DR: Webcam i stuen skal afregne tv-kigning efter forbrug

Ny teknologi skal gøre licensbetalingen afhængig af, hvor meget tv, familien ser. DR afviser Big Brother-kritik og fremhæver månedsbaseret forbrugsafregning.

Fru Jensen, der kun bruger sit tv til at se en Olsenbanden-film i ny og næ, skal i dag betale lige så meget i medielicens, som storfamilien på fem, der har tv'et kørende nærmest i døgndrift.

Det er ikke retfærdigt, mener DR, der derfor i al stilhed har udviklet en ny teknisk løsning, der gør det muligt at variere licensen efter, hvor meget flimmerkassen bliver brugt.

Pilot-projektet benytter et simpelt webcam, der har fået tilføjet en gprs-forbindelse. Webcam'et sættes op oven på husstandens primære tv, hvilket som regel betyder fjernsynet i stuen, og videresender automatisk et billede af omgivelserne foran tv'et retur til licenskontoret hvert minut.

»Vi har fået udviklet en særlig variant af MPEG4-algoritmen, kaldet Spiral Ran, der er god til objektgodkendelse på still-billeder, uden at kræve for stor en båndbredde. Derfor kan vi med 99,5 procents sikkerhed fastslå, hvor mange der sidder og ser tv ? og hvor længe,« forklarer DRs tekniske ekspert fra licenskontoret, Henning Pejlovic.

Data bliver fødet ind i en SOA-platform på en af DR's multimedie-servere, som herefter beregner den månedlige licensudgift baseret på det aktuelle tv-forbrug.

Kameraet har en opløsning på 1 megapixel. Den relativt lille opløsning er valgt, så DR ikke bliver oversvømmet med data, men opløsningen er stadig rigeligt god til at kunne genkende enkelte personer på billedet, og om de reelt ser tv eller ej.

Som en del af pilotprojektet har DR således også udviklet software til at analysere blikretningen hos personerne foran fjernsynet.

»Vi har naturligvis overvejet aspekter om privatlivets fred, hvilket har resulteret i en procedure, hvor alle billeddata kun bliver maskinelt behandlet. Kun generaldirektøren og it-chefen vil få adgang til at se billederne,« siger Henning Pejlovic.

Oprindelig var det tanken, at systemet automatisk skulle maskere alle personer, ligesom det kendes fra politiets fotovogne, men en henvendelse fra PET har fået DR til at udskyde denne del af projektet.

Hvornår den nye løsning til forbrugsafregnet licens eventuelt kan komme i brug i alle landets husstande er nu op til en politisk vurdering. Men ved selv at udvikle en billig og brugbar løsning, har DR udryddet argumentet om, at det vil være umuligt at måle præcist, hvor meget fjernsyn, der ses.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Torben Mogensen Blogger

Den nuværende licensordning er allerede brugsbestemt: Du betaler ikke licens, hvis du (kan vise at) du ikke ser TV.

Så det er en offentlig ydelse, der kun betales af brugerne, dog uafhængigt af hvor meget, de bruger. Det er ret usædvanligt, for normalt er en offentlig ydelse enten betalt over skatten, og så betaler alle for den, uanset om de bruger den eller ej, eller også er der brugerbetaling, så man betaler proportionalt med forbruget. Eller evt. en kombination, f.eks. tandlægeregninger, som er delvist brugerbetalte men hvor det meste betales over sygesikringen.

Så licensen er lidt af en vittighed, og burde efter min mening betales over indkomstskatten -- ligesom sportshaller, jernbaneskinner og motorveje, som kun en delmængde af befolkningen bruger, men alle betaler for.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Den nuværende licensordning er allerede brugsbestemt: Du betaler ikke licens, hvis du (kan vise at) du ikke ser TV.

Det er stort set umuligt at slippe for licens i dagens danmark(lorte land:)).

du skal betal licens hvis du har - internet (256/256) - en nyere mobil - tv

hvem kan sige nej til alle 3

 • 0
 • 0
#7 Torben Mogensen Blogger

hvem kan sige nej til alle 3

Nogle pensionister kan vel, plus folk, der eksplicit har fravalgt Internet, TV og avancerede mobiltelefoner. Der er faktisk en del i sidste kategori.

Men jo færre, der undgår licens, jo bedre er vel argumentet for at gøre den betalt over skatten. En særskilt opkrævning er dyr.

 • 0
 • 0
#11 Rasmus Lund-Hansen

Hvad mon DR siger, hvis jeg ringer og beder min internetudbyder om at lukke for min adgang til DR.dk? Skal jeg så betale licens? Jeg har ikke et TV, og jeg har ikke data-abonnement på mobilen.

Ja, det skal du. Det er ikke relevant om man har adgang til dr.dk specifikt - bare man har adgang til Internettet.

I øvrigt er det en udbredt misforståelse at det er DR, der bestemmer betingelserne for hvornår man skal betale licens. Det er Folketinget der beslutter den slags.

 • 0
 • 0
#15 Claus Vind

Det er mit indtryk at man skal have en eller anden form for 'set-top'-box for at kunne se fremtidens digitale TV.

Er den udrustet med en eller anden form for 'subscriber-kort' (a la satellit-boksene) og hvis ikke: hvorfor ikke ?

Hvis den har/havde kunne alle problemerne med licensopkrævning vel forsvinde ved et trylleslag?

 • 0
 • 0
#17 Claus Vind

Det gjorde jeg faktisk ifb. medielicensen (jeg har haft internet i mange år, men ikke TV) - og det var soleklart at a) de ikke forstod problemstillingen eller b) var fløjtende ligeglade, "da det var det politisk mulige".

At medielicensen og dens 'beskatning' af internetforbindlelser svarer til at give alle bilejere en fast fartbøde eller to hvert år, "de kører nok for hurtigt alligevel", var åbenbart ikke noget, der bekymrede nogen.

Jeg overvejer helt at lade være med at stemme fremover efter den oplevelse. Og downgradede min fine ADSL til en 128Kbit/sekund.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere