'Dragebog'-forfattere vinder Turing-prisen

Illustration: Bigstock/Rudall30
Bidrag til compiler-teori og algoritmer udløser fornem pris til forfattere af kendt lærebog.

De amerikanske dataloger Alfred Vaino Aho og Jeffrey David Ullman, som blandt andet er kendt for den såkaldte 'dragebog', der anvendes på mange datalogikurser i compiler-teori, er modtagerne af dette års ACM Turing-pris. Det skriver ACM (Association for Computing Machinery) i en meddelelse.

Dragebogen, hvis rigtige titel er Principles of Compiler Design fra 1977, har fået sit spøjse tilnavn fra illustrationen på forsiden. En anden kendt lærebog fra de to prismodtagere er The Design and Analysis of Computer Algorithms fra 1974.

Alfred Vaino Aho og Jeffrey David Ullman begyndte deres samarbejde tilbage i 1967 og det fortsatte i flere årtier. De to har ifølge ACM formet grundlaget for teorien bag programmeringssprog samt implementering af sprog, og algoritmedesign og -analyse. Deres tidlige arbejde med algoritmedesign og analyseteknikker bidrog afgørende til den teoretiske kerne inden for datalogi.

Prisen, som ifølge ACM ofte benævnes 'Nobelprisen i datalogi', kommer med en million USD (6,28 mill. kr.). Prisen er opkaldt efter den britiske matematiker Alan M. Turing, der formulerede det matematiske fundament for computere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Poul-Henning Kamp Blogger

Dragebogen har tre forfattere, men Ravi Sethi har slet ikke sat sig samme solide spor som de to andre.

Prisen er absolut velfortjent og jeg ser frem til den "turing-artikel" de fremlægger, måske får vi endelig fortsættelsen af "Reflections on Trusting Trust" ?

 • 5
 • 1
#2 Torben Mogensen Blogger

Husk N'et i slutningen af hans navn.

Den første udgave af "Dragebogen" var kun Aho & Ullman, Sethi kom på i anden udgave, og Lam i den fjerde.

Jeffrey Ullman har været en meget flittig forfatter af lærebøger i mange forskellige dele af datalogien. Han har sågar skrevet en bog om programmering i Standard ML.

 • 2
 • 0
#4 Jacob Gorm Hansen

Stor var min lykke da jeg i selskab med andre DIKUfanter for et par aar siden til en konference moedte en PL-professor fra et Ivy Leage-universitet der indroemmede at det gjorde han ogsaa, og derfor havde droppet at bruge den i sin undervisning. Den slaviske gennemgang at de mange forskellige parser-typer staar mig som den mest doedsygt formidlede og mindst brugbare maengde viden jeg er lykkedes med at presse gennem min hjerne i min studietid.

 • 2
 • 0
#5 Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg kan heller ikke påstå jeg var den helt store fan af den.

Jeg købte den til selvstudie i compilere og det er en af de bøger det har taget mig længst tid at komme igennem, nogensinde.

Langt senere fandt jeg LCC bogen, som er en sand fornøjelse ved sammenligning.

Forskellen er at LCC bogen viser hvordan man skriveren compiler, Dragebogen viser hvordan man skriver enhver compiler.

Derfor er de nødt til at have alle parser-strategierne med, for der var og er sprog der ikke kan parses på "den nemme måde", f.eks "natural language queries" etc.

Men hvad enten man finder den slags interesant eller ej, er Turingprisen for arbejdet 100% velfortjent.

 • 5
 • 1
#6 Morten Kvistgaard

Så vidt jeg husker, så handlede den reelt om hvordan man skriver enhver parser. Hele den anden side af compileren, hvor man skal omsætte de analyserede træer, til noget konkret, er fuldstændig udeladt. Eller måske rettere, så er den anden halvdel, aka praktisk implementation og anvendelse blot en matematisk trivialitet og derfor behøver ingen at beskæftige sig med den slags. ... Men måske var det blot underviserens fokus og illustrer blot at ingen af os, rent faktisk formåede at læse bogen?

Anden halvdel af kurset handlede om matematisk bevisførelse af natural languags, hvorfra det eneste jeg husker var noget med "ze EMPTYSET!!!!" (Udtalt med tysk accent.)

Suk. Absolut ikke et højdepunkt. Man må håbe at undervisningen er blevet revideret lidt siden da.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere