DotDK taber udbud om styring af .dk-domænet

DotDK har ikke formået at få tilstrækkelig opbakning fra internetbranchen til at få It- og Telestyrelsens velsignelse som ny adminstrator, på trods af at foreningen vandt udbuddet i første omgang.

Administrationen af domænerne under det danske topdomæne .dk kommer fortsat til at ligge hos foreningen DIFO og selskabet DK-Hostmaster. Foreningen DotDK formåede ikke at få tilstrækkelig opbakning fra internetbranchen og de private brugere.

Dermed overtager DotDK alligevel ikke administrationen med .dk, selvom foreningen tidligere i år vandt udbuddet.

Det er It- og Telestyrelsen, som har afgjort, at DotDK ikke har formået at få den brede støtte, der var stillet som betingelse. Det skriver it-nyhedstjenesten Comon.dk.

DotDK vandt i juni udbuddet om .dk, men skulle for at opnå den endelige godkendelse først dokumentere, at foreningen havde støtte fra både professionelle brugere, internetbranchen og private brugere.

I en meddelelse til Folketingets it-ordførere oplyser videnskabsminister Helge Sander ifølge Comon, at DotDK ikke formåede at dokumentere den krævede opbakning fra hverken internetbranchen eller de private brugere.

Administrationen af det danske topdomæne har siden 1999 ligget hos DK-Hostmaster, som administreres af foreningen Dansk Internet Forum, DIFO.

Efter DotDK vandt udbuddet over DIFO, har DIFO blandt andet argumenteret for, at kun én af de organisationer, som DotDK har fået støtte fra, havde vægt nok til at tælle med i vurderingen.

Den præcise vægtning af støtteerklæringerne har ikke været gennemskuelig, men videnskabsministeren har tidligere svaret, at DotDK skulle dokumentere en opbakning, som svarede til den, DIFO har i dag.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Nissen

De sidste ca 4 måneders debatter har bragt nogle grimme ting på banen, men ikke mindste en masse positive ønsker og forslag. Ikke mindste fra forbrugerne af .dk domæner. Det ville være en skam ikke at se nogle af dem blive realiseret af DK-Hostmaster. Selvom man ikke taber kan man sagtens blive bedre!

 • 0
 • 0
#2 Jonas Finnemann Jensen

Fedt at DK-Hostmaster fortsætter med at administrerer dk domænet... Men hvorfor skulle det overhovedet i udbud... Hvad det ikke bedre om en offentlig instans varetog fordelingen af domæner.

Det er jo ikke et område hvor vi ønsker innovation så som domain tasting, billigere domæner, etc... -Nej, tak!

 • 0
 • 0
#5 Anders Gammelmark

uvished, måske endnu mere end med dotdk. Ingen ved om difo/dkhostmaster har tænkt sig at efterkomme nogle af de ønsker der er blevet nævnt. Jeg havde håbet på en ligeværdig udbudsrunde og ikke noget som det der er præsenteret her. At forudgodkende den ene part, og lade det være op den selvsamme part at kommentere og være med i udbudet er ren og skær galskab. Selvfølgelig vil de ikke fortælle noget godt om deres modpart og deres støtter. Desuden skulle de jo bare tale grimt nok så fik de deres vilje. Synd og skam da danmark kunne have nydt meget godt af fornyelse og nytænkning, noget vi normalt selv syntes vi er så gode til.

Jeg er meget skuffet, og jeg tror ikke fremtiden byder på noget nyt, hvorfor skulle de ændre på noget? "Deres" system er jo valgt - bare ikke som den bedste løsning (husk dette - dotdk vandt første runde fordi de præsenterede den bedste løsning)

Jeg håber virkeligt at dk-hostmaster gør sit bedste for at ændre på deres historik og tage imod kritik så vi alle kan få et sikrere TLD og et langt bedre system, helst det som dotdk kom med - kan i det ? det er jo bevist bedre.

 • 0
 • 0
#7 Niels Elgaard Larsen

==

Jeg undrer mig også, hvad sker der nu? Skal udbuddet gå om? Eller, skal DK-Hostmaster bare styre det for evigt?

Ikke evigt. 6-10 år.

Og det er vel derfor, at det skal i udbud. DIFO ved nok godt at de skal ændre nogle ting.

IPv6 på .dk skal nok komme ret hurtigt, men desværre betyder det jo ikke, at der kommer IPv6 på vores internetforbindelser.

 • 0
 • 0
#9 Anonym

Overordnet er jeg græsk katolsk over hvem der vinder, men princippet i denne her sag er for mig uetisk.

Umiddelbart minder DIFO's opførsel sig som et pattebarn, der vræler til de får deres vilje.

Udbudsmæssigt undrer det mig hvorvist reglerne er overholdt.

Specielt denne ner:

videnskabsministeren har tidligere svaret, at DotDK skulle dokumentere en opbakning, som svarede til den, DIFO har i dag

Der er reelt en 'køb dansk' klausul, samt en 'monopoldannende klausul'.

For at illustrere det, så lad os antage at DIFO har, eller får 51% 'opbakning'.

Det vil medføre at ingen tilbudsgiver på noget tidspunkt ville kunne vinde udbudet, da der kun er 49% tilbage til resten.

Nu når DIFO har fået desavueret sin modstander, vil jeg opfordre til at man husker alle disse 'valgløfter'.

Som sagt er jeg ligeglad med hvem der skal varetage fremtiden, men jeg er lidt ked af at man har valgt en forretningsmæssigt uetisk partner.

 • 0
 • 0
#10 Andreas Bach Aaen

Jeg er glad for at sole registry modellen vandt. Pyt med om det er DK hostmaster eller dotDK. Først og fremmest så håber jeg, at IT & Telestyrelsen tager ved lære og laver et bedre udbud næste gang om måske 5 år. Brugerne er bestemt ikke lige glade med om modellen hedder shared eller sole-registry. At overlade dette til byderne har givetvis været den største brøler. Havde dette punkt været afklaret i en første runde, så kunne anden runde komme til at handle om teknik. DK Hostmaster skal nok oppe sig på teknikken. De ved at dette var et af deres svage punkter. Det må ikke ske ved næste udbud.

 • 0
 • 0
#12 Anonym

Ja, det er jo for dårligt at den som flest vil have, får tjansen... Katastrofe!

Du misforstår lidt hvad jeg skriver.

Jeg taler om udbudsmæssige principper, ikke et 'folketingsvalg'.

Hvorvist 'flest' vil have DIFO eller dotDK, kan jeg ikke udtale mig om, og det tror jeg heller ikke der er nogen der kan.

Det man læser i medierne er dem der råber højst.

Det er, i mine øjne, ikke nødvendigvis et udtryk for flertallets holdning.

Jeg har indtrykket af, at en del støtter til dotDK ar 'trukket sig', ikke fordi de ikke støtter, men fordi de ikke gider være med i medier og dertilhørende smædekampagner.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere