Fru Jensen, der kun bruger sit tv til at se en Olsenbanden-film i ny og næ, skal i dag betale lige så meget i medielicens, som storfamilien på fem, der har tv'et kørende nærmest i døgndrift.
Det er ikke retfærdigt, mener DR, der derfor i al stilhed har udviklet en ny teknisk løsning, der gør det muligt at variere licensen efter, hvor meget flimmerkassen bliver brugt.
Pilot-projektet benytter et simpelt webcam, der har fået tilføjet en gprs-forbindelse. Webcam'et sættes op oven på husstandens primære tv, hvilket som regel betyder fjernsynet i stuen, og videresender automatisk et billede af omgivelserne foran tv'et retur til licenskontoret hvert minut.
»Vi har fået udviklet en særlig variant af MPEG4-algoritmen, kaldet Spiral Ran, der er god til objektgodkendelse på still-billeder, uden at kræve for stor en båndbredde. Derfor kan vi med 99,5 procents sikkerhed fastslå, hvor mange der sidder og ser tv ? og hvor længe,« forklarer DRs tekniske ekspert fra licenskontoret, Henning Pejlovic.
Data bliver fødet ind i en SOA-platform på en af DR's multimedie-servere, som herefter beregner den månedlige licensudgift baseret på det aktuelle tv-forbrug.
Kameraet har en opløsning på 1 megapixel. Den relativt lille opløsning er valgt, så DR ikke bliver oversvømmet med data, men opløsningen er stadig rigeligt god til at kunne genkende enkelte personer på billedet, og om de reelt ser tv eller ej.
Som en del af pilotprojektet har DR således også udviklet software til at analysere blikretningen hos personerne foran fjernsynet.
»Vi har naturligvis overvejet aspekter om privatlivets fred, hvilket har resulteret i en procedure, hvor alle billeddata kun bliver maskinelt behandlet. Kun generaldirektøren og it-chefen vil få adgang til at se billederne,« siger Henning Pejlovic.
Oprindelig var det tanken, at systemet automatisk skulle maskere alle personer, ligesom det kendes fra politiets fotovogne, men en henvendelse fra PET har fået DR til at udskyde denne del af projektet.
Hvornår den nye løsning til forbrugsafregnet licens eventuelt kan komme i brug i alle landets husstande er nu op til en politisk vurdering. Men ved selv at udvikle en billig og brugbar løsning, har DR udryddet argumentet om, at det vil være umuligt at måle præcist, hvor meget fjernsyn, der ses.