Dong Energy: Print på begge sider og spar et ton CO2

Dong Energy's it-afdeling fik en bunden opgave: Spar, hvad der svarer til et ton CO2 pr. medarbejder på et år. Virtualisering og dobbeltsidet print var blandt de konkrete tiltag.

Det hele startede med, at administrerende direktør Anders Eldrup på tv sagde, at Dong Energy ville spare mindst et ton CO2 pr. medarbejder. Den opgave tog koncern it-direktør Michael Moesgaard på sig

»Vi måtte erkende, at vores samlede strømforbrug til it svarede til 3.700 husstandes elforbrug. Så med en vis ret kunne vi sige, at vores godt 5.000 medarbejdere bruger mere it-strøm på arbejde, end de og deres familier gør derhjemme,« siger Michael Moesgaard.

En Gartner-benchmark af lignende virksomheders it-afdelinger placerede generelt Dong Energy pænt i det grønne felt, men for energivirksomheden var det magtpåliggende at komme endnu højere op på det grønne it-barometer.

Det gennemsnitlige desktop-strømforbrug lå således tæt på minimumsværdien, hvorimod elmålerne i Dong Energys datacentre drønede rundt som løbske karruseller.

»Det måtte vi naturligvis gøre noget ved. Forklaringen er blandt andet, at vi som fusion af seks selskaber har haft mange systemer med den samme grundlæggende funktionalitet liggende både tre, fire og fem gange,« forklarer Michael Moesgaard.

Så efter en voldsom konsolidering af it-systemer sammen med et stort virtualiseringsprojekt ligger Dong Energy nu også i dukse-feltet hvad angår datacenterets elforbrug.

Fik udryddet overflødige print
Et andet indsatsområde har været at forlænge levetiden på alt desktop-udstyr, ligesom hele printer-infrastrukturen har fået en overhaling. Små lokale printere er erstattet af en central printløsning, hvor medarbejderne skal bippe deres id-kort igennem en vilkårlig printer for at få spyttet papirerne ud.

»Vi kan se i printkøen, hvor meget medarbejderne sender til print ? og aldrig henter. Det giver et mærkbart lavere papirforbrug , samtidig med at vi nu har sat alle printere op til som standard at printe på begge sider af papiret,« siger Michael Moesgaard og henviser til ordsproget om de mange bække små.

Endelig har Dong Energy oprustet på de virtuelle mødefaciliteter for at skære ned på den livlige trafik mellem virksomhedens forskellige lokaliteter. Mødelokaler med telefon-skildpadder, videokonference-lokaler og en decideret telepresence-løsning fra Tandberg skal således skære en god bid af de mere end 4,5 millioner kilometer, medarbejderne hidtil har kørt i firmaets tjeneste hvert år.

Det samlede resultat er foreløbigt, at it-afdelingens interne tiltag har sparet et halvt ton CO2 pr. medarbejder, hvortil kommer diverse miljøprojekter i resten af Dong Energy, hvor it kan hjælpe energiselskabet med at blive endnu grønnere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Hans-Kristian Bjerregaard

Sjovt at der lige er dobbeltprint der er overskriften når det er de andre tiltag der er de mest effektive (datacenter og medarbejder registrering af print) som jeg ser det.

Desuden ved jeg at Panum også kørte et forsøg med dobbeltprint men det blev ingen success da besparelsen i papir slet ikke opvejede den meget ekstra slid der kom på de dyre og avancerede printere så vi må se om DONG når samme konklusion om noget tid når deres printere skal skiftes.

  • 0
  • 0
#2 Deleted User

Papir, er i det store hele CO2 neutralt - men naturligvis kræves lidt energi - og dermed CO2 - til at lave papiret. Hvis formålet er, at spare CO2 - så skulle man kunne få en leverandør, der køber strøm baseret på vindmølleenergi i stedet. Derved kan sandsynligvis opnås langt mere end en halvering. Og der kan bruges det papir, som man vil.

  • 0
  • 0
#3 Hans Schou

Det forekommer mig at DONG kunne spare endnu mere, ved slet ikke at printe noget. Kommunerne kalder det "at de er blevet digitaliseret", men det betyder reelt blot at man selv skal printe en formular ud, og så håndskrive den.

En anden og bedre mulighed var at købe endnu mere papir, som ved forbrænding afgiver CO2, og så grave det ned i et dybt hul, og dermed gemme det potentielle CO2-udslip af vejen. På den måde kommer der endnu mindre CO2 ud i atmosfæren. Inden jeg bliver skamrost for dette "fremragende" forslag, må jeg lige røbe at det var en eller anden professor der fandt på det. (eller var det kun en "assistant professor", jeg husker det ikke lige)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere