Har du et dk-domæne, som du kun bruger til e-mail, har en række afgørelser i Domæneklagenævnet tydet på, at et firma nemt ville kunne tage domænet fra dig.
Men en ny sag peger i en anden retning. Domænet n-tech.dk får lov at blive hos den nuværende registrant Bjarnebenn Fredsgaard, selvom virksomheden N Tech Aps gjorde krav på domænet. Også selvom Bjarnebenn Fredsgaard ikke havde noget offentligt indhold på websiden, men først og fremmest brugte det til e-mail-konti.
I en række klagesager det seneste halvandet år, blandt andet om domænerne Orango.dk og Eof.dk, har brugen af e-mail ikke vægtet højt nok til, at de oprindelige domæne-registranter fik lov at beholde domænet. I domæneloven står der nemlig, at udveksling af e-mails som regel sker mellem folk, der kender til hinanden, og at rådighed over et bestemt domæne derfor er vigtigere, hvis det skal bruges til en hjemmeside, som fremmede skal kunne finde frem til.
Den afvejning har fået mange it-kyndige op ad stolen. I de debatter, som DIFO og DK-Hostmaster har arrangeret, har der således altid været stærke meninger om, at brugen af på et domæne e-mail skal have mere vægt i afgørelserne.
Argumentet lyder, at det vil kræve en enorm indsats at skulle skifte en e-mail-adresse, man har brugt i mange år, fordi man i årenes løb har registreret sig med denne identitet et utal af steder på nettet.
Samtidigt vil en, der overtager domænet, uden problemer kunne modtage og læse al post til de tidligere e-mail-adresser på domænet.
Så sent som til Internetdagen 2010 i slutningen af september, brugte Svenne Krap fra Unix-foreningen DKUUG sin taletid på at få mere opmærksomhed om e-mail-problemet.
»Dem, jeg har talt med, som har et privat domæne, har købt det for at have en e-mail-adresse og en fast måde at komme i kontakt med andre på. Så jeg og DKUUG synes, at det er enormt vigtigt, at e-mail vægter meget højt,« sagde Svenne Krap, der også er medlem af DIFO's bestyrelse.
Vurderer alle sager individuelt
Domæneklagenævnet har til debatarrangementerne afvist at komme med helt konkrete retningslinjer for, hvordan en afvejning mellem de forskellige måder at bruge et domæne på, vil ske.
Hver sag bliver vurderet individuelt, lyder forklaringen. Og i sagen om n-tech.dk var vurderingen altså, at Bjarnebenn Fredsgaard havde mest ret til domænet, selvom han slet ikke havde offentligt webindhold på domænet, og ikke havde haft det i mange år.
Domænet n-tech.dk blev registreret i 2002 af Bjarnebenn Fredsgaard, fordi han havde tænkt sig at starte et firma med det navn. Firmaet kom dog aldrig rigtigt i gear og blev ikke momsregistreret. Fem år senere kom et helt andet firma til verden med navnet N Tech Aps, men da dk-domænet er optaget, brugte firmaet N-tech.nu. Gennem domæneklagen ønskede firmaet så at kunne overtage n-tech.dk, som udadtil så ud som om, det ikke blev brugt.
I afgørelsen lægger Domæneklagenævnet dog vægt på de 11 tilknyttede e-mail-adresser, som bliver dokumenteret med et skærmdump af One.com's backend-system.
»Kan registranten af et domænenavn således dokumentere, at domænet i væsentligt omfang er blevet brugt til kommunikation via e-mails mellem eller for en større kreds af personer, vil dette således også være et moment, som skal indgå i interesseafvejningen,« skriver Domæneklagenævnet i afgørelsen.
Det trækker også op, at man ved Google-søgning har fundet et eksempel på, at en n-tech.dk-adresse er blevet brugt aktivt som e-mail-adresse.
Læs hele afgørelsen hos Domæneklagenævnet (pdf)

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.