Domstolsstyrelsen erkender elendig risikovurdering af Digital Tinglysning

18. december 2009 kl. 06:591
Interview: Direktøren for Domstolsstyrelsen erkender, at man har undervurderet opgaven med digitalisere tinglysningssystemet, og styrelsen havde ikke forudset de langsigtede konsekvenser for forbrugerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sagsbehandlingen er meget længere end forudset, og omfanget af papirfuldmagter og engangsopgaver langt større end antaget. Domstolsstyrelsens direktør, Adam Wolf, erkender, at risikovurderingen ikke var god nok, da styrelsen planlagde det nye digitale tinglysningssystem.

»På it-siden har risikovurderingen gået på datakonvertering og selve driftsstabiliteten. Jeg erkender blankt, at der ikke var nogen risikolog på scanningsløsningen. Den var jo testet, så hvorfor testen ikke fangede fejlene, ved jeg faktisk ikke,« siger Adam Wolf.

Han mener ikke, at bunken havde vokset sig så stor, hvis scanningen af fuldmagter havde fungeret fejlfrit. De medarbejdere, der skulle håndtere systemet fra 8. september, sad indtil 1. september og behandlede papirsager i det gamle system. Konkret betyder det, at kun halvdelen af de ugentlige tinglysninger går igennem.

Hvad kan forsvare, at man overhovedet tager risici i et samfundsvitalt it-projekt, som koster almindelige mennesker store tab måned for måned, hvor det ikke fungerer?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi havde ikke forudset, at disse fejl ville opstå, og at de ville få så store og langsigtede konsekvenser for forbrugerne.«

Hvilken kompensation kan de borgere, der har penge i klemme som følge af jeres fejlvurdering, forvente?

»Jeg kan ikke tage stilling til erstatning. Det er et politisk spørgsmål.«

Hvilken konsekvens får problemerne for leverandøren?

»Kontrakten indeholder forskellige sanktionsmuligheder. Leverandøren har ydet konpensation for forsinkelsen. Men efter driftsstart har vi koncentreret os om, at betalingen for systemudviklingen først forfalder fuldt ud, når det, vi har bestilt, er leveret.«

Bliver der tale om voldgift?

»Nej, det tror jeg ikke. Det er selvfølgelig altid konfliktfyldt, når man har udeståender, men som helhed har angrebsvinklen været konstruktiv.«

Adam Wolf understreger, at det ikke var en mulighed at blive på den gamle platform:

»Vi havde et system, som med nød og næppe hang sammen og medarbejdere, der var på vej på pension. Mange havde jo fået fratrædelsesordninger, fordi vi fra den ene dag til den anden skulle reducere med 200 medarbejdere og dermed spare statskassen for 100 millioner kroner årligt.«

Læs hele interviewet i Nyhedsmagasinet Ingeniøren fredag - eller log på ing.dk og find artiklen i avisarkivet.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. december 2009 kl. 09:58

Ved I hvad, kære domstolsfolk: CSC danser efter jeres pibe.

I har siddet der allerøverst i elfenbenstårnet og lavet top-down planlægning på et gigantisk big bang IT-projekt samtidigt med at I har afskediget hundrevis af medarbejdere og iøvrigt er flyttet til Hobro.

Det er naturligvis gået galt, bare superærgeligt at det er de borgere, der ikke kan få tinglyst køb/salg af fast ejendom, der betaler for skaden og ikke jer.

Det her bavl om risikovurderinger og test viser bare hvor misforstået jeres tilgang stadigvæk er.