DR's nye open source-CMS må koste 6 millioner

Danmarks Radio skal have en erstatning for Microsoft CMS. Det skal være open source og koste mellem tre og seks millioner kroner.

I maj kunne Version2 fortælle, at DR skulle skifte deres nuværende CMS-løsning fra Microsoft ud. Nu har DR sendt løsningen i udbud.

Løsningen skal være baseret på åbne standarder

»Der ønskes tilbud på systemdesign og implementering af en løsning baseret på et etableret open source web content management system. Desuden ønskes tilbud på efterfølgende serviceydelser indenfor systemudvikling og -arkitektur,« står der i udbudsmaterialet fra DR.

I maj kunne Kim Brostrøm, der er DR’s udviklingschef, fortælle til Version2, at de havde kig på forskellige CMS-løsninger:

»Det er klart, at vi kigger på Drupal, Umbraco, Sitecore, Episerver og lignende systemer. De kan alle sammen i en eller anden forstand opfylde vores behov. Den store omkostning er jo ikke nødvendigvis licenserne, men derimod udviklingsarbejdet. Og derfor er det vigtigere, hvad det vil koste at drive og udvikle systemet i fremtiden, end hvad det koster i licenser. Vi vil have et system, der er løst koblet, åbent og serviceorienteret.«

At løsningen nu skal være open source ligger ikke langt fra den vision, Kim Brostrøm gav udtryk for i maj til Version2:

»Vi har i rigtig mange år været Microsoft-orienterede og baseret meget af vores udvikling på licensbaserede løsninger, men nu vi er i en tid, hvor vi er ved at dreje os noget, så vi er ved at tage løsninger ind, som er open source, så vi er ikke fremmede over for det. Det er klart, at på de licensbaserede systemer får man mere grundfunktionalitet, som er målrettet nogle forskellige behov, men open source kan give en masse muligheder og en masse inspiration.«

Den nye CMS-løsning skal vare i to år og har mulighed for forlængelse af to gange et år. I øvrigt kan det nævnes, at dr.dk i øjeblikket har mellem 1,6 og 1,9 millioner brugere per måned og mellem 61 og 103 millioner sidevisninger.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#9 Nikolaj Brinch Jørgensen

Kan de forvente samme forbud?

Notably, that Gallery application is the standard Android one used in Android 2.3, which also explains why the Galaxy Tab 10.1 is not affected by this ruling. Less clear is what the ruling means for other Android phones that use the same application.

Der skal vel portes, for 3.x er jo kun for tablets og ikke telefoner? Det bliver ikke 2 dages arbejde foran coputeren at lave det om. Men det bliver heller ikke et halvt år. Det bliver spændende at se.

Men hvad betyder det at fogedforbuddet først træder i kraft til oktober? At Samsung fortsat kan sælge deres telefoner eller hvad? Eller at det er fristen for tilbagekaldelsen, rettelsen, noget helt 3. Samsung skulle åbenbart have sagt at de retter det. Men hvad nu hvis de ikke når det inden 13/10, kan de så bare vente til de har nået det og der begynde at sælge igen?

 • 0
 • 0
#11 Casper Thomsen

Så er enten artiklen forkert eller også er Kim Brostrøm forkert på den. For der står jo at DR vil have et OSS CMS, og derefter nævnes der en masse CMS systemer, inklusive Sitecore?

Citatet fra Kim Brostrøm er fra den gamle artikel, hvor DR endnu ikke havde besluttet sig for open source. Derfor blev Sitecore nævnt.

I forbindelse med udbuddet har DR så taget en beslutning om, at det skal være et open source-system, hvorfor Sitecore ikke længere er med i betragtning. På papiret ligner det nu derfor et valg mellem Drupal og Umbraco.

 • 1
 • 0
#12 Nikolaj Brinch Jørgensen
 • 1
 • 0
#15 Casper Thomsen

Hej Niels-Jørgen.

Hele konceptet bag Open Source er da at det er gratis!!! Hvordan kan noget gratis koste 6 millioner???

Jeg er sikker på, at andre end jeg har noget klogt at sige om forskellen på fri software og gratis software, men jeg kan da give et konkret eksempel her fra Version2, hvor vi benytter Drupal samt en række andre open source-komponenter.

Selv om vi ikke betaler licensomkostninger for Drupal, er der en række omkostninger forbundet med implementering, tilretning, test, udvidelser og så videre, hvilket tager tid, som folk skal betales for (vi arbejder jo ikke gratis). Vi kan jo ikke bare bruge Drupal out-of-the-box, men tilretter systemet til vores behov. Dertil kommer løbende drift og hosting, som for vores vedkommende ligger ude i byen.

Når man er på størrelse med DR og har store mængder trafik og indhold samt mange interne brugere vil dette medføre væsentlige omkostninger i millionklassen. Selve licensomkostningen udgør altså kun en mindre del af de samlede projektudgifter.

Når det er sagt, så er det ikke nødvendigvis fraværet af licensomkostninger, som gør at man vælger et open source-system. Fri adgang til kildekoden og muligheden for tilretning, et aktivt community, bedre funktionalitet og en lang række andre faktorer spiller her også en væsentlig rolle. Og kan nemt føre til, at et open source-system ikke er den bedste helhedsløsning.

Mvh Casper, Version2

 • 6
 • 0
#16 John Vedsegaard

Jeg syntes det er lidt svært at få øje på åbenlyse fordele ved sådan et skift. På en eller anden måde virker dr.dk da udmærket nu, hvorfor lave det om. Kunne man derimod klart sige vi får den eller den fordel, i stil med "endelig kan vi vise video online", var det selvfølgelig noget andet.

Måske kommer brugerne til at opleve lange ventetider og manglende funktionalitet, der er ingen garanti for at det bliver bedre end det nuværende. Jeg syntes mere det ligner at "nogen" vil have noget legetøj - til 6 millioner, virker det ikke ordentligt kan man jo altid lave de 6 mio om til 60 mio..

 • 0
 • 0
#18 Jens Beltofte

Så vidt jeg har forstået benytter de Microsoft Content Management Server 2002, og da systemet er så gammelt som det er har Microsoft droppet support / fejlretning / sikkerhedsopdatering etc. Samme årsag til at Københavns Kommune er igang med at forberede et udbud for udskiftningen af deres intranet, da det også bygger på MS CMS 2002. KK har så på forhånd valgt at de skifter til Drupal.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere