Dokumentation: Her er den kontroversielle ACTA-aftale

31. januar 2012 kl. 13:5416
Anti-kopi-traktaten ACTA er pludselig kommet i fokus, men har været undervejs i fire år. Her kan du se den omdiskuterede aftale.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da EU tilsluttede sig den internationale ACTA-aftale mod piratkopiering den 26. januar, udløste det en voldsom reaktion, med hackerangreb mod politikere, forudsigelser om mere censur på internettet, beskyldninger om forhandlinger bag lukkede døre og en meget lukket proces.

Men EU-Kommissionen er ikke enig i beskyldningerne. Det fremgår af flere dokumenter, som er blevet lagt ud på kommissionens hjemmeside om ACTA.

Hele traktaten har faktisk være lagt frit frem siden november 2010 og kan i dag læses på alle EU’s medlemssprog, fremgår det af dokumentet ’What is ACTA about?’ (’Hvad handler ACTA om?’).

Siden 2008 har der også været fire konferencer om ACTA, med offentlig adgang for alle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At ACTA fører til lukning af hjemmesider og spærring af internetadgang, har heller intet på sig, skriver Kommissionen i dokumentet ’10 Myths about ACTA’ (’10 myter om ACTA’).

'Læs traktaten - der er ikke et eneste afsnit i ACTA, som underbygger de påstande', skriver EU-Kommissionen, som også fremhæver, at ACTA ikke vil føre til nogen som helst ændringer af loven i EU-landene.

Målet med det internationale samarbejde om ACTA er at sætte en stopper for organiseret kriminalitet i større omfang og påvirker ikke på nogen måde den enkelte borgers rettigheder, lyder meldingen.

Der er således heller ikke noget i ACTA-aftalen, som ændrer på landenes overvågning af internettet, kontrol af computere i lufthavnen eller andre tiltag, der begrænser borgernes fundamentale rettigheder som privatlivets fred og ytringsfrihed, konkluderer EU-Kommissionen.

Læs hele traktaten her:

Remote video URL

Læs ’10 Myths about ACTA’:

Remote video URL

Læs ‘What is ACTA about?’:

Remote video URL

Læs også Ars Technicas gennemgang af myter om traktaten

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
1. februar 2012 kl. 15:43

Jeg er ikke advokat, men denne påstand

"At ACTA fører til lukning af hjemmesider og spærring af internetadgang, har heller intet på sig, skriver Kommissionen i dokumentet ’10 Myths about ACTA’ (’10 myter om ACTA’)."

synes jeg dog at kunne modbevise med en hurtig læsning af dokumentet.

Hvis I ser Artikel 12, Punkt 3: "I det mindste i tilfælde af krænkelse af ophavsret eller beslægtede rettigheder ogvaremærkeforfalskning skal hver kontraherende part sikre, at de retslige myndigheder i civileretssager er beføjet til at kræve beslaglæggelse eller en anden form for tilbageholdelse af mistænkelige varer og af materialer og redskaber, der har været anvendt til at begå krænkelsen, og idet mindste for varemærkeforfalskning dokumentation enten i form af originaler eller kopier vedrørende krænkelsen."

Beslaglæggelse af redskaber der har været anvendt til at begå krænkelse lyder sku som en lukning af hjemmesider og internet-adgang.

11
1. februar 2012 kl. 14:26

Inden denne debat bliver alt for filosofisk, synes jeg det er vigtigt at huske på, at counterfeit 'medicin' slår mennesker ihjel hver eneste dag. Der er behov for en international koordineret indsats for at komme problemet til livs. Jeg siger ikke ACTA er den idéelle løsning på problemet, og jeg medgiver der er mange problemer med forslaget, og især processen der har ledt til forslaget. Jeg synes det er ærgerligt internet problematikker er blevet blandet ind i problemstillingen.

13
1. februar 2012 kl. 15:05

Inden denne debat bliver alt for filosofisk, synes jeg det er vigtigt at huske på, at counterfeit 'medicin' slår mennesker ihjel hver eneste dag.

Det er interessant, du nævner counterfeit som et vigtigt problem ACTA løser. Meget kritik af ACTA har ellers gået på at counterfeit netop redder hundredevis af liv hver eneste dag - i form af medicin til folk, der ikke har råd til det patenterede.

Jeg gad vide om der er nogen troværdige undersøgelser af den balance.

16
1. februar 2012 kl. 16:05

Det er interessant, du nævner counterfeit som et vigtigt problem ACTA løser. Meget kritik af ACTA har ellers gået på at counterfeit netop redder hundredevis af liv hver eneste dag - i form af medicin til folk, der ikke har råd til det patenterede.

I givet fald giver jeg intet for den kritik. Først skal vi gøre os klart hvad counterfeit betyder, for det er IKKE generiske kopilægemidler vi snakker om. Counterfeist lægemidler er forfalskede lægemidler, som imiterer originalerne. I bedste er de harmløse (ren placebo), i værste fald indeholder forfalskningerne direkte skadelige stoffer (der er blandt andet set eksempler på 'lægemidler' indeholdende rottegift). Mest kritisk er det naturligvis, at patienterne ikke får den nødvendige behandling, og dette er i værste fald livstruende.

Jeg siger ikke ACTA løser dette problem. Jeg siger at en af de vigtigste intentioner med ACTA er at løse dette problem.

9
1. februar 2012 kl. 11:14

Læs hvorfor ACTA er en rigtig dårlig aftale for internettet som helhed, innovation, retten til fri tale, m.m. i denne booklet http://www.edri.org/files/acta-bklt-p2s.pdf - mere info her http://www.edri.org/stopacta og underskriv accessnow underskriftsindsamling https://www.accessnow.org/ så EU parlamentet ikke vedtager ACTA

Samt en opfordring til at fortælle vores Handels- og Investeringsminister https://www.facebook.com/politiker.pia.olsen.dyhr at ACTA er en dårlig ide!.

Iøvrigt kan det bemærkes at dokumentet "10 myth about ACTA" som version2 har uploaded til SCRIBD og henviser til i artiklen er udfærdiget af handelsdepartmentet i EU der har været part i de lukkede forhandlinger omkring ACTA!. Original link er her http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2012/january/tradoc_148964.pdf

8
1. februar 2012 kl. 09:45

Verdens ældste spindoktorkneb er '10 myter om...' På den måde giver man sig selv taletid og fjerner opmærksomheden fra de punkter, man ikke vil have frem i lyset.

Det havde været klædeligt, om Version 2 gav IT-Politisk Forening eller en anden vaghund lejlighed til at stille de 10 spørgsmål.

5
1. februar 2012 kl. 06:00

Det er ikke internettet der er problemet, det er ophavsretten som er udformet som MONOPOLER hvor besidderne af ophavsretten/monopolet kan sætte den pris på deres produkter de vil! Monopoler er aldrig dynamiske de er en direkte opfordring til misbrug. Ophavsrets- og patentlovgivningen er en direkte trussel imod demokratiet fordi ophavsretsindehavernes åbenlyse økonomiske misbrug nærmest opfordrer til at man bryder loven. Fordi ophavsretsindehaverne kræver helt urimelige priser (i forhold til de faktiske produktionsomkostninger)er der nu opbygget ulovlige praksisser for at omgå urimelighederne. Så prøver man at stoppe de ulovlige praksisser med urimelige stramninger, i stedet for at løse det til grund liggende problem!
Der findes faktisk et dynamisk alternativ, men da vi er så vant til at "tænke i ophavsret og patent baner" kræver det en del læsning og tankearbejde at forstå og acceptere alternativet, som imidlertid tilgodeser de kreative uden urimeligt at forgylde de ukreative!

http://unifiedscience2.blogspot.com/2011/02/single-algorithm-can-save-western-world.html

4
1. februar 2012 kl. 02:39

Det at lægge noget ud på en obskur hjemmeside svarer til at man hænger et forslag op i kælderen på rådhuset om ex-propriation af folks ejendom og så fortælle dem når man river deres hus ned at de kunne bare have gjort indsigelse i tide.

Måske politikerne/embedsmændende skulle læse hitch-hikers guide to the universe og så lige huske dem selv på at det er sådan det IKKE skal gøres.

I det hektiske og ekstremt informationsfyldte samfund vi har idag er det statens PLIGT at informere folket på en klar og tydelig måde. Det gør man gennem de normale kanaler i massemedierne, hvilket politikerne og embedsmændende udmærket ved.

Så det er i ond tro når de påstår at det ikke har været gemt af vejen. Det kan meget let konstateres da man kan se den opmærksomhed det har fået da det blev alment kendt.

SKAM JER< i ondsindet løgnere og nedbrydere af demokratiet.

3
31. januar 2012 kl. 21:19

ARTIKEL 31: Befolkningens bevidsthed Hver kontraherende part skal i givet fald fremme vedtagelse af foranstaltninger til at øge befolkningens bevidsthed om betydningen af at overholde intellektuelle ejendomsrettigheder og de skadelige virkninger af krænkelse af intellektuelle ejendomsrettigheder.

Hvad med de skadelige virkninger af overdrevet brug af IP ?

2
31. januar 2012 kl. 18:21

Section 5 i aftalen siger dog, at en underskriver af aftalen skal skride ind mod IP-misbrug på nettet. Det kan en local implementering ikke se igennem. Når dette kædes sammen med den lemfældighed, hvormed IP kan opnås til f.eks. "e-handel med 1 button" og andet vil myndigheder i princippet kunne forfølge næsten enhver eksisterende hjemmeside, når det passer dem. Og myndighedernes metode til forfølgelse har idag antaget metoden: luk siden og spørg bagefter.

1
31. januar 2012 kl. 17:23

Punkt 3 giver vel egentlig kritikerne ret. Der står ikke noget i det punkt om, at offentligheden har haft indsigt i, hvem der har deltaget i forhandlingerne eller hvem der har stemt hvordan. Den største imødekommelse af kritikken er vel at 'vi plejer heller ikke at fortælle jer noget'.