Det er ikke bare intetanende kunder, der kan blive narret, når fup-webbutikker dukker op på et ellers tilforladeligt, dansk domæne. Systemet bag hjemmesiden Trustpilot, der i udgangspunktet har til formål at gøre det lettere for brugerne at spotte utilregnelige webbutikker, lader sig også narre, så fordækte foretagender ser ud til at have fået varme anbefalinger fra tilfredse kunder.
It-konsulent og indehaver af virksomheden EIT Henrik Bjørner har gennem de seneste måneder kortlagt, hvordan danske domæner, når de udløber, ofte bliver opkøbt af personer, der lader til at have en relation til Kina.
Og i flere tilfælde dukker der kort tid efter, og som tidligere beskrevet på Version2, fup-webbutikker op på domænerne, der skilter med billige mærkevare-produkter, men hvor brugerne nok skal regne sig selv som heldige, hvis de på et tidspunkt modtager så meget som et kopiprodukt.
Læs også: Kinesere på domæne-hugst i Danmark
Et af de senere eksempler på den slags er beskrevet i flere medier og handler om den tidligere konservative partiformand Lene Espersens ex-domæne. Via domænet bliver der tilsyneladende nu solgt Rayban-solbriller via noget, der ligner en fup-webbutik. Og dermed lukrerer butikken i princippet også på den tillid, brugere og søgemaskiner måtte have i forhold til det tidligere domæneindhold.
På Trustpilot kan folk give karakterer til eksempelvis web-butikker, så andre brugere kan se, hvorvidt butikken er tilregnelig eller ej. Men som systemet i dag er indrettet, kan sider, der netop ikke er tilregnelige, faktisk vise sig at have fået gode anmeldelser.
Det hænger sammen med, at anmeldelserne er bundet op på domænenavnet. Så hvis en ny ejer overtager et domæne, afspejler det sig ikke i forhold til de anmeldelser, der er skrevet ud fra det tidligere indhold på domænet. I stedet ser anmeldelserne nu ud til at vedrøre det nye indhold, som i flere af de tilfælde, Version2 har set, viser sig at være noget, der ligner et fup-foretagende.
Så selvom der er tale om nye domæneejere og et andet, lyssky indhold, reflekterer det sig ikke i anmeldelserne hos Trustpilot, hvor der i de tidligere anmeldelser stadig står sådan noget som 'Hurtig levering, billige priser og fine produkter!'.
»Når Trustpilot slår sig op på, at det er en ekstra sikkerhed for dig, så burde de jo også have styr på sikkerheden, og det mener jeg ikke, de har. Der er i hvert fald for mange fejl, som det er nu.«
Henrik Bjørner mener, det vil være simpelt for den store virksomhed at løse problemet. Eksempelvis ved at sætte et system op, som automatisk holder øje med, om domæner hos Trustpilot skifter registrant-info. Og skulle det være tilfældet, så eventuelt manuelt gennemgå siderne for at se, om indholdet stadig er aktuelt i forhold til de anmeldelser, der er blevet givet.
»De må næsten være opmærksomme på problematikken. Jeg har ikke noget bud på, hvorfor de ikke har fikset det. Det tog mig selv en aften af undersøge problemets omfang.«
Derudover mener Henrik Bjørner, at Trustpilot også har et ansvar over for de forbrugere, der skriver en anmeldelse. Han påpeger, at mange lægger navn og profilbillede til domæner, der kan ende med at facilitere en fup-webbutik engang i fremtiden.
Hos Trustpilot erkender kommunikationschef Mathilde Lykke Bülow, at det kan være problematisk, når et domæne får ny ejer.
»Det er afgørende for Trustpilot, at forbrugerne kan stole på de anmeldelser, der er på vores community. Vi har et dedikeret team, der konstant arbejder på at sikre, at anmeldelserne er retvisende, og at vores retningslinjer bliver overholdt. Det er en nyere problemstilling, at domæner bliver overtaget, når de udløber og brugt til falske webbutikker. Det er noget, vi tager meget alvorligt, og vi vil se nærmere på omfanget af problemet, og hvordan vi kan komme det til livs,« skriver hun i en mail.
Minister bruger Trustpilot
Kort før jul blev erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) interviewet i forbindelse med DR’s forbrugermagasin Kontant om netop fup-webbutikker. Han blev spurgt om, om han selv føler sig tryg ved at handle på nettet.
»Nogenlunde er jeg. Men ellers går jeg ind en gang imellem og finder det der Trustpilot. Og så ser jeg på, om andre har handlet der. Det synes jeg er en meget god regel. Altså om det er sådan et firma, som ingen andre har prøvet, eller er det et sted, hvor man kan se, der har været masser, der har været inde og kigge på det,« svarede ministeren og tilføjede:
»Hvis der er masser, der har været inde og prøve det før, og endda også anmeldt det, så kan man være nogenlunde sikker. Det synes jeg, er en god tommelfingerregel, man kan bruge som forbruger.«
Henrik Bjørner mener da heller ikke, eksempelvis Trustpilot generelt er direkte misvisende, men der er altså nogle ting, der bør rettes op på.
»I de fleste tilfælde kan man nok godt stole på de ting, folk skriver på Trustpilot,« siger han.
Version2 forsøger at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen til, om ministeren har nogle forslag til at komme problemet med fup-webbutikker til livs - også set i lyset af, at altså heller ikke anmeldelserne på Trustpilot nødvendigvis tager højde for falske forretninger.