Domstol: Britisk masseovervågning - afsløret af Snowden - overtrådte menneskerettigheder

Masseovervågningen fra det britiske kommunikationshovedkvarter, som Edward Snowden afslørede, var ulovlig, fastslår Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Edward Snowden afslørede i 2013, at det britiske Government Communications Headquarters (GCHQ) havde gang i projekter med omfattende overvågning.

Nu er kommunikationshovedkvarteret, der er en del af Storbritanniens udenrigsministerium, blevet dømt for brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det skriver Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en pressemeddelelse.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol konkluderede, at den britiske masseovervågning og indsamlingen af kommunikationsdata fra forskellige internetudbydere både er en krænkelse af retten til privatliv og retten til ytringsfrihed.

Dog vurderede domstolen, at det ikke var i strid med Menneskerettighedskonventionen, at de indsamlede informationer blev delt med andre regeringer, heriblandt USA.

Sagen var ifølge DR indbragt for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol af journalister, aktivister og menneskerettighedsorganisationer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Tom Paamand

... The Court found found that the procedure for ... foreign intelligence agencies was set out with sufficient clarity in the domestic law and relevant code of practice. In particular, material from foreign agencies could only be searched if all the requirements for searching material obtained by the UK security services were fulfilled. ... - om det så er en god forklaring, er dette vist hele begrundelsen.

  • 2
  • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

Tak for bud, Tom Paamand. Jeg vil ikke påstå, at jeg forstår det - står der ikke nærmest det modsatte, nemlig at en forudsætning for lovlig deling er, at det er lovligt indsamlet (nej, jeg er bestemt ikke jurist....)?

Men måske er det et spørgsmål om, hvordan man skal forstå den del af dommen. Måske er det ikke en overtrædelse af "Menneskerettighedskonventionen" - men af anden engelsk lovgivning? Måske betyder dommen ikke, at videregivelse ligefrem var lovlig - men at det falder under andre paragraffer?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere