Dovne Y2K-rettelser giver nye Y2020-fejl

Illustration: Elena Nichizhenova/Bigstock
Snuptagsløsning på Y2K-fejl vender tilbage og sparker udviklere i bagdelen.

Årtusindskiftets berømte Y2K-fejl, hvor gammel software løb tør for nye datoer, spøger nu igen i form af en ny 'Y2020-fejl'.

Den har ramt parkometre, kasseapparater og computerspil, skriver tidsskriftet New Scientist.

Y2020-fejlen er en langlivet bivirkning af forsøg på at løse Y2K-fejl for 20 år siden.

Begge fejl beror på den måde, software håndterer datoer på. Mange ældre systemer udtrykker år ved to cifre for at spare hukommelse, og Y2K-fejlscenariet var en frygt for, at computere ville behandle 00 som 1900, i stedet for 2000.

Den nye fejl skyldes en snuptagsløsning på Y2K-fejlen, med navnet windowing, som behandler datoer i intervallet 00 til 20 som hørende til 2000 og frem, i stedet for 1900.

Det blev i sin tid anslået af den amerikanske regering, at 80 procent af Y2K-rettelserne brugte windowing.

Unix-tid

Programmørerne valgte 1920 til 2020 som 'vindue', fordi ​​midtpunktet, 1970, er begyndelsestidspunktet i Unix.

»Mange programmeringssprog og systemer håndterer datoer og tidspunkter som sekunder fra 1970/01/01, også kaldet Unix-tid,« udtaler Tatsuhiko Miyagawa, som er udvikler i cloud-virksomheden Fastly, til New Scientist.

Y2020K-fejlen har blandt andet ramt selskaber indenfor el- og vandforsyning, der har udsendt regninger dateret med årstallet '1920', samt tusindvis af parkometre i New York, tusindvis af polske kasseapparater, der ikke kan udskrive boner, samt computerspillet WWE 2K20, der stod af ved midnat den 1. januar 2020.

Fejlen i spillet er dog rettet nu.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Henrik Eriksen

Og nogle af os blev beordret til at blive på en af Beredskabsstyrelsens kaserner d. 9/9-99 i ekstra beredskab. De havde også få fremskaffet nogle store generatorer der fyldte et helt lastbillad. Skete der noget - næh intet :-)

Jeg synes ikke det er helt pænt at gøre nar ad folk som tager en risiko alvorligt.

Min far var eksempelvis hysterisk med at der skulle være røgalarmer i børneværelserne og soveværelserne. Men gik der nogensinde ild i huset? Næh, aldrig!

En helt anden ting er, at jeg er ude af stand til at forstå hvordan nogen kan have tilladt - endsige så meget som overvejet - omtalte 'windowing'. År 2000-problemet blev skabt af folk som sad og tænkte, at der da var laaaangt til år 2000, så til den tid var de her programmer for længst erstattet af noget andet. Det viste sig med al ønskelig tydelighed ikke at være tilfældet.

Så at sidde og tænke nøjagtig det samme om år 2020 tilbage i 1998 er da dumt med dumt på...!

 • 15
 • 0
#8 Simon Mikkelsen

Min far var eksempelvis hysterisk med at der skulle være røgalarmer i børneværelserne og soveværelserne. Men gik der nogensinde ild i huset? Næh, aldrig!

Jeg er far og er far hysterisk med at der skal være røgalarmer i børneværelserne og soveværelserne. Og alle andre rum for den sags skyld (køkken undtaget).

En helt anden ting er, at jeg er ude af stand til at forstå hvordan nogen kan have tilladt - endsige så meget som overvejet - omtalte 'windowing'.

Det ville nok have taget rigtig meget tid at lave en korrekt løsning. Den slags kan jo have gennemsyret en større applikation. Man skal heller ikke undervurdere effekten af at management får bonus for at udføre opgaven inden for et givent budget. De har fået deres bonus og 20 år senere er de ude ad døren.

 • 3
 • 0
#12 Ole Klintebæk

Når der ikke skete mere ved 2K, så er det fordi mine kolleger verden over i god tid sikrede, det ikke vill ske. Det skete så lidt i det små alligevel i nogle økonomiprogrammer, hjemmesider (de hed ikke aps) og den slags.

Men der var ingen med ansvar, der bare lod 2000 gå igang med dårligere software produkter end ellers ;-)

Er takken for at en stor bred indsats at folk er skuffede?

 • 13
 • 0
#13 Ditlev Petersen

Når der ikke skete mere ved 2K, så er det fordi mine kolleger verden over i god tid sikrede, det ikke vill ske.

Jep, livet er ikke retfærdigt. Hvis nu Titanic af en forsigtig mellemleder havde været udstyret med nok redningsbåde og ikke bare det for lave minimumskrav OG kaptajn Smith havde sænket farten OG udkiggen Fleet havde haft en kikkert, så havde den pågældende mellemleder fået hug for at have frådset med pengene. Tilsvarende er der mange af os, der ved, at vi har handlet fornuftigt, selv om ingen har sagt tak (jeg fik faktisk at vide, at jeg var uengageret - efter at jeg havde brugt et par måneder på at få styr på en risikabel detalje ved et af vores Y2K-projekter). Livet er ikke retfærdigt. Men fortsæt for helvede med at gøre de rigtige ting, uanset hvad cheferne eller pressen mener.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere