Dorte Toft: Tinglysnings-forsinkelser koster en kvart milliard om måneden

De mange forsinkede sager i Digital Tinglysning koster hvert måned danskerne 244 millioner kroner ekstra i renteudgifter. For de penge kunne der ansættes 6.000 medarbejdere til at løse problemet.

Mange danskere, der siden september har forsøgt at købe eller sælge ejendom, er blevet ramt af de massive forsinkelser, der har præget det nye digitale tinglysnings-system. Det koster ekstra renteudgifter for hver dag, tinglysningen af et pantebrev ligger stille i bunkerne.

It-bloggeren Dorte Toft har med hjælp fra en økonomisk kyndig læser forsøgt at give et bud på, hvad forsinkelserne løber op i af ekstra renteudgifter, og resultatet ender på 244 millioner kroner - hvert eneste måned. Beløbet er beregnet ud fra antallet af sager i den store tinglysningspukkel, der er blevet bygget op siden systemet blev taget i brug i starten af september.

Et typisk salg af en ejendom, der ligger stille på grund af tinglysnings-problemerne, koster således sælgeren 5.000 kroner om måneden netto i uforudsete renteudgifter.

Den anslåede samlede ekstraomkostning på 244 millioner kroner om måneden skal ses i forhold til den halve milliard kroner, hele projektet med at digitalisere tinglysningen har kostet. Et andet interessant regnestykke viser, at der for den knap kvarte milliard kroner, bankerne anslået tjener ekstra hvert måned, kunne der på papiret ansættes 6.000 nye medarbejdere til at hjælpe med at få mere fart på tinglysningen.

Beregningerne af ekstra renteudgifter medtager dog ikke den positive effekt, den digitale tinglysning har haft for alle dem, som ikke er blevet ramt af forsinkelserne. Går et pantebrev glat igennem den digitale proces, tager det i dag kun få sekunder, mod typisk 10 dage dengang tinglysningen var papir-baseret.

I dag fredag behandler medarbejderne i Tinglysningsretten fuldmagter fra 5. januar - og har dermed næsten indhentet det store efterslæb, der var i efteråret - mens andre typer af manuel sagsbehandling kun er nået til november- eller oktober-dokumenter. Værst ser det ud for 'matrikulære ændringer', hvor det er sager fra 2. oktober, der ordnes nu.

Alle børnesygdomme i systemet skulle være væk nu, ligesom der efter nytår blev ansat flere sagsbehandlere, hvilket giver mulighed for kortere behandlingstid. Tinglysningsretten har dog anslået, at puklen af sager først vil være væk til sommer.

Se regnestykket på Dorte Tofts blog via fanebladet eksterne links herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Hans Schou

Arbejder du hos tinglysningen i Holstebro, og er sneet inde, som kommer jeg gerne og skovler dig fri, giver din bil starthjælp, kører dine børn i skole og find-selv-på-noget. Eneste modydelse at du lige lader min tinglysning komme forrest.

  • 0
  • 0
#2 Morten Lintrup

Lur mig om ikke det i grunden kommer meget belejligt for en del politikere, at bankerne således er sikret betydelige ekstra indtægter i en presset periode uden at det løber på hverken skatten eller finanserne?! - Samtidig er det i grunden utroligt, at netop tinglysningsområdet, der så sandelig ikke arbejdede i tigertempo tidligere, sander helt til i forbindelse med digitaliseringen.

  • 0
  • 0
#4 Anders Gregersen

Som alle andre offentlige it projekter så ender regningen kun ét sted, os skatteborgere. Ok, denne gang er det så boligkøbere som virkelig bliver rendt over ende til stor glæde for den finansielle branche. Og hver sker der lige med de ansvarlige og hele den projekt model for hvordan det offentlige driver projekter på? Bl.a. har CSC jo tydeligt lært at spille spillet.

Hvor mange gange kan vi passivt se på at de spilder vores hårdt tjente penge på en sådan respektløs måde?

Det er jo helt urimeligt at nogle få borgere får en regning der overstiger projektbudgettet og at både politikere og tinglysning ikke mener at der er noget problem. Staten bør træde ind og godtgøre staklernes tab. (Jeg står ikke selv i situationen, men har valgt at udskyde boligkøb indtil der er styr på det igen)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere