En internetdatadrevet virksomhed har netop fået en dommers ord for, at de gerne må indsamle og benytte algoritmer på offentligt tilgængelige data, der kan samles fra for eksempel sociale medier, skriver BBC.
Konkret drejer det sig om LinkedIn, der havde frabedt sig, at virksomheden HiQ Labs indsamler åbne data fra LinkedIn. Disse data kan i princippet bruges således, at HiQ Labs algoritmer kan overvåge medarbejdere for at vurdere, om der er tegn på, at de gerne vil skifte job.
Men fordi algoritmerne benytter offentligt tilgængelige data, kan LinkedIn ikke gøre noget for at beskytte sine brugere mod scenarier som ovenstående, siger dommer Edward Chen fra San Francisco.
Derfor skal LinkedIn, ejet af Microsoft, nu fjerne alle tekniske hindringer, der kan gøre det sværere for tredjepartsvirksomheder at indsamle åbne data, fordi det kan skabe en skævvredet konkurrencesituation. Det har fået LinkedIn til at overveje at appellere dommen.
Chefen alarmeres ved mistanke om jobskifte-ønsker
Det er ikke, fordi HiQ Labs monitorerer alle LinkedIn-brugere. Men en gang hver anden uge scanner de de medarbejdere, som benytter sig af HiQ Labs ydelser.
HiQ Labs kalder sig selv en virksomhed, som tilbyder »talent management algorithm focused on people analytics and data science machine learning«, og som »en krystalkugle, der hjælper med at bestemme talenter, huller eller potentielle vendepunkter før de sker, og en platform til at vise, hvor og hvordan man skal fokusere sine anstrengelser«.
Det tolker LinkedIn som, at det vil kunne bruges som alarm til chefen. Hvis nogle af medarbejderne finpudser deres profil på LinkedIn, vil det kunne alarmere chefen med en meddelelse om, at vedkommende overvejer at søge væk fra virksomheden.
Og det mener LinkedIn er på kant med deres servicevilkår og et potentielt brud på den amerikanske lov om computerbedrag og misbrug, CFAA.
Tilgang og brug af åbne data skal ikke begrænses
Der var dommeren dog uenig i, fordi der er tale om offentligt tilgængelige data. Havde HiQ Labs benyttet sig af data, som alle ikke kan få fat på, var sagen en helt anden.
Dommeren mente ikke, at det vil være gavnligt med en potentiel præcedens-sag, som går ind og begrænser brugen af data, som ligger frit tilgængeligt på nettet.
Brugerne af LinkedIns eneste mulighed for at undgå denne monitorering er dermed at gøre deres konto privat.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.