thomsen.

På grund af valget til Europa-Parlamentet d. 7. juni var det nemlig sidste chance for at få Telekom-pakken igennem. Nu tager medlemmerne tilbage til deres hjemlande og fører valgkamp, så det er ikke realistisk, at der kommer gang i nye kompromisforslag før engang til efteråret.

»Man har forhandlet i månedsvis og siddet dag og nat, fordi der snart er valg til Parlamentet. Nu ved vi ikke, hvad der skal ske,« siger Britta Thomsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Deleted User

Beslutningen om et loft over roaming-priser er vedtaget for sig selv, og bliver altså ikke ramt, oplyser Britta Thomsens politiske medarbejder.

Detaljer om den lovpakke, der faldt, kan læses her:

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/09/219&form...

(En pressemeddelelse, som kommissær Viviane Reding nåede at sende ud, inden den afstemning, der fik telekom-pakken til at falde til jorden. Derfor står der, at den er vedtaget.)

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#4 Thomas Ammitzbøll-Bach

Det er et demokratisk problem, at EU-parlamentet skal stemme om disse megapakker uden mulighed for at skille det ad og stemme om elementerne enkeltvis. Det er heller ikke muligt for parlamentet at fremsætte ændringsforslag. Derfor er det knald eller fald, og det er kun rimeligt og forståeligt, at parlamentet nedstemmer hele pakken, hvis blot et element er uspiseligt.

Det er mig stadig en gåde, at EU stadig sælges som en demokratisk forlængelse.

Husk det, når der er parlamentsvalg d. 7. juni. Der er EU-modstandere på både højrefløjen og venstrefløjen og nogle, der er midt i mellem.

Thomas

 • 0
 • 0
#6 Anonym

Hvorfor skulle jeg også stemme ja til et projekt, som politikernes selv ikke kan fortælle klart, hvorfor vi skal have, og som gang på gang laver skandaler.

Når de ikke vil fortælle det, må det være fordi, det faktisk ikke er så vigtigt et projekt.

Jeg tror, de misser, at rigtigt mange mennesker betragter politikere i EU som snyltere og bureaukrater, som bare vil fedte penge fra os andre uden at lave en meter. Altså borset fra elendige regler og love, som skal gælde alle lande, og vi ikke må bestemme noget somhelst selv.

Hvis jeg stemplede ind på min arbejdsplads og så gik hjem, men alligevel hævede hyren, ville jeg få en fyreseddel. For EU-politikere er det nærmest hverdag at snyde på den måde.

Det er efterhånden blevet ret nemt at være EU-modstander.

 • 0
 • 0
#7 Simon Marqvarsen

IFPI får det det værre og værre... nu virker deres lobby arbejde ikke længere kunne det evt. tænkes at det er fordi der er valg snart og ingen fornuftig borger kunne drømme om at stemme på en der har sagt ja til IFPIs politik.

dog glædeligt at de vil beskytte vores ret til internet hvad end man så kan sige ondt om dem der sider dernede.

 • 0
 • 0
#8 Jørgen Elgaard Larsen

Det er glædeligt at se, at politikerne i EU-Parlamentet ikke lader sig skræmme så let.

Der har virkelig været pres på fra kommisionen og ministerrådet. De har spillet højt spil og håbet på, at parlamentet ikke ville forkaste hele telekom-pakken på grund af en så lille sag som netfrihed.

Heldigvis har EU-parlamentarikerne stået fast på deres tidligere beslutning, og dermed vist, at de ikke så let kan løbes om hjørner med.

Det er der mange andre politikere, der kan lære noget af!

Der er valg til EU-Parlamentet den 7. maj. Denne gang er der danske MEP'er fra flere partier, der har gjort sig fortjent til en stemme for deres indsats på IT-området.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere