Dokumentkrig får international opmærksomhed

Slagsmålet i Danmark om hvorvidt det offentlige skal anvende et eller to åbne dokumentformater har også fået opmærksomhed i udlandet.

Folketinget skal om kort tid beslutte, om de offentligt ansatte i fremtiden skal bruge et eller to åbne dokumentformater i forbindelse med udveksling af dokumenter i det offentlige.

Stort set alle er enige i det fornuftige i at vælge dokumentstandarden ODF som åbent dokumentformat i det offentlige, så det reelle spørgsmål er, hvorvidt Microsofts bud på et åbent dokumentformat Office Open XML også skal ophøjes til national standard.

It- og Telestyrelsen er kommet med et oplæg til Folketingets medlemmer, der foreslår, at både ODF og OOXML gøres til standarder i det offentlige. Denne beslutning har dog fået en hård medfart fra både konkurrenter til Microsoft og forskellige interesseorganisationer.

Den heftige diskussion er også nået til udlandet og den europæiske samarbejdsorganisation for integration af it-systemer (ECIS), der er meget skeptiske over for valget af Microsofts OOXML som åben standard. Det skriver Børsen.

»Hvis Danmark vælger OOXML, vil resultatet være, at det offentliges indkøbere bliver låst fast til Microsoft-produkter,« advarer advokat Thomas Vinje, der er talsmand for ECIS til avisen.

Thomas Vinje peger blandt andet på, at OOXML efter hans opfattelse ikke er en rigtig åben standard, hvor udviklingen af formatet er sket i åbenhed, men udelukkende har fået sin position i kraft af sin markedsudbredelse.

Beslutningen om at vælge begge formater får dog støtte fra den internationale sammenslutning, Initiative for Software Choise (ISC), der i et brev til videnskabsminister Helge Sander har anbefalet at holde fast i dobbeltdokumentbeslutningen. Ifølge Børsen har organisationens europæiske leder Hugo Luerders blandt andet skrevet:

»Vi anbefaler kraftigt, at der er konkurrence mellem flere standarder for at fremme innovationen og sikre, at forbrugerne får den bedste valgmulighed inden for software.«

Han langer desuden voldsomt ud efter den rapport som Copenhagen Economics og Copenhagen Business School har udarbejdet, der konkluderer, at ODF ikke vil få en chance, hvis også OOXML gøre til officiel standard. Rapporten mangler efter Hugo Lueders opfattelse »grundig økonomisk analyse.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Klavs Klavsen

Når nu i fortæller om diverse parter der er for/imod OOXML som offentlig standard/del af en dobbeltstandard - ville det måske have været "smart" at undersøge hvem der siger hvad, og hvad deres baggrund "kunne" være for det.

Har forfatterne fra Copenhagen Economics/business scool måske nogen økonomisk interesse i sagen? Har Initiative for Software Choice det måske? - iflg. blandt andet: http://www.jefallbright.net/node/718 så er "Initiative for Software Choice" et initiativ, sponsoreret af Microsoft (en google på: "Initiative for software Choice" microsoft giver mange hits med påstande herom).

Det ville klæde jer at afdække sådanne sammenhænge.. og det burde jo egentlig også være en god histore, eller har jeg misforstået hvad journalistik handler om?

 • 0
 • 0
#5 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det ville klæde jer at afdække sådanne sammenhænge.. [...] eller har jeg misforstået hvad journalistik handler om?

Næeh - det tror jeg faktisk ikke.

Det kan jo undre, at:

Når Microsoft får udarbejdet en rapport af et konsulentfirma, der konkluderer noget der gavner Microsoft, så beskyldes konsulentfirmaet for at være amatører og for at være i lommen på Microsoft.

Når OSL får udarbejdet en rapport af et konsulentfirma, der konkluderer noget, der gavner OSL, så beskyldes konsulentfirmaet for ... ja ... ingenting?

[Dammit, min kolde tyrker holdt kun 8 dage :o( ]

 • 0
 • 0
#7 Leif Lodahl

Hvem er ISC ? Kig en gang på medlemslisten ! Et dansk firma, som hedder Daneware ?

Lav så en simpel søgning på Google. Der findes ikke noget dansk firma med det navn. Derimod findes der et britisk selskab, som i øvrigt er MS business partner.

HVor troværdigt er det lige ?

 • 0
 • 0
#8 Jesper Lund Stocholm Blogger

HVor troværdigt er det lige ?

At en Microsoft-partner er medlem af en organisation, der - åbenbart - er startet af Microsoft og udtaler sig positivt om OOXML?

Det er vel lige så troværdigt som at ECIS - et medlem af Open Document Format Alliance - udtaler sig negativt om OOXML?

Eller lige så troværdigt som at OSL bestiller et notat om dokumentstandarder fra CBS, der konkluderer - hurra - noget fordelagtigt for ODF?

Skal vi ikke sige, at det så står 1-1 og så droppe mudderkastningen fra nu af?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere