Domæneklagenævn: E-mail tæller også i domænesager

14. oktober 2010 kl. 06:5910
En ny afgørelse i Domæneklagenævnet viser, at brugen af e-mail på et domæne kan være nok til at vinde en sag. Netop afvejningen mellem e-mail og webside har været heftigt diskuteret.
Artiklen er ældre end 30 dage

Har du et dk-domæne, som du kun bruger til e-mail, har en række afgørelser i Domæneklagenævnet tydet på, at et firma nemt ville kunne tage domænet fra dig.

Men en ny sag peger i en anden retning. Domænet n-tech.dk får lov at blive hos den nuværende registrant Bjarnebenn Fredsgaard, selvom virksomheden N Tech Aps gjorde krav på domænet. Også selvom Bjarnebenn Fredsgaard ikke havde noget offentligt indhold på websiden, men først og fremmest brugte det til e-mail-konti.

I en række klagesager det seneste halvandet år, blandt andet om domænerne Orango.dk og Eof.dk, har brugen af e-mail ikke vægtet højt nok til, at de oprindelige domæne-registranter fik lov at beholde domænet. I domæneloven står der nemlig, at udveksling af e-mails som regel sker mellem folk, der kender til hinanden, og at rådighed over et bestemt domæne derfor er vigtigere, hvis det skal bruges til en hjemmeside, som fremmede skal kunne finde frem til.

Den afvejning har fået mange it-kyndige op ad stolen. I de debatter, som DIFO og DK-Hostmaster har arrangeret, har der således altid været stærke meninger om, at brugen af på et domæne e-mail skal have mere vægt i afgørelserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Argumentet lyder, at det vil kræve en enorm indsats at skulle skifte en e-mail-adresse, man har brugt i mange år, fordi man i årenes løb har registreret sig med denne identitet et utal af steder på nettet.

Samtidigt vil en, der overtager domænet, uden problemer kunne modtage og læse al post til de tidligere e-mail-adresser på domænet.

Så sent som til Internetdagen 2010 i slutningen af september, brugte Svenne Krap fra Unix-foreningen DKUUG sin taletid på at få mere opmærksomhed om e-mail-problemet.

»Dem, jeg har talt med, som har et privat domæne, har købt det for at have en e-mail-adresse og en fast måde at komme i kontakt med andre på. Så jeg og DKUUG synes, at det er enormt vigtigt, at e-mail vægter meget højt,« sagde Svenne Krap, der også er medlem af DIFO's bestyrelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vurderer alle sager individuelt
Domæneklagenævnet har til debatarrangementerne afvist at komme med helt konkrete retningslinjer for, hvordan en afvejning mellem de forskellige måder at bruge et domæne på, vil ske.

Hver sag bliver vurderet individuelt, lyder forklaringen. Og i sagen om n-tech.dk var vurderingen altså, at Bjarnebenn Fredsgaard havde mest ret til domænet, selvom han slet ikke havde offentligt webindhold på domænet, og ikke havde haft det i mange år.

Domænet n-tech.dk blev registreret i 2002 af Bjarnebenn Fredsgaard, fordi han havde tænkt sig at starte et firma med det navn. Firmaet kom dog aldrig rigtigt i gear og blev ikke momsregistreret. Fem år senere kom et helt andet firma til verden med navnet N Tech Aps, men da dk-domænet er optaget, brugte firmaet N-tech.nu. Gennem domæneklagen ønskede firmaet så at kunne overtage n-tech.dk, som udadtil så ud som om, det ikke blev brugt.

I afgørelsen lægger Domæneklagenævnet dog vægt på de 11 tilknyttede e-mail-adresser, som bliver dokumenteret med et skærmdump af One.com's backend-system.

»Kan registranten af et domænenavn således dokumentere, at domænet i væsentligt omfang er blevet brugt til kommunikation via e-mails mellem eller for en større kreds af personer, vil dette således også være et moment, som skal indgå i interesseafvejningen,« skriver Domæneklagenævnet i afgørelsen.

Det trækker også op, at man ved Google-søgning har fundet et eksempel på, at en n-tech.dk-adresse er blevet brugt aktivt som e-mail-adresse.

Læs hele afgørelsen hos Domæneklagenævnet (pdf)

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. oktober 2010 kl. 08:39
  • "Det trækker også op, at man ved Google-søgning har fundet et eksempel på, at en n-tech.dk-adresse er blevet brugt aktivt som e-mail-adresse."

Jeg forsøger aktivt at begrænse brugen af mit domænes emailadresser på offenligt tilgængelige websider, som bliver crawlet af søgemaskiner. Desuden har jeg næsten fået elimineret Google-hits ved søgning på mit domænes emailadresser. Dette er for at forhindre spam.

Er mit domæne så mindre vigtigt at kunne beholde for mig, end n-tech.dk er for Bjarnebenn Fredsgaard?

3
14. oktober 2010 kl. 09:22

Nej, det er et spørgsmål om bevisførelse (eller hvad det hedder i et ankenævn).

Du kan sikkert fx finde folk på mailinglister, venner, din mor eller andre, der kan bevidne at de har brugt din mailadresse.

I de andre sager, hvor folk har påberåbt sig at bruge domænet til email, har de ikke sandsynliggjort at nogensomhelst har brugt deres emailadresse.

2
14. oktober 2010 kl. 09:19

Det korte svar må være: ja åbenbart :(

4
14. oktober 2010 kl. 09:24

Jeg forstår ikke hvad forskellen er mellem n-tech.dk sagen og eof.dk sagen. Blev eof.dk ikke også brugt til email? Er det afgørende at emailadressen er blevet registreret på et eller andet website?

5
14. oktober 2010 kl. 09:50

Forskellen er fx at adservo i eof sag overhovedet ikke har prøvet på at sandsynliggøre, at nogen bruger deres emailadresse.

Afgørelsen bemærker derimod at firmaet er registreret med en emailadresse fra et andet domæne.

6
14. oktober 2010 kl. 10:45

Kan registranten af et domænenavn således dokumentere, at domænet i væsentligt omfang er blevet brugt til kommunikation via e-mails mellem eller for en større kreds af personer, vil dette således også være et moment, som skal indgå i interesseafvejningen

Der skal åbenbart være en større personkreds, der benytter domænets e-mailadresser før det har vægt.

Det burde da være nok, at man har en aktiv e-mailadresse, som bliver benyttet i et større omfang og dermed er ens identitet - eventuel med en digital signatur eller offentlig krypteringsnøgle tilknyttet.

Med venlig hilsen Claus Agerskov, AgerCon

7
14. oktober 2010 kl. 11:23

Der skal åbenbart være en større personkreds, der benytter domænets e-mailadresser før det har vægt.

Argumentet er vist så-vidt-jeg-mener-at-kunne-huske-at-have-hørt-måske at hvis der er tale om en mindre personkreds, så er det specifikke domæne ligegyldigt, da det så burde være nemt nok for dig at oplyse kredsen om at du har skiftet e-mail-adresse.

8
14. oktober 2010 kl. 11:37

Med alle de domæne sager der har været i den seneste tid, skulle man måske til at overveje at genindfører co.dk domæner igen. og så kan firmaerne slæppe hinanden i retten nå de gør krav på hinandens domæner og så kan vi alm. dødelige leve i fred på dk domænerne.

9
14. oktober 2010 kl. 15:25

kan man ikke bare tage og sige ( lov mæssigt )

at ligesom med patnet loven ( sådan som jeg har forstået patent loven / varemærke loven eller hvad det nu hedder under et )

At hvis opfindelsen ( i det her tilfældet domænet ) ikke er sat i produktion inden er det 5 år ( syntes jeg og have hørt med patent )

så kan andre gøre krav på det ( i det her tilæfælde domænaet )

men måske burde det ikke NØDVENDIGVIS være 5 år for domæner

jeg syntes det er ok at man tænker på at ville starte et firma, men at man så ikke får gjort noget ved det aligevel, das der jo kan være mange grunde til at man ikke får gjort noget ved det...

bare min tanke

10
14. oktober 2010 kl. 16:18

Så hvis man får sat domænet i drift med email, men ikke nødvendigvis af de grunde domænet blev anskaffet til, så...?