DR: For dyrt med off-site redundans

En læk i DR Byens kølesystem fik mandag skovlen under det nationale mediehus. Udviklingschef afviser redundante systemer på andre lokationer som 'helt, helt utænkeligt'.

Akilleus havde sin hæl. Dødsstjernen i Star Wars havde sin varmeudledningsskakt. Og DR Byen har sit kølesystem.

Den milliarddyre bygning i Ørestaden har dubleret stort set alt, hvad der kan dubleres for at sikre muligheden for at udkomme på net, radio og tv døgnet rundt, året rundt.

Men to uafhængige netværk, to serverkældre, to strømforsyninger og en lang række studier og redigeringsrum nytter ikke meget, hvis husets kølesystem bryder sammen.

**Læs også: **Vandskade i serverrummet sender DR på nødblus

Hvilket var præcis, hvad det skete natten til mandag klokken 01.40:

»Det var en meget lavpraktisk fejl med hul i et vandrør, der bevirkede, at kølesystemet gik ned. Det skete uden for serverkældrene, og vandet blev hurtigt tørret op. Men i den periode, hvor kølingen ikke virker, bliver serverrummene meget varme, og systemerne begyndte at lukke ned,« forklarer udviklingschef i DR, Kim Brostrøm.

Han fortæller, at DR Byen er designet og bygget med det formål at kunne opretholde produktionen i videst muligt omfang.

»Men når man arbejder med digital teknologi må vi erkende, at man i en eller anden grad er sårbar,« siger han.

Kim Brostrøm finder det derfor også nærmest paradoksalt, at fejlen, der blandt andet lammede P1's morgensudsendelse, er af god gammeldags 'analog' karakter.

»Derfor kigger vi nu endnu en gang på setup'et af kølingen. Vi skal for eksempel undersøge, om det er muligt at omdirigere kølingen til de mest kritiske områder,« siger udviklingschefen, der dog afviser muligheden for at installere et redundant kølesystem i DR Byen.

Alle de øvrige redundante systemer nytter jo ikke meget, hvis kølingen ikke er dubleret. Har I overvejet at spejle systemerne på en anden lokation med et andet kølesystem?

»Det vil være helt, helt utænkeligt. Vi taler jo ikke kun serverrum, men også godt isolerede studier og redigeringsrum smækfyldt med teknik, der også kræver køling for at kunne køre,« argumenterer Kim Brostrøm og henviser i øvrigt til, at DR's regionale stationer i en nødsituation vil kunne agere som landsdækkende udsendelsessteder.

Så konklusionen er, at hvis man virkelig vil ramme DR i et ømt punkt, så sætter man kølingen af DR Byen effektivt ud af drift?

»Det kan du sige. Men en tredje lokation (ud over de allerede dublerede systemer i DR Byen, red.) ville være meget bekosteligt, og det er slet ikke en mulighed med den økonomi, DR har for tiden.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Pascal d'Hermilly

Akilleus havde sin hæl. Dødsstjernen i Star Wars havde sin varmeudledningsskakt. Og DR Byen har sit kølesystem.

hehe. Teknisk set er dødsstjernens varmeudledningsskakt jo også deres kølesystem, så...

 • 0
 • 0
#2 Martin Dalum

Der er vel ikke nødvendigvis sammenhæng mellem at have offsite-redundans for at have redundans på kølingen.

Men to uafhængige netværk, to serverkældre, to strømforsyninger og en lang række studier og redigeringsrum nytter ikke meget, hvis husets kølesystem bryder sammen.

Hvis DR-Byen ikke har redundans på køleanlægget samt fremføring herfra til serverrummene så gør man IMO investeringen i redundant strømforsyning, netværk, serverrum osv. stort set ligegyldig.

Meningen med et redundant serversetup med replikering mellem 2 serverrum osv. er jo at undgå at have single point of failure. Hvorfor så have et køleanlæg der kan gøre alt andet dyrt købt redundans ligegyldigt?

Iøvrigt fin analogi mellem dødsstjernen og DR-Byen :)

 • 0
 • 0
#3 Rune Eilertsen

grundet varmen...? Mener man at det er kontrolleret lukket ned, p.g.a. beskyttelsessystemer ? Eller menes det at man kørte serverrummene så varme at teknikken blot fejlet ? Det er nu helt vanvittige hvis det ikke er redundante køl, og hvis man endda har den samme køl til begge serverrum, så ville det være godt at vide hvem som har projekteret og designet det setup...:-) Mon hvor mange følge virkninger man får i efterfølgende drift grundet overophedede disker og komponenter ? Den slags kan hurtige give langtidsfølger, hvis det var så varmt i rummene at teknikken fejlet grundet varmen.

 • 0
 • 0
#5 Morten Borg

Rune:

De fleste servere slukker helt automatisk når temperaturen nærmer sig et punkt hvor hardwaren begynder at kunne tage skade.

Vi benytter selv HP bladeservere, og det gør DR formentlig også, og lukker blot ned når tempeturen stiger for meget. Hvornår de slukker afhænger af den konkrete hardware - nogle diske, CPU'er m.v. har forskellig smertetærskel.

Når temperaturen falder, tænder de selv igen.

 • 0
 • 0
#6 Kristian Larsen

Nedlukningen vil i bedste fald være delvist kontrolleret. Dertil kommer at ikke alle komponenter slukker sig selv - SAN, fiberswitche, netværksswitche, UPS mv. slukker sandsynligvis ikke. Alt efter alder på udstyret og hvilke funktioner de er købt med er det heller ikke sikkert at de selv slukker, eller slukker i tide. Dertil kommer at det for visse implementationer kun er CPU varme man kigger på.

Og jeg kan godt forstå man for en enkelt bygning ikke har dubbleret køling, men at man kører det samme kølesystem for hele DR byen forekommer mildest talt bizart, især når et enkelt vandrørslæk kan lukke hele skidtet.

 • 0
 • 0
#9 Michael Coene

Vi skal for eksempel undersøge, om det er muligt at omdirigere kølingen til de mest kritiske områder,« siger udviklingschefen

Det er ikke Star Wars men Star Trek: "Deflect all power to the main shields! Aye aye sir!"

 • 0
 • 0
#10 Eskild Nielsen

Men to uafhængige netværk, to serverkældre, to strømforsyninger og en lang række studier og redigeringsrum nytter ikke meget, hvis husets kølesystem bryder sammen.

Hvorfor så kun ét kølesystem?

Speciel da nedbrud som følge af ikke dubleret køling er en kendt fejltilstand, både generelt og hos DR teknik?

 • 0
 • 0
#14 Michael Christensen

Det kan du have ret i Morten. Lidt kildemateriale, som er meget interessant fra wiki. Specielt de kort, der viser effekten af et A-våben 20-40 km. over USA

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_pulse http://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_hardening

Men det er vist lidt off-topic ifm. et hullet kølerør ;-)

Har været CBRN-officer gennem 17 år, så jeg har haft dette som "interesseområde", da jeg samtidig har arbejdet med computere civilt.....

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere