Teleselskaberne skal fortsat udstyre copyright-advokater med kundedata, når de kommer med IP-adresser på potentielle pirater.
Det har Retten ved Frederiksberg i dag afgjort.
Både Telia og Telenor har udfordret de specialiserede copyright-advokaters ret til at bruge de såkaldte editionskendelser til at få udleveret kundedata på personer, der knyttes til IP-adresser, som angiveligt er blevet brugt til at hente eller dele copyright-beskyttet materiale.
Kundedata bruges efterfølgende til at sende breve til borgere og opkræve erstatning – med truslen om, at borgeren ellers bliver slæbt i retten.
»Det er jo bemærkelsesværdigt, at vi kan have en offentlig debat omkring, hvilke informationer vi som teleselskab skal/ikke skal oplyse til politiet, så de kan bekæmpe alvorlig kriminalitet - mens advokatfirmaer uden videre kan få en dommerkendelse på, at vi skal udlevere tusindvis af navne og adresser,« siger juridisk direktør i Telenor Danmark Mette Krüger Eistrøm i en meddelelse om dommen.
»Hensigten med bestemmelsen om udlevering er, at man skal føre en sag ved domstolene, men det sker aldrig i de her sager, og den "bøde", som findes i brevene til vores kunder, er heller ikke blevet prøvet,« fortsætter Mette Krüger Eistrøm.
Behov for afvejning
Men den betragtning var de tre dommere på Frederiksberg ikke enige i.
»Med henblik på at give rettighedshaverne mulighed for at kunne varetage deres interesser i anledning af ophavsretskrænkelserne, er teleudbyderne efter gældende dansk retspraksis blevet pålagt at udlevere oplysningerne, når det har været sandsynliggjort, at der har fundet en krænkelse af ophavsretten sted,« skriver retten i en meddelelse, der fortsætter:
»Retten fandt, at oplysningerne kunne være personfølsomme, og at der derfor skal ske en afvejning, hvori indgår hensynet til de omhandlede personer, krænkelsernes omfang og karakter og hvilke oplysninger, der er tale om at udlevere.«
Trumfer den enkeltes privacy
Omvendt lagde dommerne også vægt på, at omfanget af brud på copyrigt-lovgivningen er ‘betydeligt’ og involvere et meget stort antal IP-adresser. Dette blev ifølge dommerne støttet af statistiske oplysninger, herunder det skønnede tab for rettighedshaverne.
»Retten fandt, at rettighedshavernes interesse i at undersøge de omhandlede krænkelser herunder, hvem der står bag disse, derfor måtte veje tungere end den enkelte abonnents interesse i at beskytte sin identitet. Dette gælder også, selv om der måtte være enkelte abonnenter, som kun i mere begrænset omfang har deltaget i krænkelsen.«
Hos Telenor overvejer man nu, om dommen skal ankes til landsretten.
»Vi skal tage stilling til, om vi ønsker landsrettens stillingtagen til, hvad der er vigtigst: Borgernes ret til beskyttelse af persondata eller kommercielle interesser,« oplyser Mette Krüger Rasmussen.
Hele dommens begrundelse kan læses her.
Opdateret 15:00 med kommentar fra Telenor.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.