DONG: Drop de store forkromede it-projekter

Der skal ske et alvorligt skifte i mindsettet, hvis virksomhederne skal trække sig selv ud af it skandalernes dyre sump. Det mener hovedarkitekt for et nyt projekt i DONG.

Hvis virksomheder og organisationer i fremtiden skal undgå store it skandaler med de dertilhørende enorme udgifter, kræver det et generelt skifte i det mindset, som indtil nu har hersket.

Man skal stoppe med at prøve at forudse fremtiden gennem enorme, prangene og forkromede projekter til flere milliarder.

Det skriver ITU.

»Muren mellem it og forretningen skal rives ned, hvis it skal være en medspiller på højeste niveau i virksomheden. Samtidig skal it være med helt ude hos brugerne, så udviklingen tager afsæt i brugernes behov og ikke i højtravende strategier og it-projekter med alt for store armbevægelser, der er baseret på business cases, som man alligevel ikke kan forudsige,« siger Thomas Kastrup, Lead Enterprise Architect hos DONG Energy.

It bliver alene cost-orienteret

Han anfægter samtidig, at it-projekter igangsættes og styres udfra en tankegang om business cases og cost-benefit analyser i selskabernes øverste etager.

»Ofte er det kulturen og organiseringen, der spænder ben for at tænke it og teknologi ind i forretningen og idéudviklingen. It bliver set som et cost-center, hvor opgaverne skal løses så billigt som muligt,« siger Thomas Kastrup.

I DONG's afdeling Bio Energy & Thermal Power (BTP), har man iværksat programmet Smart Plant med en arbejdsgruppe i et "laboratorium". Her har de frie rammer til at eksperimentere, udvikle og afprøve it-løsninger.

Try and fail

Udviklingen af projekterne skal for det første trækkes ned til medarbejderne, som i sidste ende kommer til at sidde med dem. Ifølge ITU har man i mange år set it som udelukkende en udgift, som var nødvendig for at understøtte driften af virksomheden.

Men det advokerer Thomas Kastrup altså for, at man fjerner sig fra. Det skal være okay at fejle, for det giver erfaring på den længere bane. Og gennem sammenspil mellem medarbejderne og selve forretningen, skulle man gerne undgå, at man udvikler et kæmpe projekt, som i sidste ende ikke kan bruges af medarbejderne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Max Kjeldgaard

"""Udviklingen af projekterne skal for det første trækkes ned til medarbejderne, som i sidste ende kommer til at sidde med dem"""

Det er brugerne af de eksisterende systemer, der ved hvor forbedringer kan opnås, men efter introduktionen af "New public Management" er disse brugere kørt ud på et sidespor, og fastlæggelsen af specifikationerne er forsvundet opad i organisationernes "himmelblå".

Anbefaling: Se Charlie Chaplinfilmen "Moderne tider".

  • 0
  • 0
#2 Jakob Dahl

Hvis man så også kan komme væk fra den tankegang at et system kan laves som et projekt der kan laves færdigt og afleveres til drift og så skal der ikke laves mere på det ville det være fint. Det skal udvikles i hele sin levetid og det sidste sprint før man slukker vil så være at aflevere data til det der skal tage over.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere