Domstol: Telelogning er ulovligt i EU

Ifølge EU-Domstolen er det i strid med de fundamentale menneskerettigheder i EU-forfatningen systematisk at logge telefonopkald og internettrafik.

Den danske logningsbekendtgørelse, som pålægger teleselskaber og internetudbydere at registrere borgernes telefonopkald og internettrafik, er i strid med de fundamentale menneskerettigheder i EU's forfatning.

Det vurderer én af EU-Domstolens ni generaladvokater Cruz Villálon i en vurdering af en sag om lovligheden af det EU-direktiv, som har pålagt EU-medlemslandene at logge teledata.

Ifølge Cruz Villálon er direktivet en alvorlig krænkelse af borgernes ret til privatliv. Samtidig er der ikke i selve direktivet udstukket retningslinjer for, hvordan de loggede data skal benyttes.

Eksempelvis er der ingen krav om, at de opsamlede data skal blive i det enkelte medlemsland, eller hvor længe dataene må opbevares. Disse krav er det i stedet op til de enkelte medlemslande at definere, og det er i strid med forfatningen, fordi indskrænkelser i rettighederne skal være underbygget af EU-lov.

Generaladvokaten anbefaler derfor, at direktivet suspenderes, indtil der er lovgivet på området i EU.

Læs hele generaladvokatens vurdering af sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Mogens Ritsholm

Der er også andre mærkværdigheder i direktivet. F. eks. forpligter man teleselskaber til at logge e-mail, selv om e-mail ikke er en teletjeneste.

Men i Danmark er vi med sessionslogning gået endnu videre. Der er ikke krav om sessionslogning i Direktivet og heller ikke i den danske lov fra 2002.

Den nye justitsminister burde bringes i samråd om dette spørgsmål, der også kan forelægges folketingets ombudsmand til afgørelse.

Ombudsmanden kan ikke behandle love, men han kan godt behandle forvaltningen af bemyndigelsen fra en lov i form af f.eks. logningsbekendtgørelsen.

Det er klart misbrug af hjemmelen, som det også fremgik af flere af de oprindelige høringssvar til logningsbekendtgørelsen.

 • 22
 • 0
Henrik Secher Jarlskov

Det varer sikkert ikke længe inden at den gode Hr. Cruz Villálon bliver overvåget lidt ekstra fra NSA/GCHQ... En mand der begynder at snakke om ting som menneskerettigheder er jo farlig at have til at gå rundt på fri fod. Den slags holdninger hører jo slet ikke hjemme i dagens samfund, hvor overvågning er den eneste måde vi kan holde de onde terrorister fra døren!

... Ironi kan være anvendt :)

 • 15
 • 0
Kristian Sørensen

Dengang "lognings bekendtgørelsen" mv. blev indført, manglede der ikke advarsler og påpegninger af det juridisk betændte i en sådan systematiseret masseovervågning.

Den blev derfor udarbejdet og vedtaget i ond tro.

Nu hvor domstolen har talt, går jeg udfra at de embedsmænd der udarbejdede bekendtgørelsen og de medlememr af Folketinget der stemte den igennem, kan imødese en straf?

Hvad er strafferammen for "forbrydelser mod befolkningens menneskerettigheder"?

 • 17
 • 0
Finn Christensen

Hvad er strafferammen for forbrydelser mod befolkningens menneskerettigheder?

VK er pt. ikke ved roret og efterfølgeren Morten Bødsgaard er allerede smuttet, samt den nye kan ikke hænges op på det... såååå ?

Vores folkevalgte har jo en forbavsende træghed mht. at erkende fejlbarlighed, så de har det fint med at undersøge og frifinde sig selv (hmmmm inhabil). Tilmed selv om personer bliver grebet med hele hånden nede i kagedåsen... ja selv om det vises for hele folket i primetime, så har man en go' forklaring i morgen... http://www.b.dk/politiko/df-hiver-vilhelmsen-i-nyt-samraad-om-omstridt-m...

Tilsvarende gælder for rådgiverne - både de ansatte samt en evt. indkøbt spindoktor.
Den helt basale grundreglen i hovedparten af offentlig virksomhed - menneskeligt at fejle, men det er ikke kønt at se på, så det eksisterer måske et eller andet sted men ikke her :)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere