Download Internet Explorer 9 preview: Test Microsofts kærlighed til HTML5

Internet Explorer 9 skal i stor stil understøtte HTML5. Det melder Microsoft nu ud, efter at firmaet tidligere har været mere lunken omkring de nye webstandarder. En preview-version er nu frigivet af browseren.

Dagene hvor Microsoft med Internet Explorer gik sine egne veje og gav pokker i webstandarder er fortid. Nu skal også de kommende standarder i HTML5 omfavnes med kærlighed og entusiasme.

Sådan lød meldingen i hvert fald på Microsoft-konferencen Mix10, da nyhederne i næste version af Internet Explorer blev præsenteret. Det skriver Infoworld.com.

»Vi elsker HTML5 så meget, at vi faktisk ønsker, at det virker. I IE9 vil det virke,« sagde Dean Hachamovitch, chef for Internet Explorer hos Microsoft, ifølge Infoworld.com.

HTML5-standarderne giver blandt andet mulighed for at afspille lyd og video uden plugins som Flash eller Silverlight, og selvom standarden ikke er endeligt vedtaget, har mange browsere nu understøttelse af nyhederne.

Bare ikke Internet Explorer 8, for Microsoft har været mere tilbageholdende end andre browser-producenter med at tage imod de nye muligheder i HTML5. Men med næste udgave, Internet Explorer 9, kommer Microsoft med på vognen og understøtter de kommende webstandarder helhjertet, lød beskeden altså.

Der følger ikke et video-codec med i HTML5-pakken, så i øjeblikket er der kamp om, hvilket codec, der bliver ny standard. Microsoft satser på det gængse H.264-format, der er lukket og beskyttet af patenter, men som er gratis at bruge de næste seks år.

SVG (scalable vector graphics) fra HTML5 bliver også understøttet, og browseren vil hente hjælp hos grafikkortet til at vise grafikken hurtigere.

Derudover vil Internet Explorer 9 få en helt ny Javascript-motor med navnet Chakra. Netop på Javascript-ydelse har konkurrerende browsere længe været foran Internet Explorer, så her har Microsofts udviklere sat massivt ind.

Hvornår Internet Explorer 9 er klar, kunne Microsoft ikke svare på, men når det sker, vil Windows XP-brugere ikke kunne køre browseren. En moderne browser kræver et moderne styresystem, lød meldingen.

Prøv en såkaldt 'platform preview'-version af IE9 via det eksterne link herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Anders Sørensen

Det er ikke en målsætning fra Microsofts side at komme højt på ACID3 testen - DOG regner de med at når de får rettet fejl, etc., vil IE9 få højere (og højere) test score.

 • 0
 • 0
#4 Lars Lundin

at Microsoft faktisk sigter mod kompabilitet i IE9

Ja, det kan godt være.

Men jeg tvivler på at de vil nå (tæt på) de 100% i acid3.

Trident (deres rendering engine) er jo tydeligvis ikke designet med standarden for øje, og så kan det nemt kræve vældigt meget arbejde at afhjælpe problemerne.

Samtidigt er hastigheden væsentlig for sammenligningen med andre browsere, hvilket er en ekstra udfordring for arbejdet.

 • 0
 • 0
#9 Jesper Stein Sandal

Det skyldes formentligt, at XP's normale supportcyklus er udløbet, så der nu kun kommer sikkerhedsopdateringer.

Og ja, der er kun tale om et teknisk preview beregnet på webudviklere. Derfor ser denne version af IE9 også lidt spøjs ud. Der er for eksempel ingen adresse- eller navigationslinje.

Samtidig giver previewet mulighed for at prøve nogle af de forskellige browsertests som eksempelvis Acid3 - og vel at mærke også med mulighed for at lave de samme test i din standardbrowser.

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2

 • 0
 • 0
#10 Klaus Skelbæk Madsen

Jeg synes nu det mest tankevækkende er at XP ikke understøttes! Så nu skal alle altså køre Vista - rent optrækkeri.

Mens jeg er helt med på at bashe Microsoft, så syntes jeg også at man skal være retfærdig.

XP blev iflg.

http://support.microsoft.com/lifecycle/?LN=da&x=16&y=15&C2=1173

tilgængelig i slutningen af 2001. Dvs. for over 8 år siden. Samme side angiver også at den almindelige support på XP holdt op for 11 måneder siden. Iflg. Wikipedia holdt Microsoft holdt op med at sælge XP i midten af 2008, dvs. for over halvandet år siden.

På et eller andet tidspunkt skal MS vel have lov til at skrotte gamle versioner af deres OS'er.

 • 0
 • 0
#12 Peter Stricker

Iflg. Wikipedia holdt Microsoft holdt op med at sælge XP i midten af 2008, dvs. for over halvandet år siden.

Men det er jo ikke særlig relevant, hvornår [b]Microsoft[/b] holdt op med at sælge XP. Der er jo alligevel ikke ret mange kunder, der køber deres Windows operativsystem hos producenten.

Og Microsoft har mig bekendt ikke været ude og fraråde slutbrugerne at handle hos de forhandlere, der stadig sælger computere med preinstalleret XP.

 • 0
 • 0
#13 Klaus Skelbæk Madsen

I midten af 2008 holdt MS op med at sælge både Retail og OEM versioner af XP (pånær til meget billige maskiner, som f.eks. netbooks).

Det har ikke været muligt som privat bruger at få support på XP fra MS siden april sidste år.

Hvis producenterne stadigvæk sælger maskiner med preinstalleret XP, så må det jo stå for deres egen regning.

Jeg ved godt at folk er blevet lullet i søvn af hvor lang tid der gik imellem XP og Vista, men er det ikke meget rimeligt "kun" at tilbyde fuld support i 8 år, og sikkerheds opdateringer i 13 år? Findes der andre desktop OS'er med lige så lang tids support?

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Så er spørgsmålet hvilket codec MS vil supportere som standard til HTML video.

Hvis det bliver H264 så kan Mozilla godt opgive deres ide med kun at supportere Theora, når både Google og Microsoft har support for H264.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere