Domstol: Ret til at blive glemt på Google gælder ikke udenfor EU

24. september 2019 kl. 13:323
Domstol: Ret til at blive glemt på Google gælder ikke udenfor EU
Illustration: bigstock.
Søgemaskiner behøver ikke fjerne følsomme personoplysninger i lande uden for EU.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google behøver ikke følge EU's persondataforordning uden for Europa, når det handler om retten til at blive glemt. Sådan lyder EU-domstolens afgørelse ifølge den britiske avis The Guardian.

Retten til at blive glemt blev nedfæstet af EU-domstolen i 2014. Dengang afgjorde domstolen, at Google skal slette »utilstrækkelige, irrelevante eller ikke længere relevante« data fra sine resultater, når en EU-borger anmoder om det.

Ingen forpligtelse uden for EU

Tirsdag afgjorde domstolen så, at der i henhold til EU-lovgivningen ikke er nogen forpligtelse for en søgemaskine til at udvide kendelsen fra 2014 ud over EU-landene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Domstolen tilføjede imidlertid, at en søgemaskineoperatør skal træffe foranstaltninger for at sørge for, at internetbrugere uden for EU ikke kan finde disse oplysninger.

»Balancen mellem retten til privatliv og beskyttelse af personoplysninger på den ene side og informationsfriheden for internetbrugere på den anden side vil sandsynligvis variere markant rundt om i verden,« skriver domstolen i sin beslutning.

Tillige mener domstolen, at retten til at blive glemt ikke er en 'absolut' ret.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
25. september 2019 kl. 13:25

Søger normalt altid på en EU og en US Google (via VPN) når jeg skal finde info på personer, nogen der kender til en måde at gøre det som er nemmere? Er så irriterende man ikke kan finde alt relevant info på begge.

Nogen der har oplevet en region med mindst fjerning af search resultater?

2
24. september 2019 kl. 17:13

Google konto

Hvad har en Google konto med search at gøre?

EU domstolen siger bare at du (og EU) (intet med konto) ikke har juridisk mulighed for at sikre at retten til at blive glemt håndhæves uden for EU. dvs at Google skal sikre at hvis du har bedt om at blive slettet i deres search, så vil denne sletning juridisk kun gælde for search resultater foretaget inden for EU.

1
24. september 2019 kl. 15:44

...som har fået Google konto længe FØR Google fik datacentre i Europa kan ikke blive glemt fordi vi er oprettet på Googles servere i USA ??