Domstolsstyrelsen frifundet for it-kaos i Digital Tinglysning

27. maj 2019 kl. 13:032
Domstolsstyrelsen frifundet for it-kaos i Digital Tinglysning
Illustration: Bygningsstyrelsen.
500 borgere har kørt en sag mod Domstolsstyrelsen for tab, de angiveligt har lidt som følge af problemer med Digital Tinglysning. I dag afgjorde Østre Landsret sagen til styrelsens fordel.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Østre Landsret har mandag frifundet Domstolsstyrelsen i en klagesag om Digital Tinglysning.

Det skriver Danmarks Radio.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da tinglysningen i 2009-2010 blev digitaliseret, virkede systemet i første omgang ikke, og op mod 50.000 mennesker kunne derfor ikke tinglyse deres bolighandler.

Det førte ifølge Danske Boligadvokater til betydelige tab på samlet set omkring en halv milliard kroner, og derfor gik 500 borgere sammen i et gruppesøgsmål mod Domstolsstyrelsen.

Østre Landsret har dog afgjort, at Domstolsstyrelsen ikke kan stilles til regnskab for de fejl, der opstod i det dengang nye it-system, og borgerne har således tabt sagen.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
28. maj 2019 kl. 11:59

Tak for en god refleksion. Det er nok derfor at Staten næsten aldrig taber en sag, hvor ringe det end har været. Her kan man jo endda sige, at der er tale om inhabilitet. Så det kunne ikke være forventelig - der er dog også undtagelsesvis givet fri proces. Så sagsøgerne slipper for at betale de 3,2 mio kroner advokaterne = også jurister og inhabile kræver. Det har de øvrige skatteborgere så været med til at betale. Bonusserne er mig bekandt aldrig blevet tilbakaldt, hverken her eller hos Skat eller andre steder trods manglende opfyldelse af incentive.

Se også hele skandalen omkring ejendomsvurderingerne:https://skat-uret.dk/nyheder/2013-2019-ejendomsbeskatning.aspx

1
27. maj 2019 kl. 20:56

Dommerne har besluttet, at dommerne er udskyldige. Dommerne fra Tinglysningen skal ikke engang tilbagebetale den bonus de fik i forbindelsen med digitalisering af Tinglysningen, til trods for at projektet flere gange kørte af sporet. Indskanning af historiske dokumenter var lemfældig og mangelfuld, med det resultat at vigtige informationer er gået tabt.

Havde sagsøgerne vundet sagen, så skulle Den Digitale Tinglysning have betalt en halv milliard kroner i erstartning, og hvor skulle de få pengene fra? De kunne kun komme et sted fra: Skatteyderne. Det vil så sige os andre, der ikke har lidt et tab, og vi er så dommerne taknemmelige for, at de ikke har tynget os med den byrde, for deres egen uduelighed.

Spøg til side: Hvordan skal lignende projekter i Domstolsstyrelsen fremover styres?