DR dropper Microsoft CMS: For gammelt og trægt

35 kommentarer.  Hop til debatten
Danmarks Radio dropper Microsoft CMS og går på jagt efter en ny, moderne arkitektur. Det er endnu uklart, hvilket system der vinder den store kontrakt.
26. maj 2011 kl. 06:59
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

DR har i mere end et årti anvendt Microsoft CMS til at styre deres websites. Men nu er den æra snart slut, for det gamle CMS er for ufleksibelt og trægt:

»Microsoft CMS var godt for 10 år siden, men nu har vi brug for en arkitektur, som er mere moderne. Når man har et gammelt CMS, er det designet til det, der var interessant dengang. Men i dag skal det være lettere og hurtigere at arbejde med. Og så er det interessant at kigge i open source-retningen, fordi der er store communities rundt omkring, der sidder og udvikler systemerne hele tiden,« siger Danmarks Radios udviklingschef Kim Brostrøm til Version2.

Foreløbigt har DR kun taget beslutningen og foretaget nogle analyser af, hvilket funktioner det nye CMS skal understøtte. Men Kim Brostrøm tror, at der går et års tid, før man ved, hvem der har vundet udbuddet og fået indført vinder-systemet.

Hvilke systemer har I i kikkerten?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er klart, at vi kigger på Drupal, Umbraco, Sitecore, Episerver og lignende systemer. De kan alle sammen i en eller anden forstand opfylde vores behov. Den store omkostning er jo ikke nødvendigvis licenserne, men derimod udviklingsarbejdet. Og derfor er det vigtigere, hvad det vil koste at drive og udvikle systemet i fremtiden, end hvad det koster i licenser. Vi vil have et system, der er løst koblet, åbent og serviceorienteret.«

Hælder I mest til en open source eller licens-baseret løsning?

»Vi har i rigtig mange år været Microsoft-orienterede og baseret meget af vores udvikling på licensbaserede løsninger, men nu vi er i en tid, hvor vi er ved at dreje os noget, så vi er ved at tage løsninger ind, som er open source, så vi er ikke fremmede over for det. Det er klart, at på de licensbaserede systemer får man mere grundfunktionalitet, som er målrettet nogle forskellige behov, men open source kan give en masse muligheder og en masse inspiration.«

Hvad er jeres krav til det nye CMS?

»Det er vigtigt for os, at det nye dr.dk bliver pålideligt, stabilt og hurtigt, samtidig med at indhold og applikationer kun produceres én gang for herefter at kunne anvendes på tværs af dr.dk. Endvidere er det vigtigt for os, at indhold hurtigt og let kan anvendes på forskellige af fremtidens mobile devices,« siger Kim Brostrøm og fortsætter:

»I DR har vi i ti år haft et CMS-team på ti mennesker siddende, så der er mange mandetimer bag vores nuværende system. Derfor er det også vigtigt, at vi kan genbruge meget af den kode, vi har lavet, og mange af de kompetencer, som medarbejderne har.«

Hvad bliver udfordringen i forhold til implementeringen?

»Én af de ting, der er vigtige for os, er, at vi får nogle fornuftige svartider selv i implementerings-perioden, men vi er selvfølgelig indstillet på, at der kommer noget ustabilitet i begyndelsen. Når vi laver en arkitektur på systemet, forsøger vi at lave det så lidt sårbart som muligt, for eksempel redundante setup på streaming, så hvis der er noget, der går ned, kan nogle andre systemer tage over.«

35 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
26. maj 2011 kl. 07:47

Et par supplerende spørgsmål:

  1. Hvor mange linker i dag til sider på dr.dk udefra?
  2. Vil de gamle links fortsat virke efter CMS-skiftet?
  3. Hvor meget vil det sammenlagt koste for alle dem, der i dag linker til dr.dk, hvis de skal genopfriske linksene?
2
26. maj 2011 kl. 08:45

Lad os håbe de sætter nogle kompetente mennesker til at i det mindste lave nogle 301-redirects, så de gamle links bliver ved med at virke.

3
26. maj 2011 kl. 09:11

301 er guld når man skifter cms system, så kan de gamle links fortsætte med at virke.

Så punkt 1, 2 og 3 er ikke noget at ligge søvnløs over.

Med Drupal skal de dog passe på med at få for mange moduler ind i systemet, det kan sløve systemet ganske alvorligt. (Vi snakker 150+ aktive moduler)

4
26. maj 2011 kl. 09:53

Eller er vi stadig i afklaringsfasen? Kunne godt tænke mig at se deres krav.

Og nøj det ville være fedt med en agil tankegang her, men det er jo nok ikke politisk muligt.

5
26. maj 2011 kl. 10:22

"Det er klart, at på de licensbaserede systemer får man mere grundfunktionalitet, som er målrettet nogle forskellige behov...."

Hvordan kommer han mon frem til det?

8
26. maj 2011 kl. 10:31

Det er klart, at på de licensbaserede systemer får man mere grundfunktionalitet, som er målrettet nogle forskellige behov....

Når der tales om 'licensbaserede systemer', så menes der åbenbart licenser der skal betales for. For den slags systemer stilles op mod open-sourcer systemer som f.eks. Drupal.

Drupal er imidlertid også licens-baseret, nemlig på den (gratis) General Public License (GPL).

9
26. maj 2011 kl. 10:44

GPL != gratis.

10
26. maj 2011 kl. 11:03

GPL != gratis.

Det jeg parentetisk mente var at selve licensen er gratis at benytte.

Software ville i dag være noget anderledes, hvis ikke folk gratis kunne distribuere deres software under GPL.

11
26. maj 2011 kl. 11:10

DR fortjener virkelig ros for processen so far. De har virkelig været grundige i forhold til at sætte tid af til at tæske de systemer de overvejer. Vi (Umbraco) har selv været i ilden i et par dage med både deres udviklings og producent team og jeg ville ønske at flere organisationer tog evalueringsfasen ligeså seriøst som DR!

At "Spilde" nogle uger på systemer man efterfølgende fravælger er vand i forhold til hvad der typisk spildes i implementeringsprojekter hvor der blev valgt et system der ikke passede i organisationen.

7
26. maj 2011 kl. 10:29

@Frank Olesen: Det vigtige i det citat er "som er målrettet nogle forskellige behov"

Du finder f.eks. næppe lige et open-source plugin, der er målrettet mod udgivelse af online media direkte efter udsendelsen er afsluttet, der kan knyttes op på xyz-media repository. I.e. det handler om specialiseret funktionalitet.

6
Indsendt af David Askirk Fotel (ikke efterprøvet) den tor, 05/26/2011 - 10:25

Det sagde saelgeren da de var ude og spille golf :-)