Dokumentformatkrigen raser videre på Christiansborgs gange

Konkurrencestyrelsens anbefaling af at køre videre med to åbne dokumentformatstandarder ændrer ikke meget i skyttegravskrigen mellem de to fronter. Nu er det it-ordførerne, der skal påvirkes.

Konkurrencestyrelsens anbefaling af både ODF og OOXML som det offentliges åbne stardarder bliver ganske forudsigeligt udlagt som en sejr for Microsofts OOXML og et nederlag for ODF.

Sejren henholdsvis nederlaget er dog ikke mere definitiv, end at forsøgene på at påvirke politikernes endelige beslutning i slutningen af året nu blot rykker ind på Christiansborgs gange.

Formanden for foreningen af Open Source-leverandører Morten Kjærgaard sagde tirsdag til Version2, at en anbefaling af begge standarder ?hverken vil sikre åbenhed eller interoperabilitet, og vil være en ualmindelig dårlig beslutning for konkurrencen.«

Den udlægning holder han efter offentliggørelsen naturligvis fast i, og kalder derudover de 155 sider for 'de spildte muligheders rapport':

»Rapporten er en ommer, fordi den ikke forholder sig konkluderende til de præmisser, den selv lægger for dagen. Det er grænsende til ansvarsforflygtigelse og simpelthen for tyndt,« lyder det fra Morten Kjærgaard, der dog ikke ser slaget som tabt.

»Jeg er glad for, at det er politikerne og ikke Konkurrencestyrelsen, der skal træffe den endelige beslutning. Jeg noterer mig, at rapporten kommer med en lang række gode observationer, men fuldstændig undlader at drage de logiske konsekvenser. Det er vanvittig defensivt at sende hele aspektet med Microsofts totale dominans på markedet videre til Bruxelles med en begrundelse om, at lille Danmark alligevel ikke kan gøre nogen forskel,« siger Morten Kjærgaard, der drager en parallel til miljødiskussionen i 1980'erne, hvor Danmarks enegang på miljøområdet rent faktisk viste sig at gøre en forskel.

Messerschmidt: Selvmodsigende
På det område er Morten Kjærgaard helt på linje med Dansk Folkepartis nyvalgte EU-parlamentariker Morten Messerschmidt, der også undrer sig over, hvordan rapportens observationer kan lede til anbefalingen af to standarder.

»Det er selvmodsigende og mærkeligt, at Konkurrencestyrelsen ender med at anbefale et produkt (OOXML og Microsofts Office-pakke, red.), som man samtidig har beskrevet som problemfyldt blandt andet på grund af manglende interoperabilitet,« siger Morten Messerschmidt, der samtidig understreger, at han ikke har noget imod Microsoft, men blot ser et problem i den manglende konkurrence.

Microsofts danske direktør for strategi og politik, Jacob Schaumburg-Müller, kan ikke genkende Morten Messerschmidts udlægning af rapporten:

»Jeg konstaterer, at Morten Messerschmidt nu også tror, at han er klogere end Konkurrencestyrelsen, og Agnete Gersing (Konkurrencestyrelsens direktør, red.) var da også dybt uenig i hans udlægning, hvilket også gav udtryk for på pressemødet,« siger Jacob Schaumburg-Müller.

Ikke overraskende hilser han på Microsofts vegne rapporten velkommen.

»Jeg håber anbefalingen af to standarder også kan føre til et politisk punktum for denne meget langstrakte sag. Og så kvitterer jeg for, at Konkurrencestyrelsen konstaterer, at Microsoft Office giver den bedste interoperabilitet,« siger Jacob Schaumburg-Müller.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Og så kvitterer jeg for, at Konkurrencestyrelsen konstaterer, at Microsoft Office giver den bedste interoperabilitet,« siger Jacob Schaumburg-Müller

Den kvittering burde gå direkte til Jasper H. Bojsen, fremragende spin den mand har leveret !

Fantastisk udsagn iøvrigt !

 • 0
 • 0
#2 Peter Mogensen

Ha! ... når man nu lige igen igen! har modtaget en af de her tåbelige "winmail.dat" emails fra Outlook (Outlook er en del af Microsoft Office, ikk'?), så giver man altså ikke meget for Microsofts interoperabilitetskønmaleri.

De kunne så nemt som ingen ting droppe den standard-indstilling, så Outlook altid sendte ordentlige MIME emails, men, nej... det passer dem åbenbart ikke.

Jeg har svært ved at se at hele det her cirkus ender i andet end business-as-usual.

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Hvilket format er bedst rent teknisk/datalogisk set?

Klart ODF. Udover at Microsofts dokumentations størrelse volder problemer, er der også mangel på systematik i OOXML, og der er for mange små forskelle på f.eks. Spreadsheet og Word-processing.

Det er hvad jeg, som udvikler/studerende der kun arbejder med .NET/Windows, vil sige.

At jeg så vil foretrække Microsoft Office som platform, for at arbejde med ODF, er en helt anden diskussion ;)

 • 0
 • 0
#5 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Lasse,

Hvilket format er bedst rent teknisk/datalogisk set?

Jeg tror ikke, at der er tvivl om, at hvis man satte sig ned med et stykke blankt papir og skulle designe "fremtidens XML-dokumentformat", så ville det komme til at ligne XML-markup i ODF mere end det ville ligne OOXML. Problemerne med ODF er da heller ikke baserede på "datalogiske" teorier men mere på, om XML-formatet er godt nok specificeret og om det dækker det anvendelsesområde som ODF siges at skulle dække.

Omvendt er det med OOXML. OOXML dækker hele funktionaliteten frem til Microsoft Office 2007/2008, men problemerne med OOXML er, som Claus antyder, manglende konsistens og finurlige (læs: besværlige konstruktioner). OOXML bærer MEGET præg af at være netop "binary document format dressed up in angle brackets".

 • 0
 • 0
#8 Lars Dam

... er vel nok at man har åbnet op for to formater.

Jeg hørte en sammenligning; hvis man i tidernes morgen havde tilladt at bruge både 220v og 110v som standard herhjemme, så kan man begynde at sammenligne hvilke ressourcer der skal bruges til at vedligeholde/udvikle udstyr til to standarder. Alting bliver dobbelt og dermed dobbelt så dyrt for forbrugerne.

Helst 1 standard tak! (og helst gerne så simpel som muligt)

 • 0
 • 0
#9 Maciej Szeliga

...hvis man i tidernes morgen havde tilladt at bruge både 220v og 110v som standard herhjemme...

Jeg har, som de fleste i landet, både 240v og 400v hjemme hos mig. ;-) At politikerne bagefter har "blacklistet" 400v og man stort set kun kan få A-mærket udstyr som kører på 240v (det bruger jo mindre strøm) viser hvordan politikerne tænker (eller måske hvordan de mangler at tænke).

 • 0
 • 0
#10 Christian Nobel

Jeg har, som de fleste i landet, både 240v og 400v hjemme hos mig. ;-) At politikerne bagefter har "blacklistet" 400v og man stort set kun kan få A-mærket udstyr som kører på 240v (det bruger jo mindre strøm) viser hvordan politikerne tænker (eller måske hvordan de mangler at tænke

240/400V er en anden sag, nemlig at strømmen i DK (blandt mange) er 3 faset, med 400V mellem hver fase og 240V fra fase til nul.

Så du har ikke både 240V og 400V, men fordi du har ført 3 faset strøm ind, så har du selvfølgelig også 240V.

Enkelte gamle installationer (primært i lejligheder) kan dog kun have en fase ført ind, og dermed kun 240V til rådighed.

De 400 V (eller i praksis 3*400V) er beregnet til kraftudstyr, og har ikke relevans for almindelige husholdningsapparater, med undtagelse af komfurer.

/Christian

 • 0
 • 0
#12 Christian Nobel

Du har ikke 240V i Danmark. Du har 230V. Mellem 2 faser er der, som følge af 120 graders faseforskydning, 400V.

Ja.

Bortset fra det, så kan man ikke være sikker på at man så lige får 230V ud af stikkontakten, da nulpunktet godt kan flyttes pga. skæv belastning (eller en direkte fejl, som f.eks. helt manglende nul.)

/Christian

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere