Dokumentformatkrigen raser stadig: Sender aben i Finansministeriet

Folketingets it-ordførere kunne i dag onsdag endnu en gang ikke blive enige med videnskabsminister Helge Sander om, hvilke(t) dokumentformat(er), det offentlige skal bruge. Dokumentformatkrigen bliver nu en sag for finansministeren.

En samlet opposition kunne på eftermiddagens møde fremlægge et forslag, der gik ud på at vælge ODF samt OOXML-Strict som de dokumentformater, det offentlige fremover skal bruge.

Denne løsning var dog så uspiselig for regeringen, at det, der skulle have været det afgørende møde i den såkaldte dokumentformatkrig, endnu en gang endte med, at beslutningen trækkes i langdrag.

»Oppositionen fastholder en beslutning, der strider mod tilkendegivelserne fra ekspertudvalget, fra Konkurrencestyrelsen og fra KL og Finansministeriet. Det kan jeg ikke sidde overhørig, og derfor vil jeg nu gå til finansministeren, da en sådan beslutning vil have store økonomiske konsekvenser,« siger Videnskabsminister Helge Sander.

Den udmelding giver oppositionen dog ikke meget for.

»Nu spiller ministeren ud med, at beslutningen lige pludselig skulle koste penge i kommunerne. Han har kendt vores udspil fra før efterårsferien, men vendt det døve øre til lige siden,« siger SF' it-ordfører Hanne Agersnap.

Dagens centrale person i forhandlingerne, den socialdemokratiske it-ordfører Yildiz Akdogan, der endelig havde fået mandat til ODF + OOXML-Strict-løsningen, ville gerne have haft en afgørelse i dag, men konstaterer, at det ikke var muligt:

»Vi skal videre nu. Det har var bare ikke godt nok, så nu venter vi og ser, hvad der sker hos finansministeren,« siger hun og bliver suppleret af Hanne Agersnap:

»Der er nu to muligheder: Vi bliver enige - eller vi går i salen.«
Oversat fra politikersprog betyder det, at enten bøjer finansministeren sig for oppositionens krav, eller også må regeringen finde sig i at komme i mindretal.

Manøvren med at sende bolden videre til Finansminister Claus Hjort Frederiksen kan i øvrigt ses som en måde at lægge pres på Dansk Folkeparti, da DF som bekendt er regerings trofaste partner i finanslovs-afstemninger.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (59)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Helge Sander har nu endegyldigt bekendt kulør.

Han tror ikke på demokratiet, og er i lommen på Microsoft !

Det kan jeg ikke sidde overhørig, og derfor vil jeg nu gå til finansministeren, da en sådan beslutning vil have store økonomiske konsekvenser

Siger hvem, Microsoft ?

Og hvilken slags økonomiske konsekvenser er det ?

Ringere indtjening for software-kolossen ?

Ringe, rigtig ringe !

Kan ikke vente til næste ministerrokade.

 • 0
 • 0
#2 Peter Frandsen

Endnu engang viser Sander at han ikke har den fornødne viden til at være Videnskabsminister. Sørgeligt.

Jeg håber partierne der bakke op om ODF (og OOXML:Strict) holder fast og kigger på de langsigtede besparelser som reel konkurrence vil give.

Og måske er der snart nogle dygtige journalister der vil dykke ned i hvilke forbindelser der er mellem Sander og Microsoft.

 • 0
 • 0
#3 Deleted User

Det vil nemlig være billigere med et format - og fuldstændig tåbeligt, at vælge 2 formater.

Det er fint, at nogen vil OOXML-vejen. De kan bare ikke så godt lide konkurrence - og ønsker fortsat MS-dominans. ODF er det eneste, der kan sikre konkurrence.

At man bliver ved med at nævne OOXML-strict som standard er latterligt. Formatet er ikke implementeret! Fat det dog, politkere.

Selvfølgelig holder sander fast i OOXML - alt andet vil jo skade partistøtten (=den lovlige korruption).

 • 0
 • 0
#4 Jørgen Elgaard Larsen

Man må lade hr. Videnskabsministeren, at han er vedholdende. Selv når han er i undertal, giver han ikke op.

Hans argument er, at der er "store økonomiske konsekvenser". Her tænker han selvfølgelig på de besparelser, man venter i f.x. Lyngby-Taarbæk Kommune.

Konklusionen må være, at den kære Sander helst ikke ser besparelser i det offentlige.

 • 0
 • 0
#6 Christian Nobel

Eller det har måske noget med jagtture og lignende til fodboldtossen fra herning, når den såkaldte "videnskabsminister" udtaler:

Oppositionen fastholder en beslutning, der strider mod tilkendegivelserne fra ekspertudvalget, fra Konkurrencestyrelsen og fra KL og Finansministeriet.

hvor han så bevidst manipulerer og fordrejer de undersøgelser og erfaringer der er lagt på bordet.

Det her lugter langt væk, og et eller andet sted håber jeg virkelig at en eller anden journalist får gravet nogle afsløringer frem, gerne nogle der fælder denne for landet så skadelige mand (ikke kun i denne sammenhæng, men i det hele taget alt der har en højteknologisk betydning her i landet)!

/Christian

 • 0
 • 0
#8 Christian Nobel

.. siger følgende ovre på Comon:

”Debatten om åbne standarder er for alvor blevet en slagmark for it-lobbyister fra alle lejre, hvor flere af Folketingets normalt økonomisk ansvarlige partier tilsidesætter klare anbefalinger især det uafhængige ekspertudvalg, som de enkelte partier selv har udpeget repræsentanter til,” siger han ifølge en pressemeddelelse.

Det er dog en utrolig sjofel måde at skyde sine politiske modstandere noget i skoene, al den stund det ikke er korrekt.

Er der nogen med "større stjerner på skuldrene" der har haft fat i ham?

/Christian

 • 0
 • 0
#9 Mikkel Thielemann

Er der nogen, der kan forklare, hvad der skal ske efter et valg ef det ene, det anden eller begge formater? For jeg fatter nok ikke en bjælde!

1) Skal alle tidligere gemte (word)-dokumenter konverteres til det ene nye nye format?

2) Hvis man vælger begge formater, skal det offentlige så konvertere alle tidligere gemte (.doc)-dokumenter til både ODF og OOXML?

3) Hvori består den påståede forskel i omkostninger afhængig af formatvalg?

4) Hvilket format vil være hurtigts og nemmest at muliggøre arbejdet med i flest mulige programmer til flest mulige platforme?

5) Hvilken af de to formater er det mest sandsynligt, at man kan stille krav til, fx om ændringer for at tilpasse særlige og ikke-forudsete behov i fremtiden?

 • 0
 • 0
#10 Baldur Norddahl

1) nej 2) nej 3) Udveksling af redegerbare dokumenter må have til formål at samarbejde omkring udfærdigelsen af dokumentet. Det er velkendt at OpenOffice er dårlig til at redigere OOXML og Microsoft Office er dårlig til at redigere ODF. Dermed skal alle have begge installeret. Business as usual for Microsoft, som får de licenspenge de er vandt til. 4) Der er flere programmer som supportere ODF end OOXML. 5) Jeg vil forvente at begge formatter udvikles og tilpasses nye behov.

Det offentlige bør i videst muligt omfang sende ikke redegerbare dokumenter, det vil sige primært PDF.

En beslutning om både ODF og OOXML betyder at det offentlige skal kunne modtage begge, og at de selv kan vælge hvilket format de sender til dig. Borgerne skal altså også kunne modtage begge - i princippet. Man kan jo håbe på, at de forstår, at de kun skal sende PDF til borgerne.

 • 0
 • 0
#11 Flemming Bjerke

Det er hvad regnedrengene i Finansministeriet sat til at bevise.

Skal vi prøve lidt forudsigelser? Mit bud på hvordan de beviser dette er:

 • kæmpeudgifter til oplære statsansatte til at bruge den på Mars udviklede kontorpakke kaldet openoffice. Må varetages universiterne pga. opgavens ufattelige komplexitet.
 • de ufatteligt store konverteringsproblemer mellem ODF og MS-formaterne, 100-vis af mio. kr.
 • fuldstændig udskiftning af hovedparten af statens IT-infrastruktur. Uoverskuelige udgifter: mindst 5 mia. kr.
 • konvertering mellem MS-formater og OOXML-Strict om 3 år når MS har nosset sig sammen til at implementere Strict: Fordobling af ovennævnte udgifter.

Danmark vil blive lige så forgældet som USA inden 2011. Arbejdsløsheden vil stige med 300.000 og 5 hospitaler vil blive nedlagt. Der vil blive 50 skoleklasserne. Og det værste: Der vil ikke blive bygget flere overflødige motorveje i Jylland.

Kronen på værket: alle dette kan undgås ved at gøre transitional til åbent format.

Nå, spøg til side ... De skal nok finde på en eller anden uigennemskuelig løgnehistorie, som IT-ordførerne skal tage stilling til på et kvarter. Som Gladstone jo sagde der findes 3 slags løgne: lies, damned lies, and statitics.

 • 0
 • 0
#12 Henrik Mikael Kristensen

Jeg fatter heller ikke ret meget, men:

4) Hvilket format vil være hurtigts og nemmest at muliggøre arbejdet med i flest mulige programmer til flest mulige platforme?

ASCII tekst. Undskyld, men det er svært at holde masken her fra sidelinjen, når vi husker at det hele bare handler om at læse/skrive tekst og billeder i dokumenter; et problem der blev løst for mange år siden, men som man fortsat starter forfra med at løse lige én gang til, denne gang med politik, regeringer, ministre og utallige spildte kroner og arbejdstimer indblandet. Skal der startes krige over det næste gang?

Tilbage til debatten og forhåbentligt får du et bedre svar end mit.

 • 0
 • 0
#13 Kristian Vilmann

For 8 år siden havde V og K meget travlt med at nedlægge alle ekspertudvalg, med den begrundelse at det var smagsdommeri.

Er det dog ikke dejlig belejligt at et par eksperter, mener det samme som ministeren så han bliver fri for at træffe en afgørelse han ikke kan lide?

 • 0
 • 0
#14 Morten Kjærsgaard

For 1½ år siden, da Folketinget debaterede de åbne dokumentformater, sagde Helge Sander:

"Jeg vil [...] meget gerne slå fast, at den uafhængige tredjepart ikke skal træffe en afgørelse til fordel for ODF, OOXML eller begge. Det er ikke et område, der egner sig til en sort­/hvid afgørelse. Nej, opdraget er, at der skal udarbejdes en vurdering, som skal danne grundlag for den efterfølgende politiske drøftelse."

I dagens pressemeddelelse siger Sander så det modsatte:

 • Efter mange drøftelser om åbne standarder med Folketingets it-ordførere, ser det nu ud til, at flertallet ønsker, at vi politikere skal gøre os til overdommere i strengt it-tekniske forhold uden skelen til de økonomiske konsekvenser.

Men det skal måske alligevel være eksperterne, der skal bestemme og ikke politikerne?

Så hvad mener Sander egentlig?

 • 0
 • 0
#17 Henrik Sørensen

Selvfølgelig lytter de godt efter på ministerkontorerne når Straarup, hr Møller, Ballmer mfl eller deres håndlangere ringer. Sander er næppe nogen undtagelse.

Men nogen gange glemmer ministrene nok bare at alle firmaers første og fremmeste opgave er at maximere egen indtjening. Uanset hvordan deres budskab bliver pakket ind i spin om de skrækkelige konsekvenser for skatteborgere, skoleelever, skrubtudser eller skraldemænd.

 • 0
 • 0
#19 Lars Ole Belhage

Kend Jeres Politiker!

Jeg synes der er en unødig faglig forfølgelse af politikere på dette forum!

Alle mulige beskyldninger i den ene og den anden retning!

I Regering: http://www.ft.dk/Folketinget/Medlemmer/findMedlem/VHESA.aspx (helge - et rent mål! (et rent mål er vel et tomt mål??))

http://www.ft.dk/Folketinget/Medlemmer/findMedlem/KFBRMI.aspx (brian - laangsom cand.P - på 8 år - hans ven haarder siger at det kun må tage 3!) { har mødt den da den var kultur - WITZ!-FRIZT! }

http://www.ft.dk/Folketinget/Medlemmer/findMedlem/VBEHA.aspx ("brians Ven": fik måske en "uddannelse", men åbenbart på et tvivlsomt religiøst grundlag)

http://www.ft.dk/Folketinget/Medlemmer/findMedlem/VCLHFR.aspx (sparsom information, "lyngby-bonde" (altså en der gør det med sparegrise!)?)

Ikke regering: http://www.ft.dk/Folketinget/Medlemmer/findMedlem/SFHAAG.aspx (9år på "kulturgeografi" - det vi andre kaldte "trafik&musik" (og som tog ca. 1/8-studieplan)) -- hmm leder efter andre personer ;)? "Ikke-regering"'s-personer er svære at finde - måske findes de ikke ??

 • 0
 • 0
#20 Hans Schou

Baldur:

Man kan jo håbe på, at de forstår, at de kun skal sende PDF til borgerne.

Det duer ikke, hvis det offentlige vil have dig til at udfylde en formular, og du så skal sende den tilbage som PDF.

Domstolstyrelsen har en hel bunke formulare til download og udfyldning, fx http://www.domstol.dk/saadangoerdu/gaeld/forenkletinkasso/Pages/default.... og klik i højre. Der er rent faktisk både en .DOC og en .PDF. Meningen er så at man downloader og udfylder formularen, printer den og sender den retur. DOC kan rettes med OpenOffice og PDF kan rettes med fx inkscape, så det er muligt at rette med ikke-MS programmer.

Det skulle ikke undre mig, om domstol.dk vil være blandt de første til at lægge de krævede dokumenter til download i de rigtige formater, men vi får se.

 • 0
 • 0
#26 Jarnis Bertelsen

For 8 år siden havde V og K meget travlt med at nedlægge alle ekspertudvalg, med den begrundelse at det var smagsdommeri.

Det var ikke begrundelsen, det var undskyldningen. Øvelsen gik ud på at få ryddet op i de Socialdemokratiske råd og nævn. VK-regeringen har efterfølgende oprettet et tilsvarende antal råd og nævn, men med deres egne folk i spidsen.

 • 0
 • 0
#28 Henrik Jensen

Hvor meget er en "stor økonomisk konsekvens"? Lidt mere end 2 fodboldbaner? Eller bare sådan cirka 5 kubik-alen?

Jeg tænkte det samme da jeg læste det... stakkels Finansministerie hvis de skal sætte et tal på. Så vidt jeg ved har man ikke været ude at opsamle informationer fra de enkelte offentlige myndigheder omkring deres eksisterende dokumenter, mulighed for konvertering m.v. og derfor er det godt nok svært at spå om hvilket datagrundlag det skal baseres på.

Beløb til udskiftning / ændring af systemer bliver vel stærkt begrænsede hvis man beholder de formuleringer fra notatet til KL, som for nyligt blev lækket, for så siger man jo reelt at myndighederne først ved nyindkøb / større ændringer af et system skal sikre at systemet kan understøtte udveksling i ODF.

Bagsiden af dette er dog bare at der reelt stadig kan sidde offentlige myndigheder om 5-8 år og sige "vi har ikke haft en større ændring eller udskiftning af vores fagsystemer endnu og derfor benytter vi stadig doc"

 • 0
 • 0
#29 Peter Jespersen

Det bliver spændende hvad DF så får til gengæld for at give sig her.

En stramning af terrorlovgivningen, en automatisk dom på 60 dage hvis man bliver set på gaden i KBH under topmødet eller obligatorisk flæskesteg og frikadeller hver uge på alle landets skoler.

 • 0
 • 0
#30 Michael Nielsen

Jeg tænkte det samme da jeg læste det... stakkels Finansministerie hvis de skal sætte et tal på. Så vidt jeg ved har man ikke været ude at opsamle informationer fra de enkelte offentlige myndigheder omkring deres eksisterende dokumenter, mulighed for konvertering m.v. og derfor er det godt nok svært at spå om hvilket datagrundlag det skal baseres på.

Hvad bedre måde at sylte sagen på, bed nogen udregne noget som de ikke har nogen jordisk chance for at beregne, så vi får 1-10 års ministerie arbejde, på at beregne det, til den tid har MS måske deres OOXML strict på plads, og ministerne kan nu sige at vi skal bruge ODF og OOXML - til glæde for MS - da de begge nu er standarder, og implementeret.

Så vi får endnu 1-10års af uvished.

Det hele lugter af korruption, da MSO kan skrive og læse ODF, at der er problemer er nok fordi at man ønsker at vise at det ikke virker - Ræven der vogter hønsene.

Hvis man valgte ODF som det eneste implementerede og testede ISO standard dokument format, ville være det rigtige valg, og man kan så revurdere sagen, når en gang OOXML strict er klar.. Man kan ikke vurdere et format, eller brugbarheden af den indtil den er implementeret.

Vi ved at ODF dækker langt de fleste dokument behov - jeg har stadigvæk til gode at se noget det ikke kan laves - ODF kan bruges nu - mange forskellige pakker kan bruge det - Derfor er det en no-brainer.

Hvis MSO ikke kan klare ODF ordenligt, så må MS jo tvinges til at få det til at virke, eller også at bruge alternative programmer!

Når Microsoft bliver færdig med OOXML strict, og derfor at formatet kan kaldes for standard - jeg har hørt MSO siger en gang i 2015 - kan vi revurdere om det skulle bruges som en alternativ.

Men P.T. OOXML er ikke standard, ikke i MSO 2007, og MSO 2010 har en transitional format, som ikke er standarden heller, og programmet er endnu ikke på markedet, så man ved ikke hvad problemer at OOXML transitional giver, eller MSO 2010.

Man har P.T. langt mere erfaring med ODF, end med OOXML!

 • 0
 • 0
#31 Rene Madsen

Det hele lugter af korruption, da MSO kan skrive og læse ODF, at der er problemer er nok fordi at man ønsker at vise at det ikke virker - Ræven der vogter hønsene.

Fuldstændig enig. Det lugter meget langt væk.

Så vidt jeg husker, var SF og Socialdemokraterne ikke for at det kun blev ODF?

Var DF ikke for en løsning med kun ODF?

Hvorfor overvejer vi så i det hele taget OOXML?

Det kan godt være at OOXML er en fin standard på papiret, men når der slet ikke er nogen udsigter til at vi får understøttelse af OOXML Strict inden for den den nærmeste fremtid, så virker det på mig fuldstændigt hul i hovedet at overveje den i det hele taget.

Ud over det, så er der meget stor risiko for vendor-lock-in ved at OOXML indgår i en løsningsmodel.

Håber at finansministeriet kan se alle de besparelser det giver ved at vælge ODF som eneste standard format.

Casen fra Frankrig og Finland taler rimeligt tydeligt for sigt selv og valget i de få kommuner der er skiftet til OpenOffice viser med al tydelighed at MS og deres OOXML ikke er værdig som standard, når kommunerne er nød til at skifte i al hemmelighed for ikke at blive truet af MS. Det er dybt kritisabelt og under al kritik. MS har da tabt sutten helt.

 • 0
 • 0
#32 Christian Nobel

Hvis MSO ikke kan klare ODF ordenligt, så må MS jo tvinges til at få det til at virke, eller også at bruge alternative programmer!

Præcis, MS kunne sågar kvit og frit benytte OOs engine og så sovse det hele ind i Ribbons, små hunde og animerede papirclips.

Man har P.T. langt mere erfaring med ODF, end med OOXML!

Og derfor virker det også fuldstændig absurd når det såkaldte "ekspertudvalg" påstår følgende:

Det mest problematiske ift de vinde der blæser lige nu er at vi kun har meget sparsomme erfaringer med ODF i praksis og netop derfor har vi fundet det usikkert at anbefale det.

/Christian

 • 0
 • 0
#33 Rene Madsen

Det mest problematiske ift de vinde der blæser lige nu er at vi kun har meget sparsomme erfaringer med ODF i praksis og netop derfor har vi fundet det usikkert at anbefale det.

Lugter også af at de rent faktisk ikke har undersøgt ret meget... For, hvad vi lige præcis ikke har så er det erfaring med OOXML.

Vi har erfaring med ODF rundt omkring i verdenen.

 • 0
 • 0
#34 Martin Kofoed

Regeringen har indtil næste valg til at overbevise mig om, at den IKKE skal have den lussing, som jeg lige nu for første gang i mit liv er indstillet på at give en borgerlig regering.

Multimediaskat, Helge Sander, rekordmange offentligt ansatte (og endda stolthed over det), "terror"pakker, logningsdirektiver, etc. etc. etc. ... Alternativerne ser efterhånden hverken skræmmende eller uspiselige ud.

 • 0
 • 0
#35 Flemming Bjerke

Helge Sander: "– I de mere end tyve år, jeg har været i Folketinget, har jeg aldrig før oplevet, at et politisk flertal på denne måde vil tilsidesætte de klare og næsten enslydende anbefalinger, der er kommet fra et ekspertudvalg og fra Konkurrencestyrelsen." http://vtu.dk/nyheder/pressemeddelelser/2009/fortsat-debat-om-it-standar...

Men Folketingsflertallet følger jo netop ekspertudvalget: "Ekspertudvalget vurderer, at i de tilfælde, hvor OOXML anvendes, bør fremadrettet datalagring foregå efter de principper, der er fastlagt i OOXML (ISO/EIC29500:strict), da dette sikrer maksimal uafhængighed af enkelte leverandører og derfor er bedst ud fra et konkurrencesynspunkt. Det hindrer ikke, at OOXML ISO/RIC29500:transitional) implementeres for at sikre, at ældre dokumeneter kan læses. Ekspertudvalget bemærker, at såvel ISO/EIC29500:strict) som (ISO/EIC29500:transitional) er en del af samme åbne standard, godkendt af ISO."

Og nu er konkurrencestyrelsen.dk nede, men jeg mener bestemt ikke de tog stilling til Strict vs. Transitional.

 • 0
 • 0
#36 Morten W. Jørgensen

Tjoe. Nu er jeg ikke super enig i omtalte kolonihaveparti's generelle betragtninger, men Morten Messerschmidt ved faktisk hvad han taler om. Jeg mener nu nok at han er den danske politiker der har været bedst egnet til it-politiske spørgsmål. Man kan håbe på at DF gerne vil "ringe til en ven" for at spørge til råds.

 • 0
 • 0
#37 Gert Agerholm

Regeringen har indtil næste valg til at overbevise mig om, at den IKKE skal have den lussing, som jeg lige nu for første gang i mit liv er indstillet på at give en borgerlig regering.

Helt enig. Hvis en borgerlig regering agerer på denne måde inden for dokumentformater, hvorfor skulle de så agerer helt anderledes inden for andre områder? Har før stemt borgerlig, sidst stemte jeg ikke, da ingen kunne overbevise mig, nu har Helge Sander vist mig hvilken side næste gang skal have min stemme. Stort tak til Helge S.

Man må sige han er meget økonomisk bevidst. Tænk hvor lidt valgkampagne der skal til for at flytte stemmer. STOR besparelse for partierne til næste valg.

 • 0
 • 0
#38 Flemming Bjerke

Henrik Jensen: Bagsiden af dette er dog bare at der reelt stadig kan sidde offentlige myndigheder om 5-8 år og sige "vi har ikke haft en større ændring eller udskiftning af vores fagsystemer endnu og derfor benytter vi stadig doc"

Tænk på hvor slemt det ville være hvis transitional var blevet til officiel 'åben' standard for DK. Så skulle myndighederne have opdateret til transitional ved større anskaffelser. Og så på et eller tidspunkt havde MS sikkert fundet på at opgradere til Stict, og så skulle myndighederne også opgradere. Microsofts opgraderingscirkus var så blevet næsten 'lovpligtigt'. = Statsstøtte til Microsoft.

Og mon dog ikke myndighederne vil begynde at se lidt nøjere på OpenOffice hvis vi ender med at få ODF + Strict?

Det her viser at regeringen er fuldstændig i lommen på Microsoft, hvorimod oppositionen ser at tiden er moden til at bryde Microsofts monopol.

 • 0
 • 0
#39 Rene Madsen

Og mon dog ikke myndighederne vil begynde at se lidt nøjere på OpenOffice hvis vi ender med at få ODF + Strict?

Men, igen, hvad er årsagen til at vi i det hele taget kigger på OOXML Strict? Det er nogle streger på et stykke papir, men det er ikke implementeret endnu og der er ikke de store udsigter til at den bliver det inden for rimelig tid....

Det her viser at regeringen er fuldstændig i lommen på Microsoft, hvorimod oppositionen ser at tiden er moden til at bryde Microsofts monopol.

Ja, men det ser også ud til at de vil have OOXML med i løsningen, hvilket er uden mening, når nu standarden ikke bliver implementeret af MS før omkring 2015...

 • 0
 • 0
#40 John Vedsegaard

Kunne man ikke bare lave det sådan at man fremover skal oprette alle nye dokumenter i ODF, det er jo ikke alle dokumenter der er lige til at konvertere, enkelte bruger måske både access, excell, word m.m. et sådant dokument er ikke lige til at konvertere, men der er nok ikke ret mange af den slags dokumenter. De er mulige både i MS og Openoffice, openoffice kan heller ikke gemme et sådant dokument i MS format. Jeg arbejder ikke for det offentlige og ved ikke hvilke dokumenter der er flest af, men mon ikke det er word-dokumenter, nogen der arbejder for det offentlige må vide mere om dette. Det kunne også være interresandt at se på om forskellige databaseformater ikke kan konverteres til billigere/gratis systemer i fremtiden. EU der jo har masser af penge, kunne passende give lidt småpenge, f.eks. 100 mio. euro til arbejdet med dette og eventuelt til nogle af udviklerne bag, de kunne meget nemt komme ind mange gange og skulle de være spildt, er spildte penge ikke nyt for EU.

 • 0
 • 0
#41 Flemming Bjerke

Folketingsflertallet vil jo have både OOXML og ODF, og det er hvad konkurrencestyrelsen foreslår. Konkurrencestyrelsen skriver ikke noget om Transitional og Strict i deres rapport: http://www.konkurrencestyrelsen.dk/fileadmin/webmasterfiles/publikatione...

Så det er altså løgn når Helge Sander skriver: "... at et politisk flertal på denne måde vil tilsidesætte de klare og næsten enslydende anbefalinger, der er kommet fra et ekspertudvalg og fra Konkurrencestyrelsen."

Dokumentationen af ekpertudvalgets udtalelse findes i øvrigt på: http://www.itst.dk/arkitektur-og-standarder/Aabnestandarder/abne-standar...

Det er meget sjældent at man sort på hvidt kan dokumentere at en Minister lyver.

Morten Kjærsgaard har også dokumenteret ovenfor at Ministeren før sagde at valget af dokumentstandarder er en politisk afgørelse, men nu siger han at det eksperterne der skal træffe afgørelsen.

Den slags dokumenterbare løgne og selvmodsigelser er meget, meget problematiske for en minister. Hvordan kan man have tillid til en minister der gør sådan noget?

 • 0
 • 0
#43 Henrik Jensen

Tænk på hvor slemt det ville være hvis transitional var blevet til officiel 'åben' standard for DK. Så skulle myndighederne have opdateret til transitional ved større anskaffelser. Og så på et

Men nu forudsætter du jo for det første at man vælger kontorpakke og ikke blot standarder og for det andet at de scenarier som er omfattet af vedtagelsen der skal tages også er samtlige de scenarier som myndighederne benytter kontorpakker til.

Jeg tror at en del myndigheder de benytter kontorpakker i scenarier der ligger unden for hvad der er omfattet af den vedtagelse der skal tages, og derfor er det ikke vedtagelsen alene der er bestemmende for hvilke formater de kommer til at benytte i alle tilfælde.

Og så på et eller tidspunkt havde MS sikkert fundet på at opgradere til Stict,

Der er ikke noget der kommer til at hedde opgradere til Strict. MS Office vil kunne håndtere både Transitional og Strict når den tid kommer, akkurat lige som OpenOffice.org kan håndtere både ODF, OpenOffice.org XML og StarOffice formater.

Det er jo fuldstændigt tåbeligt hvis en kontorpakke vælger at skære alle bånd til de eksisterende dokumenter der findes hos kontorpakkens brugere, det ved såvel Microsoft og alle konkurrenterne. Derfor vil man aldrig se at der pludselig kommer en MS Office version på gaden som kun kan håndtere Strict og ikke længere Transitional (i hvert fald ikke hvis vi snakker de første 10-15 år)

 • 0
 • 0
#44 Anonym

Det er da helt vildt...

Der er nu brugt mange mange mandeår fra hundredevis af mennesker på at diskutere et FILFORMAT. Hallo! Det er da ligemeget om det er det ene eller et andet format. Tag Jer sammen alle sammen - inklusive Helge Sander og brug tiden på noget mere produktivt end at diskutere hvordan bytes skal organiseres i en fil.

 • 0
 • 0
#46 Rene Madsen

Den slags dokumenterbare løgne og selvmodsigelser er meget, meget problematiske for en minister. Hvordan kan man have tillid til en minister der gør sådan noget?

Det kan man på ingen måde. Der bør være mulighed for at stille et mistillidsvotum over for Helge Sander, når han direkte lyver og dette kan bevises.

Den offentlige sektor står for omkring 1/10 af de samlede anskaffelser af kontor- pakker i Danmark, jf. kapitel 5.

Sakset fra http://www.konkurrencestyrelsen.dk/fileadmin/webmasterfiles/publikatione...

Det er en meget stor del, så statens valg af dokumentformat => og muligheden for at vælge andre kontorpakker end MSO, vil medfører et fald i salg af MSO. Men det vil givet øge konkurrencen og ikke længere noget vendor-lock-in.

 • 0
 • 0
#48 Kjeld Flarup Christensen

Tja, personligt så bruger jeg hellere end gerne HTML for simplere ting. Fordelen er nemlig at jeg er 99,99% sikker på at jeg om 50 år kan læse dette format.

Skal jeg sende dokumenter til andre, så har Open Office indbygget PDF, så her er PDF min foretrukne.

Så bare en skam at den gratis Acrobat ikke kan gemme PDF filer med udfyldte formularer.

 • 0
 • 0
#49 Ib Erik Söderblom

Kim Normann Andersen udtaler d. 23. november: "...

anbefalede vi i det såkaldte ekspertudvalg også at der skulle være flere åbne standarder. ..."

At Helge Sander så tillægger ekspertudvalgets vage udtalelser, at de ikke kan stå inde for ODF, men godt kan stå inde for en OOXML-standard, det viser kun med al' tydelighed hvor farlig den mand er på ministerposten. Kunne være rart at se, hvad det ekspertpanel har benyttet af materiale, som baggrund for deres diskussion og anbefaling !

Kunne være rart at vide, hvorfor det er Helge Sander så magtpåliggende, at OOXML, med vrid og tvang, skal være med?

Næste trin er, at nedsætte et ekspertudvalg der peger på, at det for nationen er det bedste, at lade den nuværende regering fortsætte i en ikke nærmere defineret tidsperiode. Det sparer jo mange milioner, ikke at skulle gennemføre et valg og giver kontinuitet. Sund økonomisk tænkning ! Eller ???

 • 0
 • 0
#50 Henrik Mikael Kristensen

Øehm - det vi snakker om er dokument-formater.

:o)

Et dokumentformat er vel lige så meget et filformat, med mindre du betragter XML som "filformatet".

Udfordring:

Jeg vil se et binært dokument-filformat (ha!) beskrevet på max. 50 kb ASCII tekst (omkring 20 A4 sider, let at printe, så der spares CO2), der kan implementeres til en saver og loader af en enkelt nogenlunde habil C-programmør på en uges tid og kan compileres til samtlige brugte OS platforme idag. XML er forbudt.

Inspiration fra de glemte 80'ere:

http://en.wikipedia.org/wiki/Interchange_File_Format

Kom så.

 • 0
 • 0
#53 Michael Nielsen

Der er noget der more mig ved hele denne debat.

I 1989, samarbejdede jeg med nogle amerikaner, via da tidens internet (news groups og email), på at opfinde nøjagtig hvad OOXML, og ODF er i dag, vi begyndte at lave et beskrivende format, baseret på en lign. struktur som XML er i dag.

Men efter nogle måneder, trak jeg mig fra samarbejdet, fordi det viste sig, at de daværende binære formater, ville eksplodere i størrelse, og da storage var premium, ville man ikke kunne overbevise folk om at spilde de resourcer der ville bruges ved alt den ekstra overhead, som disse formater medbringer.

Men moderne IT ser det faktisk ud til at man arbejde på at få ting til at fylde mest muligt, og køre så langsomt som overhoved muligt. jf. Næsten alting er en form for scripts - javascript, asp, php, perl, osv. Eller i et eller andet vandvittigt verbos format, som XML, HTML, XHTML, osv.

Og alt det her i en tid, hvor folk skriger op om energi overforbrug, og CO2 produktion osv osv..

Alt i alt, er vores ultra hurtige computer ikke væsentligt hurtiger til at løse daglige opgaver, end de gamle 8MHz computere der var tilstede over 30 år siden, men det ser da meget flottere ud end det gjorde den gang.

Nå men det er og bliver et sidespor.

 • 0
 • 0
#55 Martin Bøgelund

I 1989, samarbejdede jeg med nogle amerikaner, via da tidens internet (news groups og email), på at opfinde nøjagtig hvad OOXML, og ODF er i dag, vi begyndte at lave et beskrivende format, baseret på en lign. struktur som XML er i dag.

... og hvis du skal være helt ærlig, var det dig og ikke Al Gore der opfandt internettet...

:-)

 • 0
 • 0
#56 Bjørn Andersen

Vi tæller en gruppe på snart 30 medlemmer, med flere der melder sig ind under fanerne hver uge. Vores mål er klokkeklart og ligetil. For at sikre alles frie rettigheder til at vælge, skal begge dokumentformater, samt fremtidige formater være accepteret. Vores modstand bunder i et helt basalt menneskeligt krav om den frie ret til at vælge. Vi ser det derfor som vores pligt, at sikre disse rettigheder og bruge vores fælles demokratiske sikret ret til aktivisme mod et hvert forslag der ikke sikre disse rettigheder. Vi vil påtvinge regeringen og det offentlige usete udgifter, hvis vores krav ikke opfyldes. Du tænker måske vi minder om ungdomshuset, til det kan jeg jo kun sige de fik også deres vilje!

 • 0
 • 0
#57 Dennis Johansen

For der har de fattet det med åbne standarder, og manden elsker jo at komme ud I landet og se, i stedet for at passe butikken.

Ikea passer butikken med Redhat på alle terminaler, og virksomheden virker forholdsvis lønsom.

Selv ikke Frederiksens regnedrenge vil kunne få Ikea til at gå i røde tal på grund af deres Open Source strategi.

 • 0
 • 0
#59 Baldur Norddahl

"PDF har support for forms,"

Gælder det også for ISO 32000-1 ?

Ja, se sektion 12.7 side 430 i standarden: http://www.adobe.com/devnet/acrobat/pdfs/PDF32000_2008.pdf

Det er ikke ISO/IEC 32000 man overvejer at anbefale - det er ISO/IEC 19005:2006 (PDF/A).

Hvis myndighederne har brug for at sende formularer som skal udfyldes af borgerne, så vil det da være logisk at anbefale den ISO standard som kan det.

Men egentlig mener jeg at den slags bør implementeres som en HTML formular direkte på websiden.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere