‘Hvad hedder du på Facebook og Twitter?’ er et spørgsmål, som borgere i Los Angeles kan risikere at høre, når de møder politiet. Los Angeles Police Department (LAPD) er nemlig begyndt at indsamle borgeres brugernavne på sociale medier, skriver Ars Technica.
The Brennan Center For Justice på NYU’s juridiske fakultet har fået fat i 6000 dokumenter fra politiet i Los Angeles, der viser, at det har været almen praksis i flere år, at politibetjente på gaden skal spørge borgere om deres brugernavne på diverse sociale medier, såsom Instagram, Facebook og Twitter.
Det sker i forbindelse med såkaldte ‘field interviews’, hvor politiet kan stoppe borgere kortvarigt, og få dem til at udfylde et kort med data, herunder deres brugernavne.
Data bruges til overvågning i storskala
Ifølge Mary pat Dwyer, der er advokat og fellow ved The Brennan Center, så skal dataene fra politiets ‘field interviews’ bruges til overvågning af ikke bare de stoppede, men også af alle deres nære kontakter. Ifølge Dwyer, fodrer politiet dataene ind i systemet Palantir, som LAPD bruger til overvågning og analyser af borgerne i Los Angeles i stor skala:
»Disse kort tillader (red. LADP) at lave storskala monitorering af både de invidvider, de er indsamlet fra og deres venner, familier og bekendte - selv mennesker, der ikke er mistænkt for kriminalitet overhovedet,« skriver hun på Brennan Institutes hjemmeside.
Informationerne fodres ind i analyse-softwaren Palantir, der i øvrigt også bruges af det danske politi.
Brennan Institute har søgt lignende dokumenter fra politiet i Boston, New York City og Washington D.C i januar 2020, men kæmper stadig med at få dokumenterne udleveret.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.