Dokument-afklaring på vej allerede i dag

Videnskabsminister Helge Sander (V) og partiernes it-ordfører ventes allerede i dag at træffe en beslutning om at indføre to dokumentformater som åbne standarder i det offentlige.

Det nærmer sig sidste udkald for en beslutning om, hvordan åbne standarder på dokument-området skal implementeres i det offentlige.

Ifølge videnskabsministeriets pressetalsmand Allan Boldt er en udmelding på området nært forestående - måske allerede i dag.

Ifølge Version2s oplysninger vurderer politikerne i disse timer et konklusionspapir, der skal pålægge de offentlige myndigheder fra næste år at kunne modtage elektroniske henvendelser i både ODF og OOXML. De to formater bliver endvidere gjort til obligatoriske dokumentstandarder i det offentlige.

Beslutningen er dog ikke endelig, for Folketinget vil bruge tiden fra 1. januar 2008 og frem til 1. juli 2009 på at vurdere betydningen af indførelsen af de to dokumentformater. Først når eksempelvis OOXML, der er udviklet af Microsoft, i praksis kan vise, at dokumentstandarden kan fungere uafhængigt af leverandører og platforme, vil OOXML kunne gøres til obligatorisk standard.

I følge oplægget bliver det obligatorisk for de offentlige institutioner at indkøbe it-systemer, der kan understøtte mindst en af de to standarder.

Folketinget vedtog sidste år beslutningsforslag B103, der pålægger de offentlige myndigheder og institutioner at gå over til anvendelse af åbne dokumentformater per 1. januar 2008.

Siden har It- og Telestyrelsen udarbejdet et oplæg, der anbefaler, at myndighederne får mulighed for at vælge mellem to dokumentformater nemlig Open Document Format (ODF), der er ophøjet til standard af blandt andet den internationale standardiseringsorganisation ISO, og så det Microsoft-udviklede Office Open XML (OOXML), der af industriorganisationen ECMA er certificeret som standard.

Anbefalingen af to dokumentformater har fået hård kritik over en bred kam, men ses også af mange, som den eneste farbare vej hen mod åbne standarder.

Kritikerne er især optaget af, at ODF er det eneste dokumentformat, der er standardiseret fra ISO, og er udviklet i en åben udviklingsproces, mens OOXML er udviklet af Microsoft og først efterfølgende gjort åbent med offentliggørelsen af specifikationsgrundlaget, der fylder over 6000 sider.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Christian Nobel

"I følge oplægget bliver det obligatorisk for de offentlige institutioner at indkøbe it-systemer, der kan understøtte mindst en af de to standarder."

Så betyder det i praksis, at hvis jeg som ODF bruger sender et dokument til det offentlige (som har valgt gæt selv hvilket format), så er de ikke forpligtet til at kunne læse det?

Det skal nok blive godt, men hvad kan man forvente af "videnskabsministeren".

I øvrigt underligt at det siges der træffes en beslutning måske i dag - beslutningen er da truffet for lang tid siden af vennerne i Redmond - høringen har jo bare været en parodi.

/Christian

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Det lyder faktisk som en ganske rimelig og afbalanceret beslutning, de åbenbart er ved at tage. Interfacet til de offentlige myndigheder skal dermed indadtil understøtte begge standarder, hvorimod en offentlig institution som fx en vuggestue blot skal understøtte den ene.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

" Det lyder faktisk som en ganske rimelig og afbalanceret beslutning, de åbenbart er ved at tage. Interfacet til de offentlige myndigheder skal dermed indadtil understøtte begge standarder, hvorimod en offentlig institution som fx en vuggestue blot skal understøtte den ene."

Og du kunne så måske være så venlig at fortælle mig hvordan det kommer til at fungere i praksis, for jeg tror ikke en meter på den!

Jeg sender et ODF dokument til børnehaven - vild panik fordi den Orifice de har fået påduttet ikke åbner ODF dokumentet uden en et plug-in.
Nå langt om længe har de fået åbnet dokumentet, skrevet hvad de skulle skrive til mig, og så gemt det som tadaaaah: OOXML.

Og så modtager jeg et OOXML dokument, og så skal jeg til at bøvle med at finde en konverter.

Eller jeg skal måske skrive via kommunen, hvor der så sidder en ansat kun til at lave dokumentkonverteringer - ja lad os da endelig få mere bureaukrati og dobbeltadministration!

Men selvfølgelig hvis man synes en Lose-Lose situation er fed, så er der noget at gå efter.

Nå men hvad kan man forvente.

/Christian

 • 0
 • 0
Nicholas Colding

Åh ja...
Hvorfor skulle vi have denne omkostningstunge process, når regeringen alligevel vælger MS dokument ”Standart”?

Nu er vi tilbage til hvor vi begyndte. Dog må jeg rose Microsoft for deres markedsføring af ooxml. Det er det mest utrolige man kan bilde folk ind.

Jeg har fire gange telefonisk og to gange via mail, forsøgt at få MS til at udleveret info om deres format. Her flere måneder efter, er det stadig ikke lykkedes – ikke engang et link har de kunne give mig!. Jo ooxml er sørme' åben!

Den mest nedslående nyhed siden introduktionen af slidgigt.

Venlig hilsen
Nicholas Colding

 • 0
 • 0
Adam Tulinius

Med to åbne standarder (jeg er flink i dag, og kalder også ooxml for en åben standard..) er vi ikke kommet videre end vi er i dag, og hele ODF-understøttelsen fra det offentlige ender nok med at fungere som en dårlig joke.

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen
Det er da positivt at der tilsyneladende tages forbehold over for OOXML:
Beslutningen er dog ikke endelig, for Folketinget vil bruge tiden fra 1. januar 2008 og frem til 1. juli 2009 på at vurdere betydningen af indførelsen af de to dokumentformater. Først når eksempelvis OOXML, der er udviklet af Microsoft, i praksis kan vise, at dokumentstandarden kan fungere uafhængigt af leverandører og platforme, vil OOXML kunne gøres til obligatorisk standard.

Det lægger jo fortsat et vist pres på MS. Hvis de ikke lægger sig i selen og gør noget drastisk for at få gjort OOXML til en udbredt ISO standard, så er løbet kørt. Man skal jo også huske at udviklingen af ODF ikke stopper.

 • 0
 • 0
Jørgen Ramskov

Af Jesper Lund Stocholm:
"Tja - men sådan går det jo, når man ikke gør sit arbejde færdigt inden man sender det ud i verden."

Den kommentar nærmer sig kraftigt "trolling" efter min mening...

Jeg er fortsat af den mening at det er komplet tåbeligt at vælge 2 formater. Det vil helt sikkert give en masse mere arbejde, besvær og forvirring.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Trolling?

Altså mere end fx

Christian Nobel:
"beslutningen er da truffet for lang tid siden af vennerne i Redmond - høringen har jo bare været en parodi."

"Nå men hvad kan man forvente."

Nicholas Colding:
"Den mest nedslående nyhed siden introduktionen af slidgigt."

"Dog må jeg rose Microsoft for deres markedsføring af ooxml. Det er det mest utrolige man kan bilde folk ind."

Adam Tulinius":
"(jeg er flink i dag, og kalder også ooxml for en åben standard.."

?

Eller er reglen, at det kun er vi, der ønsker to tilladte formater, der skal opføre os pænt ... imens der er fri leg på blå stue for ODF-only fortalerne?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

> Jeg er fortsat af den mening at det er komplet
> tåbeligt at vælge 2 formater. Det vil helt sikkert
> give en masse mere arbejde, besvær og forvirring.

Jeps - men nu står vi jo i den kattepine, at valget står imellem et format, der ikke er modent nok (ODF) og et format, hvor politikerne er usikre på, om det kan anvendes af andre end Microsoft (OOXML). Derfor er det den helt rigtige beslutning at vælge begge formater og så om et år kigge på, hvordan det er gået.

:o)

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Jesper det er da en parodi at der laves en skinhøring, hvor ca. 80% af svarende siger at 2 formater er en dårlig løsning, ca. 70% peger på kun ODF, ca. 20% er ligeglade, og kun et høringssvar (gæt fra hvem) går 100% helhjertet ind for OOXML!

Og så sneg du dig elegant uden om at svare på mit spørgsmål om hvordan jeg skal kommunikere med børnehaven!

Bortset fra det, så vil jeg ikke kalde dig for en troll, for jeg synes nok du har argumenteret dygtigt og sobert for din sag, vi er bare ikke enige.

/Christian

 • 0
 • 0
Jørgen Ramskov

Jesper Lund Stocholm: Nej, det gælder selvfølgeligt alle og du har fuldstændigt ret i at de andre kommentarer er lige så slemme. Grunden til at jeg lagde mærke til din kommentar er nok som Christian bemærker, at du indtil nu har holdt dig væk fra trolling :) Det gør det nok også lidt uretfærdigt at jeg slår ned på lige netop dig, sorry :)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Nu er en høring jo ikke en afstemning. Da DELL spurgte deres kunder om fremtidige tiltag bad et grotesk stort flertal for at kunne få en maskine fra DELL med Linux på. Størrelsen af flertallet modsvarede slet ikke markedspenetrationen for Linux. På samme måde stiller jeg mig tvivlende over for dine "flertals-betragtninger".

Mht din pointe med børnehaven, så lad mig lige understrege, at jeg faktisk slet ikke svarede dig (og dermed ikke undveg) og at du/I ikke med rimelighed kan forvente, at jeg svarer alle, der "kaster sig over mig". Jeg vil gerne svare godt og grundigt på det jeg svarer på, og derfor tager det for lang tid for mig at svare alle. Det var bla. derfor jeg så brat måtte trække mig ud af en diskussion for en uges tid siden. jeg begyndte simpelthen at få stress over det. Derudover skal der jo også tjenes nogle penge ind imellem :o).

Det korte svar på dit eksempel er, at jo, det er besværligt - men det er for mig at foretrække frem for udelukkende at kunne bruge ODF.

> Bortset fra det, så vil jeg ikke kalde dig for
> en troll, for jeg synes nok du har argumenteret
> dygtigt og sobert for din sag

Tak :o)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Tak for dine betragninger :o). Det er rart at se, at vi trods alt stadig kan tale civiliseret sammen - uanset vores uenigheder. Jeg bliver jo næsten helt rørt. Jeg kan dog mærke, at det stress jeg forsøgte at undgå ved at trække mig ud af debatterne (min kolde tyrker holdt desværre kun i 8 dage) stadig ligger og lurer under overfladen ... jeg er nok stadig lidt "edgy". I skal derfor ikke forvente, at jeg er tilbage med fuld kraft som tidligere. Jeg har derfor oprettet en blog, hvor jeg vil skrive om de ting vi snakker om herinde, og jeg forventer, at jeg dermed bedre kan "styre" omfanget og dermed stressniveauet.

 • 0
 • 0
Ebbe Hansen

Når du skal skrive til din børnehave, altså så længe det handler om at sikre overlevering af informationer.

ODF og OOXML kan kun anvendes til at dokumentere processen, de er ikke velegnede til at overdrage informationer mellem tredjemænd, ikke til at sikre at information når modtager. Eller sagt på en anden måde: Både ODF og OOXML er arbejdsformater, ikke dokumenteringsformater.

Alt andet ville være galimathias, nærmest som at indsende et underskrevet blankt brev og bede modtageren udfylde det med et passende indhold.

Formålet med åbne standarder må være at sikre at brugerne kan samarbejde uden at skulle tage hensyn til formatet. Og derfor er to parallelle formater - rent galmandsværk. To formater gør selve målet med standardformat uopnåeligt...

 • 0
 • 0
Eskild Nielsen

'Nu er en høring jo ikke en afstemning. Da DELL spurgte deres kunder om fremtidige tiltag bad et grotesk stort flertal for at kunne få en maskine fra DELL med Linux på. Størrelsen af flertallet modsvarede slet ikke markedspenetrationen for Linux.'

Som jeg tolker det, så spurgte Dell deres kunder om hvilket tiltag der kunne bringe dem i kontakt med et markedssegment, som Dell endnu ikke havde fat i.
Blandt svarene var 'færdigbyggede maskiner med preinstalleret LINUX' det dominerende.

Med hensyn til Linux markedsandel:
Mere end 90 % af alle fabrikssamlede maskine ikke kan leveres uden preinstalleret Windows.
Mere end 99 % af Linux- og BSD installationerne er ikke ledsaget af en betaling.
Hvordan vil du på den baggrund pålideligt estimere andelen af tændte PC'er der kører Linux eller BSD?
(Den kryptiske formulering skal dække over multi boot maskiner, som måske bootes hyppigere med det ene eller andet valg...)

/eskild

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

> Både ODF og OOXML er arbejdsformater, ikke
> dokumenteringsformater.

Det er pudsigt du nævner det (jeg havde faktisk næsten glemt det), for OOXML har faktisk indbygget understøttelse for x.509-certifikater og dermed kan du bruge din digitale signatur fra TDC til at signere dit OOXML-dokument inden du sender det til fx børnehaven. Dette er (endnu) en af de ting, som ODF mangler understøttelse af. Dette kan naturligvis også anvendes i de offentlige forvaltninger med de såkaldte medarbejder-certifikater og det kan anvendes ved automatisk dokumentgenerering til udsendelse af dokumenter fra en offentlig myndighed.

Tak fordi du huskede mig på det :o)

http://blogs.infosupport.com/wouterv/archive/2007/06/13/Office-Open-XML-...

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Eskild skrev:
> Hele miseren skyldes at sandhedsministeren ikke
> kan skelne imellem formater og applikationer,

Det er åbenbart ikke kun Helge Sander, der har dette problem. Jeg sidder nu og kigger på ODF-standarden fra ISO og jeg kan ikke finde nogen forekomster af hverken ord som "digital", "signature" eller "x.509". Måske du kan fortælle mig sidenumrene? På Wikipedias side om ODF står der i øvrigt:

"Even though OpenOffice.org allows digital signatures and stores them in ODF files according to XML-DSig, the OpenDocument Format 1.0-1.1 itself has no reference to the digital signature. Digital signature is application-specific feature of OpenOffice and not part of the document standard and other applications implementing ODF (e.g. KOffice) do not implement digital signature. However, ODF 1.2 will incorporate XML-DSig in the same fashion as in OpenOffice.org. Thus ODF will have interoperable digital signatures with KOffice 2.0."

Det turde ellers være klart for alle, at ODF og OpenOffice.org ikke er det samme ... eller det troede jeg i hvert fald.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

"Nu er en høring jo ikke en afstemning."

Nej det er helt korrekt, men er det ikke spil for galleriet at lave en høring, endda i to omgange, hvor man på forhånd har besluttet sig til at man på ingen måder vil høre på hvad der bliver sagt, og at den implicitte beslutning alligevel ikke er til at rokke?

".. Størrelsen af flertallet modsvarede slet ikke markedspenetrationen for Linux."

Dette er et "eat shit - 50 billion flies can't be wrong" argument, der ikke bør benyttes når vi taler om standarder for det offentlige.

"På samme måde stiller jeg mig tvivlende over for dine "flertals-betragtninger"."

Hvis du kikker på høringssvarene vil du altså se at ret vægtige foretagender som Sun, Oracle, IBM, samt f.eks. region Midtjylland på det kraftigste fraråder dobbelt standard, men alligevel negligeres deres argumenter.

Mht. at du ikke svarede på børnehaven er fsv. fair nok, man blive nemt forvent med svar fra din side :-)

"Det korte svar på dit eksempel er, at jo, det er besværligt - men det er for mig at foretrække frem for udelukkende at kunne bruge ODF."

Se der er vi så absolut uenige, for hvis det betyder at jeg ikke kan kommunikere med offentlige foretagender vha. ODF i praksis, så er der intet vundet, og at acceptere mere besvær på den bekostning, bare fordi MS' fuldt færdige og standardiserede vidunderformat (host host) kan mere (som MS' anser for sagliggørende) er ikke vejen frem.

Og som jeg har sagt før, hvis der mangler noget i ODF, så er det altså bedre at indgå i OASIS samarbejdet end blindt bare at acceptere MS' bud på en ny verdensorden (og tænk det kunne jo være at der var noget som MS' i al deres visdom ikke havde fået proppet ned i OOXML!).

Og så en sidebemærkning til Ebbe - ja det er rigtigt at PDF (og det er sandelig også en af mine kæpheste) er det rigtige format til udveksling af færdige dokumenter, men børnehavecasen kunne godt gå ud på et dokument hvor der skulle fyldes mere i f.eks. et bestyrelses dokument.

/Christian

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere