DR: Linux-brugere får ligestilling - om et halvt års tid

Fra midten af 2010 vil al video på dr.dk være i H.264-standarden og Mac- og Linux-brugere vil endelig kunne se tv i fuld kvalitet. Live-tv på nettet er allerede skiftet til den nye løsning.

Der er lys for enden af tunnelen for Linux- og Mac-brugere som gerne vil se tv på dr.dk i god kvalitet. Om lidt over et halvt år vil al tv-kigning på DR's webside ske via H.264-formatet, hvilket ikke bare vil give en bedre komprimering, men også bliver understøttet af alle platforme.

»Vi er i gang med at lægge alle tv-tilbud på nettet om H.264, efter vi har kørt pilotforsøg med det. Vi regner med at være færdige med det omkring medio 2010, for der er mange tilbud på nettet, der skal lægges om,« forklarer Erik Henz Kjeldsen, distributionschef hos DR.

Dermed kan Linux- og Mac-folket endeligt få samme service fra DR som pc-brugere har haft. I dag er det nemlig kun muligt at se tv-on-demand fra dr.dk i laveste kvalitet, hvis man bruger andet end Windows. Og tidligere krævede det for eksempel på Mac en tredjeparts plugin, da Microsoft holdt op med at understøtte Windows Media på Mac.

»Nu bliver der snart fuldstændig ligestilling. Vi er jo forpligtet af public service-kontrakten til at lægge om til åbne standarder. Men vi er også drevet af at ville servicere alle brugere lige godt. Og så har vi jo en ubændig lyst til at levere et så godt signal som overhovedet muligt, og det kan vi med H.264,« siger Erik Henz Kjeldsen.

Interesse for net-tv er steget kraftigt
1. november lancerede DR en række nye kanaler, og i samme anledning blev en ny afspiller sat i luften i en beta-version. Her kan man se live-tv med video i H.264-format, pakket ind i en Flash-afspiller, så på den front er der nu skabt ligestilling.

De tre kvaliteter, som DR har kørt med hidtil - 250 kb/s, 500 kb/s og 1 megabit/s - bliver der ikke pillet ved. Men fordi H.264-formatet komprimerer videosignalet bedre end Windows Media, der er brugt hidtil, får seerne en bedre kvalitet med samme båndbredde.

Interessen for at se tv på nettet er steget kraftigt, og især lanceringen af de nye kanaler har givet et ordentligt hop i trafikken. Det har ført til kapacitetsproblemer, som DR lige nu er ved at løse.

»Det er ikke sådan, at vores linjer løber fulde, men vi har haft nogle interne flaskehalsproblemer. Derfor har enkelte seere ikke kunne se tv på nettet for eksempel søndag aften, hvor der er mange brugere,« forklarer distributionschefen.

Op til 1. november mangedoblede DR kapaciteten, men med sammenlagt over 20.000 samtidige seere på live-tv på nettet og on-demand-kigning søndag aften har det alligevel været svært at følge med. Det var 3-4 gange mere end normalt.

»Den gode nyhed er så, at tv på nettet er begyndt at rykke, og det er jo dejligt,« siger Erik Henz Kjeldsen.

Hos TV2 Sputnik har man i øvrigt netop valgt Microsoft Silverlight som platform for afspilning af video på nettet. Her var argumentet, at det var den nemmeste løsning, da alt indhold i dag ligger i Windows Media-formatet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Pihl

Der er ingen tvivl om, at problemer med DRs NetTv har været en af de større knaster, når almindelige PC-brugere har skiftet til Ubuntu.

Det endelige skifte vil helt sikkert gøre konkurrencen på OS-markedet mere lige.

 • 0
 • 0
#3 Jens Christian Hillerup

Dermed kan Linux- og Mac-folket endeligt få samme service fra DR som pc-brugere har haft.

Vi er på Version2. Et IT-nyhedssite. Windows, Linux og Mac OS kører alle (mindst) på Intel x86-arkitekturen og dens 64bit-afledninger, altså PC'er. Kan vi ikke PLEASE holde op med at sætte lighedstegn mellem PC'er og Windows?

 • 0
 • 0
#4 Anders Reinhardt Hansen

Kan lige tilføje at DR har lagt de fleste af deres faste programmer ud som podcast på http://www.dr.dk/podcast/Video siden sidste uge. Det er klart en fordel frem for deres tidligere hang til streaming only, men lidt mærkeligt at de har valgt MP4 som format, det kan dog fint afspilles i VLC player bl.a. Man kan sagtens kritisere DR for deres tidligere valg af Microsoft formater og med god ret, men man må virkelig sige at de med deres nye platform og fremadrettet brug af H.264 er frontløbere som formidlere af digitalt indhold, på dette område er konkurrenterne flere år bagud.

/Anders

 • 0
 • 0
#6 Troels Arvin

Det er godt at høre, at DR efter rigtig mange år er begyndt at tage sine forpligtelser alvorligt mht. at udsende på en måde, hvor alle kan se med.

Mht. at kunne følge med efterspørgslen: Der er ingen god undskyldning for ikke at kunne håndtere uendelig én-til-mange broadcasting over nettet: http://en.wikipedia.org/wiki/IP_multicast Det kræver blot at DR begynder at gøre det - og så at DR sammen med brugere begynder at skubbe til ISPer mht. bedre netværksunderstøttelse.

 • 0
 • 0
#7 Anders Reinhardt Hansen

Har du da oplevet kapacitetsproblemer fra DR? Jeg har nemlig ikke, og jeg bruger deres side rigtig meget. De kørte P3 streaming med en form for P2P, men de er gået væk fra det da det var for besværligt for slutbrugeren i forhold til fordelen i kapacitet. Det skal dog lige tilføjes at DR ikke udsender DR HD over nettet da ægte HD kvalitet ville kræve for meget båndbredde.

Har du set nogen largescale anvendelse af multicasting til distribution af video på nettet nogen steder?

 • 0
 • 0
#8 Peter Jespersen

Bravo Jens, lige mine ord.

Jeg vil så også tilføje at overskriften nok er lidt for smal til indholdet af nyheden, da det ikke kun er GNU/Linuxbrugere der får ligestilling, men selv sådan nogle slubberter som Solaris og OpenSolaris brugere.

Men det er da et glimrende initiv som jeg håber at blandt andet folkene bag TV2-Sputnik ville tænke lidt over.

DR's nye LivePlayer er forresten ganske fin, selv for et beta produkt.

 • 0
 • 0
#9 Jens Fallesen

Du har ret i, at multicast ville være den ideelle måde at håndtere live tv på, men understøttelse for generel multicast over internet er næppe lige på trapperne.

Der er en række tekniske udfordringer, som i den forbindelse skal løses, især hvis det skal skalere fornuftigt, og der er simpelt hen ikke tilstrækkelig efterspørgsel på nuværende tidspunkt til at kaste de nødvendige ressourcer efter det.

Man kan også overveje, om det rent faktisk er besværet værd, når det kommer til stykket. Det er i hvert fald mit helt klare indtryk, at det er video on demand, der virkelig rykker hos de store mediehuse (eksempelvis DR og BBC), og flere medieeksperter peger da også på, at fremtidens tv-udvikling i højere og højere grad vil gå mod on demand i stedet for, at alle ser samme program på samme tid.

Velfungerende CDN-løsninger (Content Distribution Network) vil derfor formodentlig være en bedre investering end at opgradere nettet til at understøtte multicast – i hvert fald hvad angår almindelige brugeres adgang til at se tv-programmer via nettet.

 • 0
 • 0
#10 Keld Simonsen

Det er da ikke noget nyt at Linux-brugere kan se DR tv i den høje opløsning, det har de kunnet siden begyndelsen på DR's web-tv. Og det har da kørt ud-af-boksen på nogen af Linux-distributionerne på DR's standardmåde.

Hvad der er et problem, er at der ikke har været reelt åbne standarder i spil. H.264 er ikke en reelt åben standard, den lever ikke op til Folketingets definition af åbne standarder i B103 fra 2006. Jeg troede at DR var forpligtet til som statsinstitution og sin kontrakt med Kulturministeriet at følge Folketingets regler. H.264 indeholder en række patenter, som gør den uegnet som åben standard.

Et oplagt bud på en åben standard for video er ogg-theora med lyd i ogg-vorbis. I Norge er dette et af de formater som den norske regering kræver. se mere om den norske regerings krav på http://www.regjeringen.no/nb/dep/fad/dok/rundskriv/2009/referansekatalog... og den norske pendant til DR, NRK, arbejder med dette, se http://nrkbeta.no/2009/01/08/regjeringen-krever-ogg-vorbis-og-theora/

 • 0
 • 0
#11 Anders Sørensen

"Et oplagt bud på en åben standard for video er ogg-theora med lyd i ogg-vorbis.". Håber ikke det er det som bliver valgt, selvom det er meget populært for tiden - f.eks. i firefox html5 halløj. MEN theora er ikke et vildt godt video codec. Det eneste som taler for det er der ikke er bevist patent brud ved at benytte det. Desuden sker der ikke den store forbedring i det - og det er der ikke sket i flere år. det meste er koden er stadig gammel VP3 kode (hvis jeg husker rigtigt).

 • 0
 • 0
#13 Niels J. Hansen

Er der andre end mig, som undrer sig over at de sædvanlige Microsoft støtter, og lad os bare lade være med at bruge navne her, har observeret total "radio tavshed" meget længe efterhånden. Vel egentlig siden fadæsen med LTK?

Jeg kan ikke lide den fornemmelse jeg får. Jeg kan se for mig at nogen kunne udstille alle os som en flok hysteriske kæælinger (undskyld udtrykket), men ups det er jo netop hvad jeg lige antydede at jeg er...

Kære politiker. Når du læser dette, så observer at der er denne tavshed, og tag så din beslutning på det rette grundlag. Bryd monopolet nu chancen er der.

/Niels

 • 0
 • 0
#16 Baldur Norddahl

Og så har vi jo en ubændig lyst til at levere et så godt signal som overhovedet muligt

De tre kvaliteter, som DR har kørt med hidtil - 250 kb/s, 500 kb/s og 1 megabit/s - bliver der ikke pillet ved

Der er vist modstrid mellem de to udsagn.

ADSL linjer starter i dag ved 4 Mbit/s. Hvordan disse tre dybt forældede hastigheder stadig være relevante? Vi vil da have fuld kvalitet!

Det vil sige det samme signal som sendes ud til sendemasterne.

Også HD signalet.

Det hele sendes i forvejen som MPEG-2 eller MPEG-4, så det er bare at sende signalet umodificeret ud som en IP-TV stream.

 • 0
 • 0
#17 Peter Andersen

Hvordan disse tre dybt forældede hastigheder stadig være relevante?

DR er tvunget til at foregive, at det er muligt at se tv med 250 kb/s, siden internet forbindelser fra 256 kb/s blev gjort tv-licens pligtige. Hvis DR kun streamer i en ordentlig kvalitet, er der ikke belæg for at belaste folk med langsommere forbindelser, f.eks umts, med en tv-licens. Det er ikke i DR's interesse.

 • 0
 • 0
#18 Peter Jespersen

Og det har da kørt ud-af-boksen på nogen af Linux-distributionerne på DR's standardmåde.

Det kan man jo så ikke ligefrem sige har været pga DRs hårde arbejde, eller uden licensbrud.

Jeg troede at DR var forpligtet til som statsinstitution og sin kontrakt med Kulturministeriet at følge Folketingets regler.

Det er noget med at de kun er forpligtet i det omfang at det er praktisk/rentabelt at implementere det. Kan ikke huske den eksakte ordlyd, men meningen er der vist - der vist.

 • 0
 • 0
#19 Christian E. Lysel
 • 0
 • 0
#20 Anders Reinhardt Hansen

og DR har lige som jeg beskrev ovenfor taget et kæmpe skridt fremad i det de nu podcaster de fleste af deres egenproducerede udsendelser hver uge, og det i en fornuftig kvalitet. http://dr.dk/podcast/video er adressen dette sker på. Så kig nu derind og læg jeres DR-bashing-fordi-jeg-er-træt-af-licensen-men-alligevel-ikkebetaler-den på hylden til fordel for noget kvalificeret kritik som kigger fremad på hvad DR bør gøre.

 • 0
 • 0
#21 Jens Madsen

Idag har mange kunder såvel 1 megabit upload, og 1 megabit download. Hos TDC yousee skal du "ned" på den laveste hastighed, før der ikke er 1 megabit upload hastighed, men kun er 512Mbit. Hvorfor ikke have en plugin, der sender data videre fra kunde til kunde, således at kunden ikke "belaster". Da vil ikke kræves store serverudgifter, da live-stream'en, kun skal sendes til få kunder, der så videresender data til næste. Hvis data sendes 20 sekunder før, vil data kunne sendes til en del kunder, og vises på samme tid. Mangler data på grund af huller, kan de så hentes fra DR's server, så kæden ikke afbrydes, trods en computer slukkes. De kunder, der har 2 megabit upload, vil endog kunne sende data videre til 2 kunder - og derved bliver kortere vej gennem kæden.

Det virker forkert at live-streams skal "koste" så dyrt at sende, når kunderne reelt kunne videresende signalet. Det burde ikke kræve større båndbredde, end en privat internet forbindelse, hvis det gøres korrekt.

 • 0
 • 0
#22 Anders Reinhardt Hansen

DR har testet dette med brug af Octoshape, og det fungerede fint, de gik ikke videre med det, men jeg tror det handler om brugervenlighed og at man skal kunne bruge det uden at skulle hente forskellige programmer. Jeg er dog enig i at det er en god ide, og du er ikke den første der kommer på det ;-).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere